Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Κούφια λόγια πάλι η πάταξη της φοροδιαφυγής!

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Αυγή".


Όχι μόνο δεν πλήττει την φοροδιαφυγή και τη νόμιμη φοροαποφυγή, αλλά επιβαρύνει με πρόσθετα 2,5 δισ. ευρώ τα μεσαία εισοδήματα
  ούφια λόγια" αποδεικνύονται για πολλοστή φορά οι πάγιες εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνώντων περί... "πάταξης της φοροδιαφυγής". Το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν πλήττει την φοροδιαφυγή και τη νόμιμη φοροαποφυγή (μεγαλοφοροφυγάδες, offshore εταιρείες, μεγαλοεφοπλιστές, κ.λπ.), αλλά επιβαρύνει εκ νέου (με πρόσθετα 2,5 δισ. ευρώ) τα μεσαία εισοδήματα, με ένα ακόμη εισπρακτικό "πλιάτσικο", το οποίο, αν μη τι άλλο, αμβλύνει και τη φορολογική συνείδηση, ενώ μειώνεται η συνολική επιβάρυνση των μεγάλων εταιρειών από το 40% στο 33% και ελαφρύνονται οι "κατέχοντες" και οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.
Πέραν τούτου, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ειδικά πέντε επίμαχα σημεία του, ήταν η αφορμή για μία από τις πιο καίριες έως τώρα "δοκιμασίες" για τη συνεργασία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης. Για αρκετές ώρες προχθές το βράδυ τα τρία μνημονιακά κόμματα επιδόθηκαν σε ένα "παζάρι" γύρω από το φορολογικό, με το οποίο ξεκίνησε η ουσιαστική διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο. Κύριο αντικείμενο των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών ήταν 5 κεφάλαια στα οποία σημειώθηκαν διαφωνίες μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων και για τα οποία αναζητείτο μια οριστική λύση. Αυτά είναι:
1. Η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά. Προτάθηκε η αύξηση της προβλεπόμενης μείωσης φόρου των 1.950 ευρώ της ενιαίας κλίμακας είτε κατά 5% για κάθε παιδί είτε κατά 200 ευρώ ώστε ο φόρος που θα προκύπτει για όσους έχουν παιδιά να είναι μικρότερος όσο αυξάνεται ο αριθμός των τέκνων.
2. Η νέα φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικά στο σκέλος της αύξησης της προκαταβολής φόρου. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η απάλειψη της πρόβλεψης για αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% για τις Ο.Ε. και τις ΕΠΕ, ενώ καταγράφηκαν διαφωνίες και έναντι της κατάργησης της έκπτωσης τόκων στεγαστικών δανείων.
3. Η φορολόγηση των αγροτών (και ειδικότερα στο αν και κατά πόσο θα διαχωρισθούν ως προς τον τρόπο της φορολόγησής τους οι κατ' επάγγελμα αγρότες που θα κρατούν στο εξής «βιβλία», από εκείνους που συμπληρώνουν το εισόδημά τους από μικρή αγροτική παραγωγή, όπως για παράδειγμα από ελαιοπαραγωγή κ.λπ.).
4. Η φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων. Το θέμα αυτό, όχι μόνο είχε ώς τώρα πολλές πτυχές που έχουν αποτελέσει σημείο τριβής, αλλά επιπλέον προστέθηκαν και άλλες, περισσότερο “έμμεσες”, μετά την αναζήτηση τυχόν ισοδυνάμων μέτρων που θα “ισοφαρίζουν” την κατάργηση του οικογενειακού αφορολογήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την αντικατάσταση του εν λόγω μέτρου προτείνεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή (από 1,2% σε 2%) για ακίνητη περιουσία άνω των 3 εκατ. ευρώ.
5. Η διατήρηση ή μη του αφορολογήτου τα πρώτα τρία χρόνια για τους νέους επιχειρηματίες.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συζητήθηκε παρουσία των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι φορολογικές διατάξεις χωρίς ενστάσεις και αντιδράσεις ώστε, όταν κατατεθεί στη Βουλή, να μην υπάρξει περίπτωση κάποιο άρθρο του νομοσχεδίου να μην ψηφιστεί από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η συζήτηση για το φορολογικό θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να πάει στη Βουλή ακόμη και τμηματικά.

(Πηγή: Θ.Π. από avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς