Τους πρόσταζε ο Οδυσσέας να ανέβουν στην σχεδία για να συνεχίσουν το ταξίδι της επιστροφής. αλλά αυτοί, ήσαν παραδομένοι
Του Διαχειριστή
Το δέντρο έλκει την καταγωγή από τα Ομηρικά Έπη. Ο μεγάλος ραψωδός, αρχαίος ποιητής που εμπέδωσε την ελληνική και ευρωπαϊκή ποίηση στις γραφές, ασχολήθηκε μαζί του εδώ και τρεις χιλιάδες για να μας το παραδώσει... στολισμένο με τους υπέροχους στίχους της Οδύσσειας κια της Ιλιάδας, που αποτυπώνουν την ομηρική πορεία από Ίλιον του 11ου πΧ αι., στις μέρες του στο 8ο π.Χ. αι.
Πριν αναφερθώ στα παρακάτω δανείζομαι από την Βικιπαίδεια τα εξής σπουδαία: «Ο Όμηρος ήταν αρχαίος Έλληνας ποιητής και ο πρώτος μεγάλος δημιουργός της ευρωπαϊκής και δυτικής λογοτεχνίας. Είναι ο ποιητής των έργων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας από τα πρώτα κείμενα της Ιστορικής περιόδου της Αρχαίας Ελλάδας, γνωστών ως «Ομηρικών Επών».
»Η Ιλιάδα αποτελείται από περίπου 15.000 στίχους και αναφέρεται στις 51 αποφασιστικής σημασίας ημέρες του πολέμου της Τροίας (Ίλιον) ο οποίος συνολικά διήρκεσε, σύμφωνα με τον μύθο, 10 χρόνια. Η Οδύσεια αποτελείται από 12.110 στίχους και περιγράφει τον δεκαετή αγώνα του Οδυσσέα για τον νόστο (επιστροφή στην πατρίδα του, Ιθάκη, μετά την κατάληψη της Τροίας).
»Διαθέτουμε επτά βίους του Ομήρου, που προέρχονται από την αρχαιότητα. Η καταγωγή του φαίνεται πως ήταν από την Ιωνία, και θρυλείται ότι επτά πόλεις ερίζουν για την καταγωγή του, με επικρατέστερες τη Σμύρνη και τη Χίο. Ως γονείς του αναφέρονται ο Μαίων και η Κριθηίδα και λέγεται ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Μελησιγένης, επειδή γεννήθηκε κοντά στον ποταμό Μέλητα της Σμύρνης και ότι πήρε αργότερα το όνομα «Ὅμηρος», είτε επειδή ήταν τυφλός (στα Αρχαία Ελληνικά «ὡς μὴ ὁρῶν»), είτε επειδή ήταν όμηρος των Κολοφωνίων στον πόλεμο με τη Σμύρνη.
»Άλλη πιθανή εκδοχή για την ετυμολογία του ονόματος ΄Ομηρος είναι η εξής : Στα εβραϊκά από το ρήμα amar = αφηγούμαι, προέρχεται η μετοχή omer= ο αφηγητής, εκείνος που αφηγείται».
Κι ωστόσο μέχρι να ξεκαθαριστούν και διευκρινιστούν τα παραπάνω, η λαϊκή Μούσα θέλει τον ποιητή να μιλά με την Ιστορία και να αποκαλύπτει πως οι καρποί ενός δέντρου, που μέσα στον χειμώνα με την ομορφιά και την γλυκύτητά τους , μπορούν να μαγέψουν και να κάνουν άνδρες πολέμαρχους να υποκύπτουν στα κάλλη τους!
Κι εκεί είναι που αποκαλύπτεται η χώρα των Λωτοφάγων, κατάσπαρτη από αυτό το δέντρο, που τότε δεν έχει ευρεία διάδοση στην χώρα των Αχαιών, την πατρίδα των ανδρών του Οδυσσέα.
Αλλά που να ήταν αυτή η χώρα, που την διεκδικούν κάμποσα μέρη, ως δική τους. Μία εκδοχή θα αναφέρω, που μιλά για την Λήμνο. Εκεί απέναντι από το φρούριο του νησιού, στην περιοχή των μπαγκαλόους, υπάρχει ένα απότομος βράχος, αρκετού ύψους, που την ονομασία που διασώζει ο θρύλος. Είναι το Ανδροφώνι.
Λέγεται, σύμφωνα με τον θρύλο, ότι όταν βγήκαν να ξεκουραστούν στο νησί οι άνδρες του Οδυσσέα , τους είδαν οι Λημνιές κυράδες ξελογιάστηκαν από την ανδροπρέπειά τους και δεν τους άφηναν να εγκαταλείψουν το νησί. Τους πρόσταζε ο Οδυσσέας να συνέλθουν και να ανέβουν στην σχεδία για να συνεχίσουν το ταξίδι της επιστροφής στη θάλασσα του απέραντου Αιγαίου. Αλλά αυτοί παραδομένοι στα κάλλη αρνούνταν. Πολύ περισσότερο που οι Λημνιές θαμπωμένες κι ατές από την αρρενωπή μορφή των ανδρών, αποφάσισαν να ξεφορτωθούν τους άντρες τους που όλη μέρα ήσαν παραδομένοι στην κραιπάλη του οίνου και στην απόλαυση των καρπών των δέντρων .
Ώσπου κάποια φορά μπουχτισμένοι από την καλοζωία αποφάσισαν οι άνδρες του Ομήρου να επιστρέψουν στα πατρικά χώματα.
Μία άλλη εκδοχή θέλει την χώρα των Λωτοφαγων να βρίσκεται κάπου στη Βόρεια Αφρική, αφού και οι καρποί αυτών των δέντρων προϊδέαζαν για το εξωτικό κλίμα όπου θάλλει αυτό το δέντρο!
Όπως και να έχει αυτό το δέντρο, η ιστορία της καταγωγής του είναι υπερτρισχιλίετής και αποτελεί χάρμα οφθαλμών να το βλέπεις με τους καρπούς του και χωρίς φυλλωσιά να προβάλλουν προκλητικά μέσα από τα κλαδιά του, μέσα στην καρδιά, του χειμώνα!
Αυτά αναλογιζόμουν προχθές το χάραμα σαν βγήκα στην αυλή μου να πάρω λίγο δροσερό αέρα. Και μπρος στην πρόκληση δεν άντεξα. Πήρα την 16αρα φωτογραφική μηχανή μου και αποτύπωσα στο φακό της αυτήν την έκτακτη στιγμή. Που δεν γίνεται να αποτυπώσεις την εικόνα αυτή, χωρίς φλας, εάν δεν είναι κατάλληλος ο φυσικός φωτισμός, καθ' ότι δεν βρίσκεσαι σε στούντιο για να ρυθμίσεις όλα αυτά, προκειμένου να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα !
Θα μπορούσε 10 λεπτά αργότερα να έχει αλλάξει ο φυσικός φωτισμός και να αποτυπώνονταν η... αποτυχία! Και φυσικά, δεν θα την αναρτούσα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς