Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Έντονες είναι οι διαφωνίες στη ΔΗΜ.ΑΡ. για τα μέτρα «σοκ και δέος»

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από συνεδρία της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.


Προβληματισμός και στην ΝΕ του κόμματος στην Αχαΐα για έξοδο από το ευρώ
Αρχή φόρμας

Αντιμέτωπη με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, αλλά και τους διαφωνούντες βουλευτές της είναι η ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ., στο παρά πέντε της απόφασης για τα νέα μέτρα  «σοκ και δέος» που σχεδιάζονται με το 3ο Μνημόνιο, πρόγευση του οποίου είναι το non paper, που δημοσιεύει σήμερα το «ΒΗΜΑ».
Τόσο στην Αθήνα όπου εξελίσσεται η συζήτηση για τα νέα σοκαριστικά μέτρα, όσο και στην επαρχία υπάρχει προβληματισμός. Ειδικότερα στην Πάτρα, όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη έντονα συζητείται το ενεχόμενο της αποχώρησης από την κυβέρνηση, μετά την διαπίστωση ότι δεν τηρούνται ούτε και αυτές οι κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί με την προγραμματική συμφωνία. Δεν απορρίπτεται ούτε και η επιστροφή στην αντιπολίτευση που θα εξαρτηθεί από την ανακοίνωση των μέτρων, όπως δήλωσε στο ISTOLOGIO Giorgou ΜΟSXOU μέλος της ΝΕ Αχαΐας που διατηρεί την ανωνυμία του. Αλλά  και επισημαίνεται το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.
Στο μεταξύ κι ο Φ. Κουβέλης παρέσχε προχθές τη διαβεβαίωση ότι “δεν στηρίζει άκριτα το κυβερνητικό έργο”, με συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι ο ίδιος και το κόμμα του θέλουν να επιτύχει το μνημονιακό κυβερνητικό έργο. Ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι η πολιτική σταθερότητα και η παραμονή της χώρας στο ευρώ παραμένουν κεντρική προτεραιότητα της ΔΗΜ.ΑΡ. και συσχέτισε την λήψη των μέτρων - σοκ με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. επισήμανε πως το κόμμα του θα ψηφίσει τα μέτρα “μόνο αν ενταχθούν σε ένα συνολικότερο σχέδιο ανάπτυξης”.

Χωρίς κομματική πειθαρχία

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές αναταράξεις που προκαλούν τα νέα μέτρα - σοκ, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που θέλουν τον Φ. Κουβέλη να αδυνατεί να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Μέσω της ίδιας συνέντευξής του, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος που διατυπώνουν ενστάσεις στα μέτρα να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα παραμείνουν στο κόμμα σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να τους διαγράψει, αν τα καταψηφίσουν.

Βέβαιες διαρροές

Το περασμένο Σάββατο, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις βουλευτών, όπως οι Οδ. Βουδούρης, Γ. Μιχελογιαννάκης και Δ. Αναγνωστάκης διαφάνηκε ότι διευρύνεται το μέτωπο των διαφωνούντων.
“Προεδρικοί” βουλευτές, μάλιστα, εξηγούσαν στους “διαφωνούντες” πως “όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση, κανείς δεν γνώριζε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα”.
Μεταξύ των διαφωνούντων, τον λόγο πήραν οι Μιχελογιαννάκης, Νεφελούδης, Βουδούρης, Σταθόπουλος και η Μ. Ρεπούση, ενώ την εισήγηση του Φ. Κουβέλη στήριξαν οι Μαργαρίτης, Λυκούδης, Σχετάκης, Λειβαδάς, Παπαθανασίου κ.ά.
Παράλληλα ο Οδ. Βουδούρης προανήγγειλε χθες ότι “δεν θα ψηφίσει οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων”, ενώ με δήλωσή του ο Γ. Μιχελογιαννάκης τόνισε: “Αν φέρουν στη Βουλή τα μέτρα σε ένα άρθρο ή στον προϋπολογισμό, θα καταγγείλω και θα καταψηφίσω. Θα βγω στα κεραμίδια”. Μάλιστα, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΔΗΜ.ΑΡ. χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο “πραξικοπηματική πράξη του πρωθυπουργού”.
Την έντονη διαφωνία του με τα μέτρα υπογράμμισε και ο Αν. Νεφελούδης, μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ., κάνοντας λόγο για μέτρα “με έντονο νεοφιλελεύθερο άρωμα” και διαπιστώνοντας ότι “το κόμμα μας διολισθαίνει τόσο από τις θέσεις προγραμματικού ή προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά και από τα συμφωνηθέντα στο κοινό προγραμματικό πλαίσιο”.
“Αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική, η έξοδος από το ευρώ θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια”, πρόσθεσε ο Αν. Νεφελούδης, τασσόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, με την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση. “Η ΔΗΜ.ΑΡ. πρέπει να ξαναδεί τα πράγματα από την αρχή και να ξαναβρεί τη θέση που έχει στην κοινωνία” κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς