Με διαφωνίες 18 μελών της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ και με την αντιδημοκρατική πρακτική κεκλεισμένων των θυρών ελήφθη η απόφαση συνεργασίας με τη Δεξιά! |
Τρεις Πατρινοί τι γύρευαν σ' αυτό το παζάρι;
Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει πια μερίδιο στην κυβερνητική εξουσία και τις ευθύνες που αυτή συνεπιφέρει, όπως πολλές φορές είχε διακηρύξει ότι επιθυμεί. Η σχετική εισήγηση του Φ. Κουβέλη υπερψηφίστηκε κεκλεισμένων των θυρών από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με 64 ψήφους υπέρ, σε μια συνεδρίαση που αποτύπωσε τις έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος για τη συνεργασία με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ των διαφωνούντων είναι και τρεις Πατρινοί, που είχαν πρωτοστατήσει στην δημιουργία της ΔΗΜΑΡ.
Κατά της συμμετοχής της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση τάχθηκαν 18 μέλη της Κ.Ε., με το επιχείρημα ότι η νέα κυβέρνηση αντίκειται στην πολιτική και τη φυσιογνωμία της ΔΗΜ.ΑΡ. κι ότι δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την προγραμματική συμφωνία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κώστα Παπαγιάννη της "Avgi.gr", οι διαφωνούντες είναι οι παρακάτω και ερωτηματικό τίθεται για την παραπέρα πορεία τους, αφού τονίζουν σαφώς ότι έτσι ακυρώνεται η επιδίωξη για δημιουργία του τρίτου πόλου και επιπροσθέτως φορτώνονται ευθύνες που δεν θα ήθελαν!
Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν είναι οι Αν. Νεφελούδης, Στ. Μπαγεώργος, Β. Ζορκάδης, Χρ. Σταυρόπουλος (Πάτρα) όλοι τους μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής κι οι Β. Λοτσάρης (Πάτρα), Τ. Παπαθεοδωρόπουλος (Πάτρα), Γ. Σκοπούλης (αδερφός της υφυπουργού Υγείας Φ. Σκοπούλη, που υποδείχθηκε από τη ΔΗΜ.ΑΡ.), Θρ. Φωτεινός, Σοφ. Ανδριοπούλου, Αρ. Τσουκνίδας, Δημ. Χαλαζωνίτης, Γ. Παππάς, Χ. Θεοφανόπουλος.
Άλλα 8 μέλη της Κ.Ε., μεταξύ των οποίων η Σ. Τσιτήλου κι η Ελ. Καρατζόλα, υπερψήφισαν την πρόταση της Μ. Ρεπούση για ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση, πρόταση που προσπάθησε να γεφυρώσει τις διαφορές στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ.
Στην επιχειρηματολογία όσων διαφωνούν συμπεριλαμβάνονται αιτιάσεις για τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., προοπτική που είχε απορριφθεί προεκλογικά για λόγους σοβαρής προγραμματικής απόκλισης. Τα συγκεκριμένα στελέχη σημειώνουν επίσης ότι η συνεργασία της ΔΗΜ.ΑΡ. με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αναιρεί τη στρατηγική του τρίτου πόλου, που είναι διακριτός τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον καταγγελτισμό του όσο κι από τους φορείς του παλιού πολιτικού σκηνικού. Επισημαίνουν ακόμα ότι, παρά τις αποστάσεις που προσπαθεί να πάρει η ΔΗΜ.ΑΡ. με τη μη συμμετοχή ηγετικών της στελεχών στην κυβέρνηση, τελικώς θα χρεωθεί ευθύνες, από τη μεριά των πολιτών και της εκλογικής της βάσης, ιδιαίτερα αν αναγκαστεί να συναινέσει σε μέτρα λιτότητας τον Σεπτέμβριο.
Δημόσιες διαφοροποιήσεις στελεχών
Ο Στ. Μπαγεώργος εκφράστηκε δημοσίως μέσω του Facebook, κατηγορώντας τη ΔΗΜ.ΑΡ. ότι βιάστηκε να αποφασίσει πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, από όπου λείπουν οι θέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. για την απλή αναλογική, το μορατόριουμ εξοπλισμών με την Τουρκία και τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Έντονες διαφωνίες για την αποδοχή από την ΔΗΜ.ΑΡ. του Αντ. Σαμαρά ως πρωθυπουργού εξέφρασε δημοσίως κι ο Οδ. Βουδούρης, που υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν είναι ο κατάλληλος για να ηγηθεί σχήματος ευρύτερης αποδοχής, δεδομένης της στήριξής του στο δεύτερο Μνημόνιο. Αρκετά στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση για λόγους «εθνικής ευθύνης», αναγνωρίζοντας εμμέσως την έλλειψη ουσιαστικής προγραμματικής συμφωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς