Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ξερόλακκα: Οι κάτοικοι στρέφονται τώρα προς την Περιφέρεια


Φωτογραφία από περυσινές διαμαρτυρίες.

Ο δήμαρχος Πατρέων Γ. Δημαράς καλεί τους φορείς σε διαβούλευση

Σε αποκλεισμό του ΧΥΤΑ στη θέση "Ξερόλακκα" της Πάτρας, έχουν προχωρήσει κάτοικοι των γύρω περιοχών. Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο παραμένουν νύχτα και μέρα στην είσοδο του ΧΥΤΑ, εμποδίζουν τα απορριμματοφόρα του δήμου να μεταφέρουν σκουπίδια, "υλοποιώντας" έτσι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ στις 31-12-2011.
Σύμφωνα με τους προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων Ανθούπολης, Βούντενης, Συχαινών και Αμπελοκήπων, καθώς και της Κίνησης Πολιτών, ο ΧΥΤΑ έχει υπερκορεσθεί από καιρό, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα του Δήμου να εναποθέτουν πλέον σκουπίδια σε κύτταρα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ τελευταία γινόταν εναπόθεση σκουπιδιών και σε κύτταρο που είχε αναπλασθεί με χρήματα των δημοτών!
Η ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο Γιάννη Δημαρά έχει στρέψει τους κατοίκους στην Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, απ’ τον οποίο ζητάνε να ενεργοποιήσει τον Περιφερειακό σχεδιασμό και να δρομολογήσει λύσεις εφικτές για την Πάτρα, όπως την εναπόθεση των σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ της περιοχής Φλόκα και Παπανικολού.
Ο δήμαρχος Πατρέων ωστόσο έχει καλέσει διαβούλευση για τις θέσεις του δήμου σχετικά με το θέμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του "Καλλικρατικού" νόμου, στην οποία θα μετάσχουν και φορείς εκτός εκείνων που προβλέπει ο νόμος.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για θέματα αυτοδιοίκησης της Ν.Ε. του ΣΥΝ Αχαΐας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "ο δήμαρχος απέτυχε ώς τώρα να υλοποιήσει τις προτάσεις του για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης".
Η ευθύνη πλέον μεταβιβάζεται στον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, που έχει υποχρέωση να δώσει λύση, έστω και προσωρινά, με το να δρομολογήσει τα σκουπίδια της Πάτρας στον ΧΥΤΑ του Φλόκα ώσπου να κατασκευασθεί το εργοστάσιο... Διαφορετικά, μετά τις γιορτινές μέρες, τα σκουπίδια στην Πάτρα θα αρχίσουν να σωρεύονται στους δρόμους της πόλης.
Αναφερόμενος στην απόφαση αποκλεισμού του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Άνω Συχαινών επισημαίνει πως "...δεν μπορούμε να ζούμε με τον καρκίνο. Εκείνοι που ευθύνονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι οι Δημοτικές Αρχές, που δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρεθεί οριστική λύση". Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος έργων Β. Λοτσάρης διεμήνυσε στους κατοίκους ότι, αν και έχουν δίκιο, "άμεσα δεν υπάρχει εφικτή εναλλακτική λύση’’.

Τ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς