Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Δεν μου φαίνεται σωστό να τρώμε ξύλο επειδή γεννηθήκαμε σε άλλη χώρα !

Ο  Γκαουάντ, φίλος του Αιγύπτιου Ουαλίντ Ταλέπ, θύμα και αυτός της Χρυσής Αυγής.


Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα είναι 12.000 Αιγύπτιοι, με τους περισσότερους να έχουν εγκατασταθεί σε Πάτρα, Πέραμα, Σαλαμίνα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα και Αλεξανδρούπουλη
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας

Tου K. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
     (από την ΑΥΓΗ)
Ο βασανισμός του Ουαλίντ στη Σαλαμίνα σόκαρε. Ξεπέρασε τα όποια όρια απέμειναν και δεν σάρωσε στο πέρασμα της η ναζιστική επέλαση με την υπογραφή της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι όμως το μόνο. Σκηνικά τρόμου, βίας και ρατσισμού στήθηκαν πολλές φορές ακόμα από τη στιγμή που μπήκε στο Κοινοβούλιο το ακροδεξιό συνονθύλευμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Δόθηκε αυτόματα το ελεύθερο να βγαίνει ο καθένας με μαδέρια στον δρόμο και να κυνηγά όποιον έχει σκούρο δέρμα. H πρεσβεία των ΗΠΑ έφτασε στο σημείο να καταγγείλει τα όσα συμβαίνουν εκδίδοντας ταξιδιωτική οδηγία-κολάρο προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Μετά τη μαρτυρία του Ουαλίντ στην "Αυγή" της Κυριακής, σήμερα η "Α" φιλοξενεί πέντε ακόμα μαρτυρίες συμπατριωτών του που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

"Πληρώνουμε τα σπασμένα, ευτυχώς υπάρχουν οι γείτονες"

Ο Μάλεκ ζει 20 χρόνια στην Ελλάδα. Τα τελευταία 6 έχει ανοίξει μαγαζί στην Αγίου Μελετίου. Τον ρατσισμό όμως τον βιώνει τους τελευταίους μήνες. "Γίνονται πορείες φασιστών και χτυπούν στα τυφλά. Μπορεί να έχει κάνει κάτι κακό ένας Σενεγαλέζος και να την πληρώσουμε εμείς. Ευτυχώς οι γείτονες μας προειδοποιούν από νωρίς. Κλείνουμε νωρίτερα τα μαγαζιά μας και γλιτώνουμε. Πριν από λίγο καιρό όμως, ο υπάλληλός μου δέχτηκε μια σοβαρότατη επίθεση. Δεν πρόλαβε να κλείσει έγκαιρα το μαγαζί και τον πρόλαβαν. Τον έδειραν αλύπητα. Κάποιος τον χτύπησε με ένα σιδερένιο αντικείμενο. Για καλή του τύχη βρέθηκαν κάποιοι Έλληνες γείτονες που τον έσωσαν και απέτρεψαν τα χειρότερα". Ο Μάλεκ έχει δύο παιδιά, έχει παντρευτεί Ελληνίδα και το μόνο που θέλει είναι "να ζω αρμονικά και ειρηνικά. Ο καθένας έχεις τις απόψεις του και εγώ το σέβομαι. Αλλά δεν μου φαίνεται σωστό να τρώμε ξύλο επειδή γεννηθήκαμε σε άλλη χώρα".

"Περισσότερο με φοβίζει η πρεσβεία μας"…

"Δεν με φοβίζουν οι επιθέσεις των φασιστών ή του οποιουδήποτε. Με φόβισαν όμως τα λόγια του πρέσβη μας, όταν είπε στον Ουαλίντ, λίγες ώρες μετά τον βασανισμό του, να τα μαζέψει και να φύγει προκειμένου να μη δημιουργηθούν περαιτέρω εντάσεις", υποστηρίζει στην "Αυγή" ο Μανσούρ.
Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα "να φύγει τώρα ο Αιγύπτιος πρέσβης". Οι Αιγύπτιοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη στάση του Τάρεκ Αντελ. Τον κατηγορούν για πλήρη αδράνεια, ενώ θεωρούν πως οι παρεμβάσεις του περιορίζονται εκεί που πέφτει το φως της δημοσιότητας.
Ο Μανσούρ εργάζεται ως δικηγόρος στην Ελλάδα και βρίσκεται στη χώρα 6 χρόνια. Ο ίδιος δεν έχει πέσει θύμα επίθεσης, "αν και κάθε τρεις και λίγο ο γείτονάς μας φροντίζει να μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Είτε πετάει σκουπίδια στην αυλή του σπιτιού είτε προκαλεί φθορές στ' αμάξι είτε μας βρίζει".

"Mε χτύπησαν και με λήστεψαν"

Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τον ξάδερφό του. Ο Γκαουάντ πριν από τρεις μήνες περίπου ξυλοκοπήθηκε από 15-20 μέλη της Χρυσής Αυγής. "Είχα πάει στο Πέραμα για να στείλω κάποια χρήματα. Αφού κατέβηκα από το πλοίο και πριν φτάσω στο λεωφορείο, οι φασίστες χωρίς καμία πρόκληση μου επιτίθενται. Με χτυπούν και με κλέβουν. Μου πήραν το κινητό, μια ζώνη και 2.000 ευρώ".

"Ανοιγόκλεινε τις πόρτες του λεωφορείου πάνω στο παιδί μου"

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία της Ράμπαπ Χάσαν, που αποδεικνύει ότι ο φασισμός δεν επιβάλλεται μόνο από τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής. "Το Σάββατο (1.9.12) είχα μπει στο λεωφορείο Α1. Πριν κατέβω, πάτησα κανονικά το κουμπί, αλλά, επειδή είχα το καρότσι, αναγκάστηκα να μείνω πιο πίσω και να κατέβω τελευταία. Πριν προλάβω να αποβιβαστώ, ο οδηγός κλείνει την πόρτα. Του φωνάζω και την ανοίγει, αλλά την κλείνει και πάλι απότομα. Το έκανε αυτό συνολικά τρεις φορές! Παρά λίγο να τραυματιστεί το παιδί μου. Του λέω ότι θα σου κάνω μήνυση. Και αρχίζει να μου φωνάζει. Έρχεται προς το μέρος μου σαν να ήθελε να με χτυπήσει. Δεν το έκανε. Όμως δεν έχω μπορέσει ούτε εγώ να του κάνω μήνυση. Χρειάζονται 100 ευρώ..."
Παλαιότερα είχε βιώσει ανάλογο περιστατικό. "Είχα μπει σε τρόλεϊ και ο οδηγός άρχισε να με βρίζει, να με απειλεί και αν λέει ότι 'δεν αντέχουμε άλλο με τους ξένους'. Μπροστά σε όλο τον κόσμο με προσέβαλε. Έχω γεννηθεί στην Ελλάδα. Είναι απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν. Ξέρω όμως πολύ καλά ότι δεν είναι όλοι έτσι. Το υγιές κομμάτι πρέπει να επικρατήσει!"

"Δεύτερη πατρίδα μας η Ελλάδα"

Η κρίση, οι ρατσιστικές επιθέσεις, σε κάνουν να απορείς γιατί εξακολουθούν οι Αιγύπτιοι να προτιμούν τη χώρα μας, προκειμένου να κτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Όμως η εξήγηση δεν είναι τόσο περίπλοκη. "Θεωρούμε την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μας. Έχουμε ζεστή σχέση με τους Έλληνες. Και τόσα χρόνια ζούμε χωρίς εχθρότητες. Τους τελευταίους μήνες όμως, η μία επίθεση διαδέχεται την άλλη και απορούμε γιατί. Είναι ζούγκλα. Γιατί δεν γίνονται μόνο όσα γίνονται, αλλά δεν εφαρμόζονται και οι νόμοι", δηλώνει ο Μαχμούτ, σύζυγος της Ράμπαπ Χάσαν, και προσθέτει: "Υπάρχει ανεργία κάτω. Λόγω της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, έρχονται πολλοί Αιγύπτιοι και δουλεύουν ως ψαράδες. Το 60 % των εργαζόμενων από την Αίγυπτο ασχολείται με την αλιεία. Το πρόβλημα είναι πως ελάχιστες συμβάσεις τηρούνται και δουλεύουν είτε για ελάχιστα χρήματα είτε για το τίποτα. Αναγκάζονται λοιπόν να σκίσουν τη σύμβαση και να ψάξουν αλλού εργασία. Χωρίς να είναι νόμιμοι".
Οι Αιγύπτιοι συνήθως κάνουν χειρωνακτικές εργασίες. Εκτός από ψαράδες, βγάζουν το μεροκάματο σε οικοδομές, ιχθυοτροφεία και στον αγρό. Υπολογίζεται πως συνολικά είναι 12.000, με τους περισσότερους να έχουν εγκατασταθεί σε Πέραμα, Σαλαμίνα, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα και Αλεξανδρούπουλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς