Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Ζωριάνου Φωκίδος. Χοροστατεί ο π. Απόστολος Ζαφείρης, στη μνήμη του ήρωα υπολοχαγού Ν. Παπαγεωργίου, που έπεσε στην Τυλληρία Κύπρου στις 7 Αυγούστου 1964.
Μνημόσυνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του με πρωτοβουλία της «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ»
Υπ/γος Ν. Παπαγεωργίου. |
Σεμνή θρησκευτική τελετή μνήμης υπέρ του Έλληνα ήρωα Νικ. Παπαγεωργίου, υπολ/γού διοικητή του 33ου ΛΟΚ, του πρώτου Έλληνα εθελοντή αξιωματικού που έπεσε στη μάχη της Τηλλυρίας Κύπρου, στις 7 Αυγούστου 1964, όταν το τουρκοκυπριακό εξτρεμιστικό στοιχείο της περιοχής υποκινούμενο από τους Τούρκους μιλιταριστές ήρθε σε σύγκρουση με το νεοσύστατο Κυπριακό κράτος, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5-8-12, στην ιδιαίτερη πατρίδα του πεσόντα, την κοινότητα Ζωριανός Δωρίδος, στον νομό Φωκίδος.
Στο μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου της κοινότητας, χοροστατούντος του π. Απόστολου Ζαφείρη, συμμετείχαν ο αδελφός του πεσόντα Παναγιώτης Παπαγεωργίου από την πλευρά της οικογένειας, εκπρόσωπος του Δημάρχου Δωρίδος, ο πρόεδρος του διαμερίσματος Ζωριανών, ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων, οι κάτοικοι του χωριού, ο Συνδέσμος Αχαΐας-Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ», με τον πρόεδρο Τάσο Στασή και αντιπροσωπία μελών του, που είχε την πρωτοβουλία για την τέλεση του μνημόσυνου και ο πρόεδρος των Ζοριανιτών της Αθήνας Κώστας Ζωγράφος, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης.
Στην ίδια μάχη, που κατέληξε νικηφόρα υπέρ των Ελληνοκυπρίων, παρά τον βομβαρδισμό με ναπάλμ της ελληνικής ΜΚ, από τουρκικά αεροσκάφη, έπεσαν ακόμη οι λοκατζήδες Γιώργος Απλητσιώτης, διαβιβαστής και Μιχάλης Κουσουλίδης, οπλοπολυβολητής.
Από δεξιά ο αδελφός Κώστας του ήρωα Παπαγεωργίου. Στη μέση ο πρόεδρος της ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ Τάσος Στασής και αριστερά το μέλος Δημ. Παπανικολάου. |
«Ο ήρωας υπλ/γος Νικ. Παπαγεωργίου θα ταφεί στην Μεγαλόνησο την οποία αγάπησε και θυσιάστηκε γι αυτή. Η δε Μητέρα Πατρίδα θα τον γράψει στο κατάλογο των Ξεχασμένων Ηρώων», όπως είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ».
Τα γεγονότα του Αυγούστου 1964 στην Κύπρο, είχαν καταδείξει τα τουρκικά σχέδια για το νησί. Η Τουρκία θα χρησιμοποιούσε τους τουρκοκύπριους για να εισβάλει και να διχοτομήσει το νησί, σύμφωνα με το σχέδιο Άντζεσον, προετοιμάζοντας προγεφύρωμα στην περιοχή Τηλλυρίας και εκμεταλλευόμενη λάθη της δικής μας πλευράς.
Η σφοδρότητα των βομβαρδισμών της τουρκικής αεροπορίας, η χρήση σύγχρονου για την εποχή οπλισμού και βομβών ναπάλμ, καταδείκνυαν επίσης την στρατιωτική προετοιμασία των Τούρκων και Τουρκοκύπριων εξτρεμιστών από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή. Αυτό που η Τουρκία επιχείρησε αλλά δεν κατάφερε το 1964, το πέτυχε δέκα χρόνια μετά, συνεπεία του πραξικοπήματος Σαμψών της ΕΟΚΑ Β΄ και της προδοτικής χούντας των Αθηνών το 1974.
Ο δίσκος του Μνημόσυνου υπέρ του ήρωα (στη φωτογραφία). |
Στο προαύλιο του ΙΝ. Μέση Τ. Στασής, αρ. Δ. Παπανικολάου και δεξιά Γ. Μόσχος. |
Στο μνημείου του Μακρυγιάννη, στην Κρύα Βρύση, προ του Ζωριάνου. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς