Ο σωτήρας Βενιζέλος δείχνει προς τα που πρέπει να πάει η Οικονομία. Προφανώς για να σωθεί! |
Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, και δευτερευόντως οι δύο γραμμές στη Ν.Δ., επισκιάζουν και αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2012. Έτσι μένει μόνο η αριστερά να αναδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα του και τον στόχο του, που είναι η υλοποίηση ακόμη σκληρότερων μνημονιακών πολιτικών.
Η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία. Τον προϋπολογισμό ψηφίζουν όλο το μνημονιακό μπλοκ: το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. (που πάντως συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση...), ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία.
Ε. Βενιζέλος: Με νοιάζει μόνο η οικονομία
Στο ΠΑΣΟΚ όλα κινούνται στον αστερισμό της πρωτοβουλίας Χρυσοχοΐδη, που ζήτησε να φύγει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος την Κυριακή υποστήριξε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επίτευξη των κυβερνητικών στόχων και η εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου. Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια για την επιτυχή υλοποίηση του PSI κάνοντας λόγο ταυτόχρονα για εθνική αποστολή ιστορικών διαστάσεων. Ο υπουργός Οικονομικών προτίμησε να απευθυνθεί στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως "όποιος θέλει να συμβάλει έχει τώρα και την ευκαιρία και την υποχρέωση να το κάνει", ενώ σημείωσε ότι όλοι είναι συνυπεύθυνοι γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα "αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης και συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης". "Ανάμεσα σε όσους στηρίζουν την κυβέρνηση δεν υπάρχουν αναπτυξιακοί και υφεσιακοί, ευαίσθητοι και αναίσθητοι".
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για "ριζικό μετασχηματισμό του κράτους" και για "νέα ελληνική ανόρθωση" που θα στηριχθεί στην "κάλυψη του παραγωγικού μας κενού". Για όσα ανέφερε ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν είπε τίποτα.
Άνοιγμα Μ. Χρυσοχοΐδη στο "αντιμνημονιακό" ΠΑΣΟΚ
Ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης δεν έδωσε συνέχεια, αλλά επέλεξε να μιλήσει, χθες, στη Βουλή για ένα νέο μανιφέστο με "πρώτα την κοινωνία" και έκανε άνοιγμα στους "αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ", ισχυριζόμενος ότι το κύριο είναι "να μην χαθεί μια γενιά σε συνθήκες οικονομικές οπισθοδρόμησης" και να υπάρξει "μια νέα πολιτική και κοινωνική συμμαχία, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, μια νέα εθνική συμμαχία".
Ο Κώστας Σκανδαλίδης σχολίασε ότι "δεν είμαι υπέρ των καλλιστείων και των προσωπικών στρατηγικών. Είμαι υπέρ της συλλογικής προσφοράς και των παρατάξεων. Η πολιτική δεν θα ξυπνήσει στο φωτισμένο κεφάλι κανενός, αλλά μόνο με συλλογική προσπάθεια". Την Κυριακή η Άννα Διαμαντοπούλου πρότεινε "καθυστέρηση" υποστηρίζοντας ότι οι εσωτερικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνουν υπό τη βασική προϋπόθεση "να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση".
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης επιτέθηκε σε συναδέλφους του υπουργούς που προκάλεσαν "αβεβαιότητα για το αν θα παραμείνει η χώρα εντός ευρώ" και "έκαναν ό, τι περνά από χέρι τους για να μην πραγματοποιηθούν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις".
"Είναι προφανής υποχρέωση όλων όσοι συμμετείχαν στο παρελθόν και συμμετέχουν ακόμη -ή απλώς σήμερα- στο έργο της διακυβέρνησης της χώρας να αναλαμβάνουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί για τη σημερινή κατάσταση. Όταν διατηρώ ένα αξίωμα και αναλαμβάνω ευθύνη, σημαίνει εργάζομαι σκληρά για να αλλάξει η κατάσταση. Παίρνω πάνω μου καταστάσεις. Επιχειρώ να διορθώσω λάθη. Αλλιώς, αν δεν μπορώ ή δεν θέλω ή βάζω σε προτεραιότητα άλλους στόχους, υπηρετώ καλύτερα την πατρίδα αν μείνω στο περιθώριο" δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπερασπίστηκε τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών αποκαλώντας "επίτευγμα" όσα έκανε με την ΕΛΣΤΑΤ και υποστηρίζοντας ότι "κάποιοι έκαναν μια καλή δουλειά τα προηγούμενα δύο χρόνια"!
"Να είμαστε φειδωλοί σ’ αυτά που λέμε και πλουσιοπάροχοι σ’ αυτά που σκεφτόμαστε" είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, που εκτίμησε ότι δεν θα περάσουν τα σχέδια εκείνων που θέλουν να διασπάσουν το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσουν ένα πολιτικό σκηνικό με πολλά μικρά κόμματα.
Σε ρόλο κυανόκρανου ο Μίμης Ανδρουλάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να διώξει υπουργούς που ασχολούνται πρωτίστως με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.
Οι δύο ψυχές της Ν.Δ.
Η Ν.Δ. συνέχισε τη διγλωσσία της έναντι της κυβέρνησης Παπαδήμου, στην οποία συμμετέχει αλλά της κάνει αντιπολίτευση. Ωστόσο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και βουλευτές (όπως ο Κωστής Χατζηδάκης) στηρίζουν απροκάλυπτα την κυβέρνηση. "Είμαστε και γιατί το θέλουμε και γιατί μας ζητήθηκε" είπε ο υπουργός Άμυνας κάνοντας λόγο για "συνευθύνη που την αναλάβαμε ως παράταξη και εκπληρώνουμε στο ακέραιο την αποστολή μας".
Στον αντίποδα κινήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος απάντησε στον υπουργό της Ν.Δ.: "Υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν οξύμωρο να αντιπολιτεύονται τα κόμματα που στηρίζουν αυτήν την κυβέρνηση. Μάλιστα, οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι το 2012 θα φέρει κοινωνική αναταραχή που απαιτεί κυβέρνηση ευρείας στήριξης για να αντέξει. Είναι λάθος".
Δεν είμαστε συγκυβέρνηση, ισχυρίσθηκε ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ στο ίδιο κλίμα και ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση αποτελείται από "παράφωνους σολίστες", "επιβλήθηκε από το εξωτερικό" και "να μην πιστεύουν ορισμένοι ότι αυτό το πράγμα θα παραταθεί".
"Κάποιοι φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία", σημείωσε ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: "Ήδη λαμβάνουν χώρα ασκήσεις επί χάρτου για νέο προϊόν, νέο σχήμα με... μπλε και πράσινους κόκκους, που έλεγε και η γνωστή διαφήμιση. Η μετάλλαξη αυτή, όσο καλό αμπαλάζ και αν έχει, δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν". Δεν πρόκειται για συγκυβέρνηση δύο κομμάτων, διότι δεν έχουμε προγραμματική συμφωνία, υποστήριξε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος καταγγέλλοντας "επικοινωνιακούς στρατονόμους" που επιπλήττουν όσους κάνουν κριτική στην κυβέρνηση και κάνοντας λόγο για κόμματα "κλειστών δωματίων σε σπίτια στο κέντρο και στα βόρεια προάστια".
ΚΚΕ: Έξοδος από το ευρώ
Την αντίθεσή του στο ευρώ και την πολιτική που εκπορεύεται από αυτό ανέδειξε το ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε εκβιασμό για την παραμονή στο ευρώ και ρώτησε: "Γιατί πρέπει να παραμείνουμε; Για να σώσει ο λαός την περιουσία, τις καταθέσεις και το βιοτικό του επίπεδο. Εδώ γελάμε. Την περιουσία την παίρνετε από το ίδιο του το σπίτι, τις καταθέσεις τις έχει φάει ή θα του τις πάρετε σε περίπτωση χρεωκοπίας και το βιοτικό επίπεδο έχει πέσει 40%. Δεν είναι στοίχημα του λαού αυτό ούτε μπήκαμε στην Ε.Ε. επειδή το ήθελε ο λαός, αλλά για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου".
Σε θέση απολογούμενου βρέθηκε ο ΛΑΟΣ, που απάντησε στην κριτική του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για ακροδεξιά. "Είμαστε κόμμα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, πολιτικής ομαλότητας και θεσμικής σταθερότητας" υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, που θεωρεί ότι "τοποθετούμαστε στο κέντρο του πολιτικού συστήματος".
(Του Κ. Πουλακίδα από την ΑΥΓΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς