Το κοινοβούλιο αφού συνεδρίασε με παρόντα τα 190 από τα 300 μέλη, τον έκρινε παράνομο και υποχρέωσαν σε επιστροφή στους στρατώνες τις ΕΔ
Την επιβολή «έκτακτου στρατιωτικού νόμου» ανακοίνωσε την Τρίτη στη Νότια Κορέα, ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γιολ, σύμφωνα με το Αυγή Newsroom κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα», «αντικρατικές ενέργειες» και ότι ελέγχει το κοινοβούλιο. Παράλληλα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι δυνάμεις του στρατού έφτασαν έξω από το κοινοβούλιο αποκλείοντας την είσοδο.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle o Γιουν Σουκ Γιολ, δήλωσε ότι η επιβολή στρατιωτικού νόμου είναι «κρίσιμη για την υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης» στη χώρα. «Για να διαφυλάξουμε μια φιλελεύθερη Νότια Κορέα από τις απειλές που θέτουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και να εξαλείψουμε αντικρατικά στοιχεία» δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της χώρας.
Ωστόσο σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης το κοινοβούλιο αφού συνεδρίασε με παρόντα τα 190 από τα 300 μέλη, έκρινε παράνομο τον στρατιωτικό νόμο. Σημειώνεται την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο έχει το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-μίουνγκ χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο.
Νωρίτερα, στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ν. Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ είπε ότι «η «Εθνοσυνέλευση έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εγκληματιών, κρησφύγετο νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη συνταγματική τάξη».
Ο ίδιος κατηγόρησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι περιέκοψαν «όλους τους προϋπολογισμούς που ήταν βασικής σημασίας για τις προτεραιότητες του έθνους, όπως είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών και η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας (…) μετατρέποντας τη χώρα σε παράδεισο ναρκωτικών και τόπο χάους για τη δημόσια ασφάλεια».
Διεθνείς αντιδράσεις
Την ελπίδα ότι η Σεούλ θα σεβαστεί το κράτος δικαίου εξέφρασε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.
Η Βρετανία από την πλευρά της τονίζει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα και κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα «να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις». «Προφανώς, είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Βρετανούς «να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να αποφεύγουν τις πολιτικές διαδηλώσεις».
Η πρεσβεία της Κίνας στη Νότια Κορέα, κάλεσε τους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Η κινεζική πρεσβεία συμβούλευσε «τους πολίτες της Κίνας στη Νότια Κορέα να παραμείνουν ψύχραιμοι (…) να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά την ασφάλεια, να περιορίσουν τις μη απαραίτητες εξόδους τους και να είναι προσεκτικοί όταν εκφράζουν πολιτικές απόψεις» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς