Νέες «βόμβες» που προκαλούν πονοκέφαλο στη ΝΔ και το Μαξίμου, από τον Αντώνη Σαμαρά, με τον πρώην πρωθυπουργό να εξαπολύει για ακόμα μια φορά πυρά προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί.
«Έχουμε χάσει την πυξίδα μας και αυτό δεν λέγεται εξωτερική πολιτική, πάμε για Πρέσπες στο Αιγαίο» είπε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε συνέδριο της εφημερίδας «Το Βήμα» σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ δήλωσε ακόμα ότι «σβήνουν οι κόκκινες γραμμές με την Τουρκία», σύμφωναμε το Αυγή Newsroom.
Αναφερόμενος στην και τα ελληνοτουρκικά είπε η γειτονική χώρα «άνοιξε πολλά μέτωπα», σημειώνοντας ακόμα ότι «υπογράφουμε σύμφωνο φιλίας τη στιγμή που η Τουρκία έχει δημιουργήσει νέα τετελεσμένα εις βάρος μας» και πως «αντί να κάνουμε σημαία μας τον χάρτη, κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε». Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι εάν καταπατήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν θα αντιδράσουμε» είπε.
Ερωτηθείς για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον διαγράψει από τη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε πως «νομίζετε ότι όσα είπα μόνο εγώ τα πιστεύω; Αν ήμουν μόνο εγώ δε θα ενοχλούσα κανένα. Ξέρω ότι έγινε μια δημοσκόπηση που έλεγε ότι οι απόψεις Σαμαρά και Καραμανλή είχαν απήχηση 50% και ότι 40% διαφωνούσε με τη διαγραφή». Και συμπλήρωσε ότι «πιστεύω ότι χαλάω τη σούπα του δικαιωματισμού. Η ομιλία μου στη Βουλή, εκεί τα είπα όλα και ο κόσμος άκουσε μια άλλη άποψη. Ήταν κάτι προαποφασισμένο. Η ιστορία του καθενός μας δεν διαγράφεται»
Έστειλε παράλληλα μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον ίδιο να λέει αναφορικά με το τι θα κάνει στο μέλλον πως «οι παραιτήσεις δεν είναι ένα περίεργο φαινόμενο. Θα σας πω ότι 1,3 εκατομμύρια νεοδημοκράτες παραιτήθηκαν να ψηφίσουν. Δεν ψήφισαν γιατί λίγο πλέον η ΝΔ μοιάζει με την παράταξη που όλοι ξέρουμε. Θα παραμείνω και μάχιμος και παρών».
Ο ίδιος έκανε λόγο αρχικά για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας, την οποία -όπως είπε- υπηρέτησε. «Είχαμε μια αυστηρά εθνοκεντρική πολιτική με κύριο εκφραστή τον Ανδρέα Παπανδρέου και με παράδειγμα το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου. Από την άλλη πλευρά είχαμε εξωτερική πολιτική που εκχωρούσε την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων στο Διεθνές Δίκαιο και στους διεθνείς οργανισμούς, κυρίως στην Ενωμένη Ευρώπη με εκφραστή τον Κώστα Σημίτη. Είχαμε, τέλος, την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Κωσταντίνου Καραμανλή, που συνέθετε τις δυο προηγούμενες προσεγγίσεις, κρατώντας όμως τις ισορροπίες και τα όρια με κορυφαία παράδειγμα τη ένταξη της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (...) Αυτήν την πολυδιάστατη εξωτερική Πολιτική την υπηρέτησε, μετά τον Κωσταντίνο Καραμανλή, ο Κώστας Καραμανλής -επιτρέψτε μου να το πω- και εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Γεωπολιτική ένταξη σημαίνει να χτίζεις συμμαχίες, όχι να αναζητάς προστάτες. Απέναντι στην Τουρκία πρέπει να έχουμε αποτρεπτική πολιτική. Να γνωρίζει η Τουρκία ότι εάν επιχειρήσει επιθετική ενέργεια, θα πάρει ρίσκο ανυπολόγιστο. Είναι σαφές ότι η αποτροπή είναι η επιλογή που έχει ο λιγότερο ισχυρός όταν δεν θέλει να υποταχθεί. Λέγεται αποτροπή, γιατί όταν γίνεται σωστά αποθαρρύνει τον επιτιθέμενο και διασφαλίζει σταθερότητα και ειρήνη» είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Αντώνης Σαμαράς.
Και ανέφερε ακόμα ότι «μόνο που η αποτροπή απαιτεί πειστικότητα και αξιοπιστία, να έχεις τα μέσα να επιβάλεις μεγάλο κόστος και ρίσκο στον επιτιθέμενο και αξιοπιστία να δείχνεις ότι αυτά που έχεις στη διάθεσή σου, είσαι αποφασισμένος να τα χρησιμοποιήσεις αν προκληθείς»
Για την Τουρκία είπε χαρακτηριστικά ότι «η αποτροπή μόνη της δεν φτάνει. Χρειάζονται συμμαχίες κατά του κοινού εχθρού. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία άνοιξε πολλά μέτωπα. Άλλοτε της βγαίνει και άλλοτε δεν της βγαίνει. Πάντως, σίγουρα επιμένει. Δημιουργεί περισσότερου εχθρούς από όσους μπορεί να αντιμετωπίσει».
Και δήλωσε ακόμα για τα ελληνοτουρκικά ότι «υιοθετούμε την αποτροπή και εφαρμόζουμε τον κατευνασμό. Υπογράφουμε σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία, τη στιγμή που η Τουρκία έχει δημιουργήσει νέα τετελεσμένα εις βάρος μας. Η Τουρκία καταπατά έξω από την Κάσσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και παρ' όλα αυτά εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία (...) Δηλώνουμε ότι "κόκκινη γραμμή" για εμάς είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι εάν καταπατήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν θα αντιδράσουμε».
«Στον Οργανισμό για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια η Ελλάδα στήριξε τον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο. Αυτόν που μιλάει για γκρίζες ζώνες τον ψηφίσαμε εμείς για υπεύθυνο ασφαλείας στην Ευρώπη» είπε επίσης ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «αντί να κάνουμε σημαία μας τον χάρτη, κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Η Τουρκία ζητάει συνεκμετάλλευση και εμείς απλώς φοβικά παίζουμε το παιχνίδι της καθυστέρησης».
«Αλλά, ας πάμε πιο πέρα. Τι κέρδισε η Ελλάδα;», διερωτήθηκε, λέγοντας ότι «είχαμε, λέει, ήρεμα νερά αλλά στον αέρα. Δηλαδή δεν είχαμε πολλές παραβιάσεις. Είχαμε αλλεπάλληλες τουρκικές NAVTEX τη σοβαρότατη πρόκληση στην Κάσσο. Τα ήρεμα νερά παρέμεναν ήρεμα γιατί αυτοί μας προκαλούσαν και εμείς κοιτούσαμε αλλού».
«Υποστηρίζω ότι έχουμε χάσει την πυξίδα μας και αυτό δεν λέγεται εξωτερική πολιτική. Το να πηγαίνουμε για Πρέσπες Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι εξωτερική πολιτική. Είναι παραίτηση από κάθε εξωτερική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς και δήλωσε πως «με δύο λόγια αποδυναμώνουμε την αποτροπή μας, μοιάζουμε να εγκαταλείπουμε το Διεθνές Δίκαιο. Φτάσαμε στο σημείο να μας παραπέμπει η Κομισιόν, γιατί δεν εφαρμόζουμε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό για να μην ερεθίσουμε την Τουρκία. Δεν διεκδικούμε κανένα ρόλο στην περιοχή μας και εμείς απλώς δεν υπάρχουμε. Αυτά λέγονται εγκατάλειψη πλήρης της εξωτερικής περιοχής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς