Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου και η Μαρία Κανελλοπούλου για τον Νίκο Τεμπονέρα

Ο πρώτος ξεκίνησε για Πάτρα, αλλά επέστρεψε στο μέσον της διαδρομής, η δεύτερη δεν πρόλαβε να ξεκινήσει. Κι έτσι έμειναν απόψε για την ονομαστική ψηφοφορία. Η απουσία του Β. Χατζηλάμπρου έγινε αισθητή. Κάθε χρόνο έδινε αγωνιστικό παρών. Στεφάνι κατέθεσε η εκπρόσωπός του.


Δεν παραβρέθηκαν λόγω ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις προς αποκρατικοποίηση εταιρείες
Λόγω έκτακτης ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για τις προς αποκρατικοποίηση εταιρείες οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου δεν παραβρέθηκαν σήμερα το απόγευμα στην εκδήλωση μνήμης για τα 22 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο. 

Μάλιστα ο δεύτερος έλαβε τηλεφωνικό μήνυμα ενώ το όχημά του βρίσκονταν στο ύψος των Μεγάρων πορευόμενο προς Πάτρας. 

Ο Βασ. Χατζηλάμπρου

Σε  σχετική δήλωσή του ο Β. Χατζηλάμπρου αναφέρει:

«Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα από το παρακράτος της δεξιάς, τον Γενάρη του 1991, σημάδεψε τους αγώνες της νεολαίας αλλά και μιας ολόκληρης γενιάς, που έδινε εκείνον τον καιρό τη δική της μάχη στις αναδιαρθρώσεις της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εκπαίδευση. Σε καιρούς που ο νεοφιλελευθερισμός άρχισε να επελαύνει γοργά στην Ελλάδα και το «τέλος της ιστορίας» ήταν το κυρίαρχο δόγμα σκέψης, το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα της εποχής ανέτρεψε τα δεδομένα, καταργώντας έναν νόμο και αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ιστορία δεν τελειώνει έτσι απλά.

Ο Νίκος Τεμπονέρας έγινε σύμβολο αγωνιστικότητας με τη στάση του, στεκόμενος ως δάσκαλος δίπλα στους μαθητές του, δίνοντας ένα μάθημα ζωής και αξιοπρέπειας.

Σήμερα, 22 χρόνια μετά, σε καιρούς επίσης δύσκολους, με την τρόικα εσωτερικού να διώχνει τη νεολαία μας στη μετανάστευση και να στραγγαλίζει τη χώρα, το μάθημα εκείνο παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Η αγωνιστική στάση του Νίκου παραμένει το παράδειγμα για κάθε δάσκαλο, για κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Η ιστορία, και πάλι, δεν θα τελειώσει στους μονόδρομους των μνημονίων τους».

Η Μαρία Κανελλοπούλου

Η Μαρία Κανελλοπούλου για την επέτειο του δολοφονημένου καθηγητή αναφέρει:

«Υπάρχουν ντοκουμέντα που γράφουν από μόνα τους Ιστορία. Περισσότερο από την εικόνα του νεκρού Νίκου Τεμπονέρα, θα θυμόμαστε για πάντα την εικόνα του χαμογελαστού Νίκου Τεμπονέρα. Περισσότερο από την εικόνα των πόλεων που φωτίζονταν από τις φωτιές των συγκρούσεων, φωτιζόμαστε και αγαλιάζουμε από τη λάμψη του καθηγητή μπροστά από τους γεωμετρικούς του τύπους.

Ο Τεμπονέρας είναι είναι ένα ακόμα γελαστό παιδί της Αριστεράς, των αγώνων, της Δημοκρατίας. Και δυστυχώς οι εχθροί του, οι εχθροί μας, που τον σκότωσαν, συνεχίζουν σήμερα ακόμα πιο επιθετικά τη δράση τους.

Σε αυτή την πόλη που εξέλεξε βουλευτή τον συνήγορο του δολοφόνου του Τεμπονέρα, σε αυτή την πόλη που οι ομοτράπεζοί του Καλαμπόκα της τότε Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στα δημόσια πράγματα, η μνήμη των γεγονότων της 9ης Γενάρη 1991 επέχει ρόλο κραυγής.

Ο Νίκος Τεμπονέρας σήμερα θα ήταν 59 χρόνων και σίγουρα θα ήταν ένας από τους μεσήλικες που κατακλύζουν κάθε τόσο τα αστικά κέντρα της χώρας ενάντια στην φτώχεια και την οικονομική χούντα. Φαντάζομαι ότι ο Τεμπονέρας θα χαμογελούσε ακόμα, κόντρα στο κλίμα γενικής κατάθλιψης.

Ο Τεμπονέρας σήμερα, αν ζούσε, δεν θα το έβαζε κάτω, δεν θα υποχωρούσε, δεν θα αυτοκτονούσε. Αυτά πρέπει να μην κάνουμε και εμείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς