Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ.


Σύνοψη της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ
από την Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού
Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για μια εναλλακτική, δίκαιη έξοδο από την κρίση μέσα από την παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, αλλά για μια επίπονη διαδικασία κοινωνικής χειραφέτησης με στόχο την ανοικοδόμηση, σε στέρεα θεμέλια, μιας νέας Ελλάδας με αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και Δημοκρατία. Από τη ΔΕΘ απευθύναμε στους πολίτες που υφίστανται τις οδυνηρές επιπτώσεις των μνημονίων προσκλητήριο ενότητας ώστε να μην περάσουν τα νέα μέτρα λιτότητας που θα ολοκληρώσουν την καταστροφή και να γίνει πράξη η εναλλακτική πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Πυλώνες του εναλλακτικού σχεδίου ανασυγκρότησης είναι οι εξής: ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική εξισορρόπηση, σταθεροποίηση της οικονομίας, άμεση ακύρωση των μνημονιακών μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των εισοδηματικά ασθενών κοινωνικών στρωμάτων και η υποβάθμιση των μεσαίων, κινητοποίηση ολόκληρου του παραγωγικού δυναμικού της Ελλάδας, εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας στους πολίτες, δημιουργική αξιοποίηση της γεωστρατηγικής σημασίας Ελλάδας και της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θέτει, μεταξύ άλλων, τους εξής στόχους:
--Άμεση δημιουργία ασπίδας κοινωνικής προστασίας, ώστε  να αναχαιτισθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση,
--Μείωση της ανεργίας με γρήγορους ρυθμούς,
--Εξασφάλιση των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική προστασία και δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές,
--Διασφάλιση επάρκειας της Ελλάδας σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.
--Μείωση της ελλειμματικότητας της οικονομίας,
--Πλήρης προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος,
--Ανάπτυξη των δημόσιων μαζικών μεταφορών (ιδιαίτερα σιδηρόδρομος, οδικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές).
--Περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας με δίκαιο τρόπο.

Ορισμένες από τις βασικές αρχές που προσδιορίζουν την αντίληψη και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για την παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση είναι οι εξής:
--Επικέντρωση σε δραστηριότητες εντάσεως εργασίας, που συμβάλλουν άμεσα στη δραστική μείωση της ανεργίας, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή
--Προτεραιότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
--Ενίσχυση δραστηριοτήτων με αυξανόμενη ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές, όπως και εκείνων που συμβάλλουν στην υποκατάσταση εισαγωγών,
--Στήριξη δραστηριοτήτων με ισχυρή διακλαδικότητα,
--Εστίαση στις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενίσχυσή τους, στήριξη των συνεργασιών μεταξύ τους και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών,
--Στήριξη της δημόσιας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με την ενθάρρυνση παραγωγικών και καινοτόμων συνεταιρισμών, αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων και άλλων μορφών αλληλέγγυας οικονομίας. Η ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας μπορεί και πρέπει να καλύψει κάθε δυνατή μορφή και τομέα δραστηριοποίησης. Να στηρίξει κοινωνικές ομάδες υψηλού κινδύνου, λειτουργώντας ως το ανάχωμα στην ανθρωπιστική κρίση που πυροδοτεί το Μνημόνιο. Ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίζουν εδώ δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεταιριστικές μορφές παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών.
--Δημοκρατική συμμετοχή των εργαζόμενων και των εκπροσώπων τους, των κοινωνικών κινημάτων και των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες του περιφερειακού σχεδιασμού και της υλοποίησης των αναπτυξιακών σχεδίων.

Παρουσιάσαμε επίσης τον σχεδιασμό μας για ορισμένα συγκεκριμένα παραγωγικά συμπλέγματα, μεταξύ των οποίων είναι:

Το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, που θα αποτελεί βασικό μοχλό συνολικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της υπαίθρου. Στόχος εδώ είναι η επέκταση και ποιοτική αναβάθμισή της αγροτικής παραγωγής, με ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών και κτηνοτροφιών, και με στήριξη της βιώσιμης συνεργασίας ιδιωτικών αγροτικών επιχειρήσεων με μεταποιητικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, σχεδιάζονται τα εξής: εξειδικευμένη υποστήριξη των παραγωγών (πχ αξιοποίηση επιστημόνων, αναβάθμιση αγροτικής επιστημονικής έρευνας), προώθηση του στόχου για  διατροφική επάρκεια της Ελλάδας, ρεαλιστικός αγροτικός χωροταξικός σχεδιασμός, διαμόρφωση ειδικού δικτύου ασφαλείας για τον αγροτικό κόσμο, μεταξύ άλλων, με την έκδοση καλλιεργητικής κάρτας με εγγύηση του Δημοσίου, στήριξη καλλιεργειών και εκτροφών με συγκριτικά πλεονεκτήματα και συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία, έλεγχος της αισχροκέρδειας στην αγορά γεωργικών εφοδίων και σπάσιμο των καρτέλ μεσαζόντων από το χωράφι στο ράφι, διευκόλυνση της αυτοοργάνωσης των παραγωγών, για την απευθείας διάθεση των προϊόντων τους στους καταναλωτές, επανασχεδιασμός των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ελληνική γεωργία από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το τουριστικό σύμπλεγμα, όπου θα προωθηθεί ένα νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, διαμετρικά αντίθετο από το σημερινό μοντέλο με τα ξενοδοχειακά μεγαθήρια, τις τουριστικές κατοικίες σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και τη λογική «all inclusive» που αποκόπτει τους τουρίστες από τις τοπικές κοινωνίες.

Ειδικότερα σχεδιάζεται: (α) η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού τομέα με βάση μια νέα ολιστική προσέγγισης, όπου θα συνδέεται ο τομέας αυτός με τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής (περιβάλλον, αγροτοδιατροφική παραγωγή, περίθαλψη, αθλητισμός και πάνω απ’ πολιτισμός), (β) εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που προάγουν τον ιστορικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας, (γ) ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, (δ) άμεση επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, (ε) επαναφορά του εποχικού επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ, αν αυτό κοπεί, όπως σχεδιάζει η συγκυβέρνηση να πράξει.

Το ενεργειακό σύμπλεγμα όπου σχεδιάζεται η αλλαγή του μοντέλου άσκησης ενεργειακής πολιτικής και, αντ’ αυτού, προωθείται ο ενεργειακός σχεδιασμός με δημοκρατικό διάλογο.

Ως πρωταρχικοί στόχοι της ενεργειακής πολιτικής τίθενται η επάρκεια της χώρας σε ορυκτά καύσιμα και η ανάπτυξη της δημόσιας επιχειρηματικότητας στον κλάδο. Αντί για τις ιδιωτικοποιήσεις που ανεβάζουν το ενεργειακό κόστος για τον δευτερογενή τομέα και τον τελικό καταναλωτή, και στερούν το Δημόσιο από μελλοντικά έσοδα, προωθούνται  επιχειρηματικές συμπράξεις και αναπτυξιακές κοινοπραξίες με διακρατικές συμφωνίες.

Στρατηγική επιλογή αποτελεί η ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, απορρίπτεται ρητά το μοντέλο της ανάπτυξης ιδιωτικών «βιομηχανικών ΑΠΕ», όπως  το πρόγραμμα «Ήλιος», διότι αυτές οι επενδύσεις δεν συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση, αλλά απλώς απαντούν στην ανάγκη εύκολης κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το κατασκευαστικό σύμπλεγμα, όπου ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον αναπροσανατολισμό σε ποιοτικές παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια και κατοικίες με γνώμονα την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αειφόρου ανάπτυξης (πχ θερμική και αντισεισμική θωράκιση) και, όσον αφορά στις νέες κατοικίες, τις οικο-κατασκευές. Ο αναπροσανατολισμός αυτός θα ενθαρρύνει, επίσης, την ενίσχυση των συνεργειών με κλάδους ενδιάμεσων αγαθών, όπως αυτός των οικοδομικών υλικών.

Όσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα του δημόσιου χρέους αλλά και γενικότερα της χρηματοδότησης της ανασυγκρότησης, στη ΔΕΘ επαναλάβαμε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι η διεκδίκηση μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, μορατόριoυμ στην πληρωμή των τόκων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και η διαγραφή σημαντικού μέρους από το υπόλοιπο και η αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης. Όπως ακριβώς συνέβη και για τη Γερμανία, το 1953. Αυτή είναι η μόνη αξιόπιστη και βιώσιμη δυνατότητα να βγει η χώρα από τον Καιάδα της ύφεσης, διότι με το Μνημόνιο και η Ελλάδα θα καταρρεύσει. Η επιμήκυνση στην οποία στοχεύει η συγκυβέρνηση είναι επικίνδυνη αυταπάτη, αφού αυτή θα παρατείνει το μαρτύριο του Μνημονίου και θα επιβαρύνει το δημόσιο με νέα δάνεια για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει.

Χρηματοδότηση για την εναλλακτική ανασυγκρότηση θα προέλθει, μεταξύ άλλων, και από τη δημοσιονομική εξισορρόπηση με σταθεροποίηση και ανακατανομή των δημοσίων δαπανών και αύξηση των δημοσίων εσόδων στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για δημόσιες επενδύσεις στην παιδεία, την υγεία, την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και τις υποδομές. Πόροι θα προέλθουν επίσης από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων και τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου  που θα διαχειρίζεται τα συναφή έσοδα. Στο ταμείο αυτό σχεδιάζεται να μεταφερθούν όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας.

Η παρουσίαση του παραπάνω εναλλακτικού σχεδίου ανασυγκρότησης κατέστησε σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει πλέον μπροστά του δύο διαμετρικά αντίθετα πολιτικά σχέδια για το παρόν και το μέλλον του τόπου, έχει μπροστά του δύο προτάσεις εξουσίας, δύο επιλογές: ή το Μνημόνιο ή το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ακυρώνει το Μνημόνιο και θέτει τις βάσεις της ανασυγκρότησης.

Στη ΔΕΘ στηλιτεύσαμε επίσης τα ψέματα του κ. Σαμαρά τόσο στην ΔΕΘ πέρσι, όπου έδωσε την τελευταία μεγάλη αντιμνημονιακή παράσταση, όσο και προεκλογικά όπου μιλούσε για αναδιαπραγμάτευση ενώ μετεκλογικά η κυβέρνησή του εφαρμόζει το Μνημόνιο με θρησκευτική ευλάβεια. Σε σχέση με την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί το λόμπι της δραχμής, δεν έχουμε παρά να παραπέμψουμε στην αντιμνημονιακή περίοδο του κ. Σαμαρά όπου ο ίδιος αντιμετώπιζε αυτή την συκοφαντία και να θέτουμε επίμονα τα ερωτήματα αν επιθυμούσαν την επιστροφή στη δραχμή είτε ο κ. Σαμαράς είτε ο κ. Κουβέλης όταν καταψήφιζαν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο;

Επίσης, υπογραμμίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη διότι κάτι τέτοιο αφενός δεν προβλέπεται θεσμικά και αφετέρου δεν μπορεί να αποτελεί κυρίαρχη πολιτική επιλογή των πολιτικών ελίτ δεδομένου του μη υπολογίσιμου συναφούς κόστους τόσο για την Ευρωζώνη όσο και διεθνώς, πράγμα το οποίο παραδέχονται ρητά και δημόσια Ευρωπαίοι ηγέτες όπως η κ. Μέρκελ. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Σαμαράς απλώς φαντασιώνεται το αόρατο λόμπι της δραχμής τη στιγμή που ο ίδιος συμμαχεί ενάντια στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους με το μοναδικό πραγματικό λόμπι που τον Ιούνη έδωσε γη και ύδωρ για να τον κάνει πρωθυπουργό: χρεοκοπημένους τραπεζίτες που θέλουν να κρατούν τις τράπεζές τους, χρεώνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους, διαπλεκόμενους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, που διατηρούν τα χρεοκοπημένα κανάλια τους για να ασκούν πολιτική επιρροή και να παίρνουν δουλειές από το δημόσιο, μεγαλοεργοδότες που είδαν το μνημόνιο ως ευκαιρία για να κερδίσουν από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών, και φοροφυγάδες που έβγαλαν ανενόχλητοι τεράστια ποσά στο εξωτερικό και τώρα περιμένουν να επωφεληθούν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης στη ΔΕΘ ότι το Μνημόνιο, πέρα από τη βίαιη υποτίμηση της εργασίας και των περιουσιών, επέφερε και την κρίση της δημοκρατίας, επιφαινόμενο της οποίας είναι η ανερχόμενη απειλή του φασισμού. Η Χρυσή Αυγή, υποστήριξε ο ίδιος, αποτελεί γέννημα θρέμμα, αλλά και τελευταίο αποκούμπι του συστήματος, χρήσιμο εργαλείο αποπροσανατολισμού και αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας. Προειδοποίησε ότι θα πέσουν στο κενό τα όποια τέτοια σχέδια και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα προστατέψει τη δημοκρατία τόσο από τις δυνάμεις του μνημονίου (που η πολιτική τους στηρίζεται στο φόβο, τη βία και την τρομοκρατία, και γεννά φασιστικά εκτρώματα) όσο και από τις δυνάμεις εκφασισμού της κοινωνίας.

Τέλος, στη ΔΕΘ καταστήσαμε σαφές ότι θα δώσουμε τέλος στη δράση ενός σάπιου πολιτικού προσωπικού που φέρει ακέραια τη ευθύνη για τις επιλογές, για τα σκάνδαλα και για τη συγκάλυψη των σκανδάλων. Δηλώσαμε κατηγορηματικά ότι «συγκάλυψη τέλος». Και ότι κάνουμε τη δύναμη που μας έδωσε ο λαός εργαλείο διαφάνειας. Η ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, η επίκαιρη επερώτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την SIEMENS, το αίτημα για αντισυνταγματικότητα και ονομαστική ψηφοφορία, η μαχητική στάση των βουλευτών μας, απέτρεψαν την απαλλαγή όσων εμπλέκονται στο μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Πανικόβλητη η κυβέρνηση υπέστη μία τεράστια πολιτική ήττα. Δηλώσαμε ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ. Δεν θα επιτρέψουμε τη συγκάλυψη γύρω από τη διαχείριση και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος κατά το πρόσφατο παρελθόν. 

Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού
Ομάδα Τεκμηρίωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς