Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Νεολαία-εγγύηση ότι οι υποτελείς στην τρόικα μετρούν τα ψωμιά τους!

Σχολεία Μ.Ε. στην πλ. Βουδ Πάτρας.


Του ΓΙΩΡΓΟΥ Δ. ΜΟΣΧΟΥ
Διάβασα την Τρίτη 16-10-12, την αναγγελία του υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου για το μακελειό που ετοιμάζει στην Παιδεία, με την συγχώνευση και κατάργηση τουλάχιστον 1.500 σχολείων. Δηλαδή το 10% των σχολικών μονάδων. Συγχωνεύσεις από τις οποίες δεν θα εξαιρεθούν ούτε τα ΑΕΙ, καθώς, μάλιστα, θα μειωθεί η επιχορήγηση του κράτους, με σκοπό νέα μείωση δαπανών μέσω των Συμβούλιων Διοίκησης, προκειμένου να περάσει το κόψιμο Τμημάτων, ώστε στο νέο έτος οι επιλογές σχολών να είναι λιγότερες, ενώ –και αυτό είναι από τα απρόσμενα- τα σχολικά βιβλία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης θα τα χρεώνεται ο κάθε οικογενειάρχης. Δηλαδή θα επιστρέφονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς για επαναχρησιμοποίησή τους, τουλάχιστον για τρία συνεχή χρόνια.  Και όποιος μαθητής δεν τα επιστρέφει, θα τα πληρώνει ο γονιός του! Το επόμενο βήμα, αν ερμηνεύω καλά τις προθέσεις του Υπουργείου, είναι η επιβολή διδάκτρων και από κεί και πέρα όποιος έχει χρήμα θα αποκτά και γνώσεις.
Το ότι με αυτές τις αντιλήψεις θα επιστρέψουμε στην εποχή της δεκαετίας του ’50, όπου ένα σχολικό βιβλίο καταντούσε «εταίρα» της αρχαιότητας στα χέρια των μαθητών, μέχρι που έλιωνε από τη χρήση ή κάποια τμήματά του γίνονταν αδιάβαστα από τις σημειώσεις, δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που μέλλουν να συμβούν.
Σκοπεύουν να καταντήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλειστές λέσχες ενός κυκλώματος, που θα έχει πρόσβαση στο Υπουργείο για να διαμορφώνει το εκπαιδευτικό μάθημα προσαρμόζοντάς το σε ολίγους αρεστούς στο σύστημα μαθητές και θα αναπτύσσει έτσι συνείδηση υποτέλειας. Και κατ’ επέκτασιν θα πούμε καλημέρα στον ατομικισμό και αντίο στις ελεύθερες συνειδήσεις, στην κουλτούρα της αλληλεγγύης, στη μαχητικότητα της νιότης, στην υπεράσπιση κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την μαθητιώσα και φοιτιώσα νεολαία μας τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Δηλαδή εδώ και  δύο γενιές.
Αυτούς τους νέους στους οποίους στηρίχτηκε το απελευθερωτικό κίνημα στα χρόνια του αντιφασιστικού αγώνα, μέσα από τις τάξεις της ΠΕΑΝ του Πιερίκου που ανατίναξαν τα γραφεία της φασιστικής ΕΣΠΟ, της ΕΠΟΝ των αγωνιστών του Κάστρου του Υμηττού, που πολέμησαν τους ναζί μέχρι που σώθηκε και η τελευταία τους σφαίρα, αλλά και μετέπειτα στα χρόνια της υπεράσπισης του Συντάγματος και του ακροτελεύτιου άρθρου του 1-1-4, δίνοντας το αίμα του Σωτ. Πέτρουλα. Μα και αργότερα όταν η χούντα των επίορκων συνταγματαρχών σφετερίστηκε την εξουσία επιβάλλοντας την επταετή νύχτα, πάλι οι ελεύθεροι νέοι του Πολυτεχνείου διακήρυξαν σε όλο τον κόσμο ότι ο φασισμός δεν θα περάσει! Είναι οι νέοι που, στα χρόνια μας, αντιστάθηκαν στο άρθρο 16 της ΠΑΣΟΚικής εξουσίας και δεν πέρασε. Είναι οι ίδιοι νέοι που μαζί με τους καθηγητές τους πάλι θα αντισταθούν στην αυθαιρεσία αυτών που καμώνονται πως φορούν τα φαιά της σοφίας!
Αλλά για θυμηθείτε τι μας έλεγε ο τότε Πρωθυπουργός τον Απρίλη του 2010, όταν αποφάσισε με τους τοκογλύφους της Τρόϊκας να μας κάνουν λαό-ζόμπι.
Καλούμε το ΔΝΤ στην χώρα μας για να μας συνδράμει με την τεχνική εμπειρία που κατέχει για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, είπε.
Ε, η ίδια νεολαία είναι που πλημμύρισε χθες στους δρόμους και διατράνωσε την αντίθεσή της στα κυβερνητικά μέτρα! Νεολαία-εγγύηση ότι οι μέρες των υποτελών της εσωτερικής τρόικας είναι μετρημένες!

(Δημοσιεύεται σήμερα στη free εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ της Πάτρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς