Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Με επιτυχία η παράσταση για τον Ερνέστο Τσίλλερ στο δημοτικό θέατρο Απόλλων από το «Πλήρωμα 94»




Αναβίωσαν σκηνές από την σύλληψη των πατριωτών Μανταλένα και Καβαφάκη εκ μέρους των ναζί, τον Φεβρουάριο του 1944
 Επιτυχή εκδήλωση μνήμης με τίτλο «Ερνέστος Τσίλλερ: Ο Αρχιτέκτων» και με στόχο την ευαισθητοποίηση των Πατρινών για την ανάγκη διάσωσης του Θεάτρου τους, κάτι που εκδηλώθηκε με τον τίτλο "Σώστε τον Απόλλωνα", παρουσιάστηκε στο δημοτικό θέατρο της πόλης, από το «Πλήρωμα 94» την Τρίτη 5-6-13, με αξιόλογη όντως συμμετοχή του πατραϊκού κοινού. 

Εκπληκτικός ήταν ο ρόλος του Τσίλερ που υποδύθηκε ο Συριανός ηθοποιός  Γιάννης Δεσύπρης, του θεατρικού ομίλου «Ο Σουρής», που ήρθε από την Σύρο ως ενεργό μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας για την διάσωση του ομώνυμου Θεάτρου «Απόλλων» του νησιού. Πρόκειται για το θέατρο του Βαβαρού αρχιτέκτονα που αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα στατικότητας με αυτό της Πάτρας, μέχρι το 2000 που επισκευάστηκε ριζικά.

Δεν έλλειψε η ευρηματικότητα, η τόλμη και η εκφραστικότητα των 18 συντελεστών της παράστασης, που βασίστηκε σε πατραϊκές πηγές και θεατρικές μουσικές αναφορές, κυρίως από το ρεπερτόριο των Μιχ. Σουγιούλ, Θεόφρ. Σακελλαρίδη, Αλ. Σακελάριου, με εκκίνηση πάντως από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, το 1872, όπου εγκαινιάστηκε η σκηνή με το μελλόδραμα «Un balo in Mashera» (Χορός των μεταμφιεσμένων) του Τζ. Βέρντι, το οποίο παίχτηκε υπό το φως των κεριών!

Ήταν συγκινητική και προκάλεσε παρατεταμένα χειροκροτήματα από το κοινό, η αναβίωση της σύλληψης των δύο  αντιναζιστών πατριωτών Μανταλένας (χορεύτριας Μαρίας Χατζοπούλου) και τενόρου της Λυρικής Σκηνής Λέανδρου Καβαφάκη, στις 23 Φεβρουαρίου  1944, από τους ναζί κατακτητές, όταν εισέβαλαν στο δημοτικό θέατρο την ώρα που παίζονταν η οπερέτα «Ροζίτα» του Θεόφρ. Σακελλαρίδη από τον αθηναϊκό θίασο του Γιώργου Ξύδη. Η σκηνή αυτή βασίστηκε στην αναφορά που υπάρχει στο βιβλίο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» του Πατρινού Γιώργου Δημ. Μόσχου, από τις εκδόσεις Γιάννης Πικραμένος, αποσπάσματα του οποίου  δημοσιεύει η πατραϊκή free εβδομαδιαία εφημερίδα «Ρεπόρτερ».

Ερμηνευτές του συγκεκριμένου δρώμενου ήσαν οι:

Ελένη Κίτσιου στο ρόλο της Μανταλένας (Μαρία Χατζοπούλου).
Φώτης Λουρίδας στο ρόλο του Γερμανού αξιωματικού της Γκεστάπο.
Νικόλας Μητσόβας ως Γερμανός στρατιώτης.
Ευτυχία Μπακογιάννη ως χορεύτρια.
Φώτης Παλαιολόγος στο ρόλο του Λέανδρου Καβαφάκη.
Θάνος Σοφίας ως Γερμανός στρατιώτης και
Θωμάς Σοφίας ως Γερμανός στρατιώτης.

 Η παράσταση που δόθηκε εις διπλούν, ήταν η τελευταία για φέτος, αφιερωμένη στη συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα και στα 140 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου, πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και με την υποστήριξη του Τμήματος Δυτικής Ελλάδος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αλλά και με τη συμμετοχή Μουσικού Συνόλου Μαθητών των Πειραματικών Σχολείων της Πάτρας, της σχολή χορού Dirty Dancing και μεμονωμένων ηθοποιών, μουσικών, χορευτών, τραγουδιστών κ.α.

Τα κείμενα επιμελήθηκε ο Τζίμης Πολίτης, τη σκηνοθεσία ανέλαβε η Νικόλ Πετρουλή, χορογραφίες για την εκδήλωση έκανε η Μαριμίλλη Ασημακοπούλου και τη μουσική επιμέλεια είχαν η Ιωάννα Μιντιλογλίτη (των σόλο τραγουδιών), η Λίνα Γερονίκου (των λυρικών τραγουδιών) και ο Παναγιώτης Χριστόπουλος (των χορευτικών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς