Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Φορτισμένο με πολιτικές μνήμες μετά από 24 χρόνια εγκαταλείπεται!

Η ταμπέλα του ΣΥΝ στην πλ. Γεωργίου Πάτρας,  αν και προσφάτως ανακαινισμένη θα αποτελέσει παρελθόν.


Ο ΣΥΝ από αύριο Σάββατο στεγάζεται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας

Η Μ. Αντύπα αριστερά, χάρη στην οποία προέκυψαν τα γραφεία ΣΥΡΙΖΑ.


Του ΓΙΩΡΓΟΥ Δ. ΜΟΣΧΟΥ

 Τελευταία συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΝ στα γνωστά γραφεία της πλ. Γεωργίου, ήταν η χθεσινή. Από αύριο Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012, οι δραστηριότητές της μεταφέρονται στον πρώτο όροφο της οδού Κορίνθου 313-315, όπου και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας, που θα λειτουργήσουν από Δευτέρα στη διεύθυνση αυτή και θα φιλοξενήσουν τις συνιστώσες, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών ενοποίησης του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ την ερχόμενη άνοιξη με το ιδρυτικό συνέδριο, οπότε και θα συγχωνευτούν οι συλλογικότητες που τον απαρτίζουν.
Ωστόσο σε αυτό το κτίριο, που βρίσκεται στην προαναφερόμενη κάθετη οδό μεταξύ των παραλλήλων Φιλοποίμενος και Βότση, εμβαδού 200 τ.μ. θα στεγαστούν τα γραφεία των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλη Χατζηλάμπρου και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα στέγασής τους από κοινού με τις συνιστώσες ούτως ώστε να περισταλούν  τα οικονομικά έξοδα σε καιρούς ου μενετούς.
Όσον αφορά το κτίριο της πλ. Γεωργίου, φορτισμένο με μνήμες -αφού ακόμη οι λογαριασμοί ενοικίου, ρεύματος και νερού είναι ακόμη στο όνομα γνωστών στελεχών του ΚΚΕ- αυτό θα εγκαταλειφθεί μετά από 24 χρόνια χρήσης του ως γραφεία του ενιαίου ΣΥΝ, όταν ενοικιάστηκε στα τέλη του 1988 από τον αείμνηστο γιατρό της αριστεράς, τον Παν. Κοσιώνη, που είχε εκλεγεί το 1989 βουλευτής Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ, στο οποίο συμμετείχε το ΚΚΕ, η ΕΑΡ μετεξέλιξη του ΚΚΕ Εσωτ., το ΚΟΔΗΣΟ και άλλες συλλογικότητες.
Η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή και πονεμένη για το σύνολο των αγωνιστών και απλών ψηφοφόρων της αριστεράς. Μεταφέρω εδώ μερικά στοιχεία από την ηλεκτρονική έκδοση της Βικιπαίδειας, στην παρακάτω διεύθυνση:

Η διάσπαση του 1991

«Εν τω μεταξύ, στο περιβάλλον σύγχυσης και απογοήτευσης που διαμόρφωναν οι εξελίξεις στις σοσιαλιστικές χώρες, μια ομάδα στελεχών (που ονομάστηκε από τον Τύπο «ανανεωτική») τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άρνησης θεμελιακών στοιχείων της ιδεολογίας και της κομμουνιστικής φυσιογνωμίας του κόμματος και επιχείρησε την ενσωμάτωση του ΚΚΕ στο πλαίσιο του Ενιαίου Συνασπισμού με στόχο τη μετατροπή του τελευταίου σε ενιαίο κόμμα, από συνασπισμός κομμάτων, όπως είχε αρχικά συγκροτηθεί[37]. Το 1991, σε συνθήκες έντονης ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης, στο 13ο Συνέδριο (19 ως τις 24 Φλεβάρη 1991)[38] η ομάδα των «ανανεωτών» μειοψήφησε και εξελέγη Γενική Γραμματέας η Αλέκα Παπαρήγα.
Έτσι, το ΚΚΕ αποχώρησε από τον Συνασπισμό με την απώλεια ενός μεγάλου αριθμού στελεχών και μελών του, μεταξύ των οποίων 39 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του και 5 βουλευτές. Ανάμεσα στους αποχωρήσαντες ήταν ο πρώην Γ.Γ. Γρηγόρης Φαράκος και η Μαρία Δαμανάκη, τότε πρόεδρος του Συνασπισμού».
Που κατέληξαν σήμερα όλα αυτά τα κόμματα και τα στελέχη κι αυτό είναι γνωστό, καθώς ζούμε την εφιαλτική πραγματικότητα των μνημονίων και ο καθένας μας έχει γνώση των τεκταινομένων, αφού στις δύο δεκαετίες που παρήλθαν αρκετά από τα πρόσωπα αυτά διαδραματίζουν πολιτικούς ρόλους ακόμη και σήμερα.
Μετά από μακρά πορεία 24 ετών ο ΣΥΝ πρωτοστατεί στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή ακόμη του Νίκου Κωνσταντόπουλου, ζύμωσε τις απόψεις του με τον απλό πολίτη που είχε εγκλωβιστεί στο δικομματισμό, έκφρασε τις επιθυμίες του σε ένα δυσμενές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και επιβραβεύτηκε από το εκλογικό σώμα, που του έδωσε διαδοχική ώθηση από το 4% στο 16% και από κει στο περίπου 27%, καθιστώντας την αριστερά αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έκανε πριν 54 χρόνια με την ΕΔΑ, που το 1958 την αναβίβασε στη θέση που της άξιζε, δίνοντάς της 24,5% και 79 έδρες. Και που εάν η δημοκρατική πορεία του τόπου δεν ανακόπτονταν βίαια από τους επίορκους αξιωματικούς-πιόνια της CIA, σήμερα η πολιτική ζωή του τόπου θα βάδιζε τον δρόμο της αριστεράς με δημοκρατία και ελευθερία, όπως ακριβώς το οραματίζεται σήμερα ο αριστερός μέσα από τη ριζοσπαστική αριστερά.
  Όλα τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που δημοσιεύονται παρακάτω είναι τραβηγμένα με το φακό του ISTOLOGIOU, νωρίς πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ΝΕ., διότι μετά μικρόφωνα και φακοί έκλεισαν, για να αρχίσουν οι εργασίες.


 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς