Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Δράση ενάντια στο χαράτσι ΔΕΗ για το τέλος ακινήτων από τον ΣΥΡΙΖΑ


Λογαριαμός, πράγματι για να σου έρθει εγκεφαλικό!

Οι αιτήσεις ακύρωσης από Δικηγορικούς Συλλόγους και άλλους φορείς, κινήσεις πολιτών, συνδικάτα κλπ. θα εξεταστούν από το Σ.τ.Ε. την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ παραπέρα οργάνωση της δράσης για το χαράτσι για τα ακίνητα εστάλη προς τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις πόλεις της χώρας. Σε αυτό υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια της συνεδρίασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα ενάντια στο τέλος ακινήτων.

Το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει πολύμορφες και ενδιαφέρουσες διεργασίες τόσο σε κινηματικό επίπεδο σε όλη τη χώρα όσο και γύρω από τη νομική διάσταση του ζητήματος από δικηγόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση όλη αυτή τη δουλειά και την κεντρική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμβολή του χώρου στην ανάπτυξη ενός παλλαϊκού κινήματος ενάντια στα χαράτσια, αλλά και λόγω της απαίτησης των Τοπικών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να σταλεί το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα με πληροφορίες και κατευθύνσεις:
Α) ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

1.    Η αντισυνταγματικότητα του μέτρου είναι προφανέστατη. Οι σχετικές αιτήσεις ακύρωσης από Δικηγορικούς Συλλόγους και άλλους φορείς, κινήσεις πολιτών, συνδικάτα κλπ. θα εξεταστούν από το Σ.Τ.Ε. την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.
2.    Η δυνατότητα κατάθεσης μόνο της αξίας του ρεύματος, μέσω Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ‘μπλοκαρίστηκε’ από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Από την αρχή δεν επιτρέπεται αυτό να γίνει στα Ταμεία της ΔΕΗ.
3.    Γενικά, οποιαδήποτε λύση νομική επιχειρούμε να δώσουμε για την αποτροπή της είσπραξης του χαρατσιού, κόβεται με άνωθεν εντολή.
4.    Η ιστορία με τα Α.Τ.Μ. έχει κι αυτή κενό, καθώς δεν σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα αποδεχτεί να παραλάβει τα χρήματα. Μάλιστα, έχουμε πληροφορίες ότι τις επόμενες μέρες οι Τράπεζες ή κάποιες από αυτές θα αποτρέψουν κι αυτή ακόμα τη δυνατότητα κατάθεσης επιλεγμένου ποσού. Βέβαια οι Τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα –αντιθέτως- να παραμένουν στα Ταμεία τους τα χρήματα. Η επισήμανση αφορά τις ατομικές ενέργειες, όχι τις συλλογικές (π.χ. Δήμοι) που παίρνουν άλλο χαρακτήρα.
5.    Οι συλλογικές δικαστικές ενέργειες (από Συλλόγους, Σωματεία, κατοίκους μιας γειτονιάς, μιας πολυκατοικίας κ.ο.κ.) αποτελούν προτεινόμενες διαδικασίες, κυρίως για τη δημιουργία κλίματος κοινωνικής πίεσης. Νομικά, υπάρχουν διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητά τους μιας και πρόκειται για πρωτόγνωρη διαδικασία. Ακόμα και δικαστές δεν μπορούν να τοποθετηθούν με κατηγορηματικό τρόπο. Προφανώς βαραίνει κι η σταθερά μεροληπτική στάση της Δικαιοσύνης. Για τέτοιες ενέργειες καλό είναι να γίνουν άμεσα συνεννοήσεις τοπικά με δικηγόρους του χώρου, διαθέσιμους να βοηθήσουν.

Β) ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ


1.      Συγκροτούμε (όπου δεν έχουν συγκροτηθεί) ΑΜΕΣΑ επιτροπές-πρωτοβουλίες-κινήσεις ενάντια στα χαράτσια. Όπου υπάρχουν ήδη, συμμετέχουμε ενωτικά, με στόχο την παραπέρα μαζικοποίηση τους και απεύθυνση τους σε όσο το δυνατόν ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Στόχος είναι να λειτουργεί μία Επιτροπή ανά Δήμο, Δ. Διαμέρισμα, Συνοικία, Νομό (αναλόγως). Αν κάπου την πρωτοβουλία την έχει πάρει Λαϊκή Συνέλευση, Σωματείο ή Σωματεία, επιστημονικός φορέας, στηρίζουμε και μπαίνουμε ενεργά. Από τις πρώτες ενέργειες πρέπει να είναι η συνεννόηση με δικηγόρους, εργαζόμενους της ΔΕΗ στην περιοχή, ηλεκτρολόγους.
3.                  Αν στην περιοχή μας ο Δήμος έχει πάρει απόφαση νομικής υποστήριξης όσων δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι, κινητοποιούμε (μέσω της Τοπικής Επιτροπής) τους πολίτες να μπουν στη διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος. Ήδη αρκετοί Δήμοι έχουν πάρει αποφάσεις ανάλογες με αυτήν της Ν. Ιωνίας, και ακολουθούν και άλλοι.

4        Στην περίπτωση που ο Δήμος δεν έχει πάρει σχετική απόφαση, η Δημοτική μας Κίνηση φέρνει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο (ήδη γίνεται σε όλη την Ελλάδα). Ταυτόχρονα, η τοπική πρωτοβουλία ενάντια στα χαράτσια, οργανώνει παραστάσεις πολιτών στο Δημαρχείο, όπου έχοντας ακολουθήσει τις διαδικασίες που έχει ορίσει ο Δήμος Ν. Ιωνίας, απαιτούν από τον Δήμαρχο και το Δημ. Συμβούλιο να τους στηρίξει νομικά και πολιτικά. Στις παρακάτω διευθύνσεις οι ενέργειες που προτείνονται από το Δήμο και μια σχετική συνέντευξη του Δήμαρχου:  
 http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=322784
 
1.     Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου σήμερα, οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν «Ημέρα Δράσης και Ενημέρωσης» στα γραφεία (εκεί που γίνονται πληρωμές) της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα. Με πανό και συνθήματα, κείμενο και απαίτηση καταβολής μόνο του ποσού που αφορά το ρεύμα. Ενημερώνουμε τον κόσμο, του δίνουμε «αέρα» , του λέμε ότι δεν είναι μόνος.
2.     Την «Ημέρα Δράσης» επιδιώκουμε να την οργανώσουν οι τοπικές επιτροπές – πρωτοβουλίες. Επειδή ίσως δεν προλάβουν, όπου δεν το καταφέρουν, αναλαμβάνουν οι «Πολίτες ενάντια στα χαράτσια». Το κύριο αυτή τη στιγμή είναι να γιγαντωθεί το κίνημα και να αποκτήσει παλλαϊκά χαρακτηριστικά.
3.     Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα δημοσιοποιηθεί μέσα από κεντρικοπολιτικές παρεμβάσεις (δημοσιοποιημένες αρνήσεις πληρωμών από στελέχη και για κτήρια οργανώσεων, ανακοινώσεις κεντρικά και τοπικά, συνεντεύξεις κ.α)

Γ) ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ   ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ

Ήδη έχουν συγκροτηθεί σχετικές ομάδες άμεσης δράσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Πρέπει να είναι στόχος κάθε τοπικής πρωτοβουλίας να οργανώσει τη δικιά της ομάδα για την παρεμπόδιση διακοπής και την επανασύνδεση. Αν υπάρχει σχετική ενέργεια Δήμου, όπως στη Ν. Ιωνία, διευκολύνει όπως καταλαβαίνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς