Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Η δημοκρατική πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία Αρχείου.

Ανάμεσα στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ "ενηλικιώθηκε". Η πρωτοφανής λαϊκή απήχηση που κατέγραψε αντανακλά τις τεράστιες κοινωνικο-πολιτικές ανακατατάξεις που συντελούνται στην εποχή του Μνημονίου, καθώς και την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπροσωπεύει την εναλλακτική πολιτική δύναμη απέναντι στο (διε-)φθαρμένο πολιτικό σύστημα.
Η εκτίναξη των εκλογικών ποσοστών της Αριστεράς, όσο κι αν εξέπληξε, δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα και επιβράβευση πολιτικών επιλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε αποτελεσματική αντιπολίτευση, δηλαδή η φερέγγυα δύναμη υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων απέναντι στις επιθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου και των πιστωτών. Συμμετείχε στις λαϊκές κινητοποιήσεις, με σεβασμό στην αυτονομία των αγώνων, χωρίς το σύνδρομο του υψηλού καθοδηγητή των μαζών. Έδρασε με ενωτική κατεύθυνση, συνέβαλε στις αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις προτάσσοντας τα απειλούμενα κοινωνικά συμφέροντα των πολιτών και όχι τις κομματικές καταγωγές τους. Εγκαίρως απευθύνθηκε στις αντιμνημονιακές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ ενθαρρύνοντας τη διαφοροποίησή τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής πρότεινε τη ριζική ευρωπαϊκή λύση προειδοποιώντας ότι το πρόβλημα, πέρα από τις ιδιομορφίες του, δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Και συνεπώς χρειάζεται στρατηγική επαναθεμελίωση της Ε.Ε. και αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η σταθερή στρατηγική επιλογή του υπήρξε καθοριστική προκειμένου να αναχαιτιστεί η συκοφαντική επίθεση των δυνάμεων του ευρωπαϊκού και ελληνικού συστήματος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "κόμμα της δραχμής".
Η πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ισχυρή κοινωνική διείσδυση με την επιλογή του για την ενότητα της Αριστεράς με στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας. Μετά από πολλά χρόνια, οι αριστεροί - δημοκρατικοί πολίτες απέκτησαν την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να παρέμβουν καταλυτικά και όχι απλώς διαμαρτυρόμενοι.
Αυτή η πολιτική φυσιογνωμία αποτελεί κεφάλαιο για την Αριστερά στη χώρα μας, αλλά και σημείο αναφοράς για τη διεθνή Αριστερά. Το απέδειξε η έμπρακτη συμπαράσταση των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων και κορυφαίων διανοουμένων ανάμεσα στις δύο εκλογικές μάχες.
Το εκλογικό αποτέλεσμα θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε νέα καθήκοντα. Να οργανωθεί σε μια δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς. Και να οργανώσει τη λαϊκή αντίσταση, την τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στη Βουλή, τα δίκτυα λαϊκής αλληλεγγύης. Όλα αυτά με στόχο τη δημοκρατική εξουσία, καθώς η νέα Βουλή είναι μεταβατική και η κυβέρνηση Σαμαρά σύντομα θα παραπαίει ανάμεσα στην προσήλωσή της στο Μνημόνιο, τις γοργές ευρωπαϊκές εξελίξεις και την ισχυρή λαϊκή αποδοκιμασία της.
Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς δεν εξυπηρετεί στενά κομματικά συμφέροντα. Αντιστοιχίζεται με την κοινωνία, που αξιώνει να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις, ώστε να ανατραπεί η μεταμφιεσμένη μνημονιακή διακυβέρνηση και ν' ανοίξει ο δρόμος για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και την αναπτυξιακή πορεία με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες.
Η συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα δεν είναι μια υπόθεση αυτοαναφορικότητας. Γι' αυτό θα προκαλέσει και πάλι την επιθετικότητα του κατεστημένου, το οποίο θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τις αντιφάσεις ενός λαογέννητου πολιτικού - κοινωνικού κινήματος. Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες συγκρότησης της νέας παράταξης θα είναι η αποτελεσματική απάντηση και η επιβεβαίωση για τη νέα εποχή που ανατέλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς