Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Προσπάθεια Παπανδρέου να εμπλέξει σε Οικουμενική τον Σαμαρά


Ο Αντ. Σαμαράς συμφωνεί σε μεταβατική κυβέρνηση.

Έντονη αμφισβήτηση του Παπανδρέου από τους βουλευτές του. – Τραγέλαφος στην Κ.Ο.

   Πραγματικός τραγέλαφος είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από το πρωί σήμερα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα: από την μια οι "εξαγριωμένοι" που θέλουν την άμεση αποχώρηση του κ. Παπανδρέου από την θέση του πρωθυπουργού και από την άλλη εκείνοι που "ψάχνονται" και ακόμη δεν έχουν αποφασίσει την τελική τους στάση.
Πάντως ακόμη και στην πιθανότητα ανοικτής αμφισβήτησης του πρωθυπουργού από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να αναμένεται αλλαγή κυβέρνησης άμεσα.
Εν όψει της επιχειρούμενης δημιουργίας μιας μεταβατικής κυβέρνησης, η εκτίμηση από συγκλίνουσες πληροφορίες είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει τη ΝΔ και να διαπραγματευθεί την συγκρότηση μιας οικουμενικής ή υπηρεσιακής κυβέρνησης από την επόμενη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.
Κι αυτό διότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ούτε καν στους υπουργούς του τους όρους υπό τους οποίους θα συμφωνήσει να διαμορφωθούν ευρύτερες συναινέσεις.
Από το γεγονός αυτό προκύπτει -κατά την εκτίμηση της ΝΔ- ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί πραγματικά να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εξ αυτού μπορεί ίσως να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -λίγες ώρες αφού ο Αντ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ μιας μεταβατικής κυβέρνησης- έσπευσε να διαψεύσει ότι ο πρωθυπουργός έχει στείλει διαπραγματευτές για να επιχειρηθεί μια ουσιαστική σύγκληση των δύο μεγάλων κομμάτων.

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

   Ακόμη κι αν στηθούν κάλπες και ο κ. Παπανδρέου δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, οι εξελίξεις δεν σταματούν. Ακόμη κι αν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας οι εκλογές δεν προκηρύσσονται άμεσα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα που στις προηγούμενες εκλογές ήρθε δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη. Στην περίπτωση αυτή, η αρχηγός της ΝΔ  Αντώνης Σαμαράς έχει στη διάθεσή του μία εβδομάδα για να αναζητήσει συναινέσεις και να διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα, είτε της ελάσσονος αντιπολίτευσης είτε ακόμη και με το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Εάν ο κ. Σαμαράς δεν καταφέρει να σχηματίσει πλειοψηφική κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος και η διαδικασία της αναζήτησης βιώσιμης κυβέρνησης συνασπισμού συνεχίζεται μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα, είτε έως ότου διαπιστωθεί αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς