Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο αφού είχε τόσο την στήριξη τόσο του αριστερού μπλοκ, όσο και της ακροδεξιάς. σύμφωνα με το Αυγή Newsroom.
Σημειώνεται μία πρόταση μομφής κατέθεσε η πλευρά του Νέου Λαϊκού Μετώπου της αριστεράς και μία το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν. Σε ψηφοφορία τίθεται η πρόταση μομφής που φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών, δηλαδή αυτή των κομμάτων της αριστεράς, την οποία η Λεπέν δήλωσε ότι την υπερψηφίσει.
Οι προτάσεις μομφής κατατέθηκαν αφού ο Μισέλ Μπαρνιέ, αποφάσισε να καταφύγει στο άρθρο 49,3 του Συντάγματος που προβλέπει την έγκριση ενός νομοσχεδίου χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να εγκριθούν οι δαπάνες για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.
Για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται τουλάχιστον 288 από τις 574 ψήφους. Οι αριστεροί και οι ακροδεξιοί μετρούν πάνω από 330 βουλευτές, ωστόσο κάποιοι μπορεί να απέχουν από την ψηφοφορία, όπως αναφέρει το Associated Press.
Κανένα από τα κόμματα δεν έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η οποία αποτελείται από τρία μεγάλα μπλοκ: τους κεντρώους συμμάχους του Μακρόν, τον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση. Και τα δύο μπλοκ της αντιπολίτευσης, ενώθηκαν τώρα εναντίον του Μπαρνιέ, κατηγορώντας τον ότι επέβαλε μέτρα λιτότητας και ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
«Κύριε πρωθυπουργέ, σήμερα γράφουμε ιστορία» σημείωσε ο βουλευτής του LFI και εισηγητή της πρότασης μομφής του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Ερίκ Κοκερέλ προσθέτοντας ότι «εσείς, γιατί θα είστε ο μόνος πρωθυπουργός που θα δεχτεί μομφή από το 1962, από τον Ζορζ Πομπιντού εγώ, γιατί έχω την τιμή να φέρω αυτή τη πρόταση μομφής».
Ο ίδιος έστρεψε τα βέλη του προς τον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας ακόμα ότι ο Μπαρνιέ είναι το θύμα «της κατάρας που του μεταδόθηκε από το άτομο που είναι πραγματικά υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση, τον Εμανουέλ Μακρόν». «Τελικά προσπαθήσατε να συμβιβαστείτε, αλλά με την ακροδεξιά, το Εθνικό Μέτωπο που ευνοήσατε παραβιάζοντας το τείχος δημοκρατίας που εκφράστηκε από την πλειοψηφία τον Ιούλιο» τόνισε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, χτυπάμε την καμπάνα του θανάτου ενός εντολοδόχου αυτού του προέδρου».
Από πλευράς του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Nικολά Σάνσου σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να δείτε μια αριστερή συμμαχία στην εξουσία που θα ήξερε πώς να αλλάξει την πολιτική και οικονομική ισορροπία αυτής της χώρας, προσπαθήσατε μάταια να δημιουργήσετε μια πολιτική πλειοψηφία προς το συμφέρον του κεφαλαίου».
Η Μαρίν Λεπέν είπε ότι «ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο επιζήμιος για τη Γαλλία, αλλά θέτει τους Γάλλους σε ομηρία» προσθέτοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας «ήταν απαραίτητη για να μπει τέλος στο χάος». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «βρισκόμαστε στη στιγμή της αλήθειας (...) που βάζει τέλος σε μια εφήμερη κυβέρνηση»,
Ο Μπαρνιέ είπε ότι «πριν από δύο ημέρες, έθεσα την κυβέρνησή μου προς κρίση. Πήρα αυτή την απόφαση αφού άκουσα, έδειξα σεβασμό και πρόκρινα τον διάλογο, που οδήγησε την κυβέρνηση να βελτιώνει καθημερινά το κείμενό [σ.σ. του προϋπολογισμού] σε πολλά σημαντικά σημεία».
«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Προσπάθησα να το αντιμετωπίσω παρουσιάζοντας δύσκολα οικονομικά στοιχεία. Θα προτιμούσα να μοιράσω χρήματα, ακόμα κι αν δεν έχουμε. Αλλά αυτή η πραγματικότητα παραμένει εκεί, δεν θα εξαφανιστεί με τη μαγεία μιας πρότασης μομφής. Αυτή την πραγματικότητα θα τη θυμάται οποιαδήποτε κυβέρνηση, όποια κι αν είναι» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, που διορίστηκε τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να γίνει ο πρωθυπουργός της χώρας με τη μικρότερη θητεία στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας. Στις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να προσπαθήσει να σώσει την κυβέρνησή του, ο Μπαρνιέ κάλεσε τους νομοθέτες να ενεργήσουν με «υπευθυνότητα» και να σκεφτούν «το καλύτερο συμφέρον της χώρας».
Νέο πρωθυπουργό αναζητά ο Μακρόν
Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ήδη να ψάχνει για τον επόμενο πρωθυπουργό, με τρεις πηγές στο Reuters ότι σκοπεύει να ορίσει άμεσα νέο πρόσωπο αν περάσει η πρόταση δυσπιστίας.
Μία από τις πηγές είπε ότι ο Μακρόν ελπίζει να έχει κάποιον στο πρωθυπουργικό πόστο το συντομότερο δυνατό το Σάββατο, όταν πάνω από πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθούν στο Παρίσι στην τελετή του ανοίγματος εκ νέου του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.
«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», είπε το Ελιζέ απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο. Ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα πρωθυπουργού, ανέφεραν οι πηγές, αλλά στη λίστα φαίνεται να είναι ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο Ξαβιέ Μπερτράν και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί. Ο ίδιος εργάζεται για να καταλήξει σε όνομα κατά την επιστροφή του στο Παρίσι από τη Σαουδική Αραβία, τόνισε μια πηγή.
YOAN VALAT/EPA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς