Πιθανή η ιδιωτικοποίησή τους, με μεταφορά αρμοδιοτήτων σε εταιρείες, αλλά στο μεταξύ εξ ίσου πιθανές είναι οι παραιτήσεις στρατιωτικών γιατρών!
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος δένδιας, ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη,
τη διεξαγωγή έκτακτων κρίσεων από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών
Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Η «αναδιοργάνωση» των στρατιωτικών
νοσοκομείων, έρχεται ως δικαιολογία, με αφορμή τα συμβάντα στο 424 Στρατ. Νοσοκομείων. Όμως, οι επιλογές του δεν πείθουν.
Και αυτό διότι, από μόλις λίγους μήνες, ο ίδιος υπέγραψε τις αποφάσεις των τακτικών κρίσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, τοποθετώντας διοικητές στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Τώρα, χωρίς να εξηγεί πειστικά, ζητά να ''καρατομηθούν''. Τι μεσολάβησε; Μήπως ξαφνικά άλλαξε άποψη για τις ικανότητες των διοικητών; Ή μήπως οι κρίσεις έγιναν εξιλαστήριο θύμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου που κανείς δεν θέλει να πει φωναχτά, με το όνομά του, καθώς θα ξεσηκωθεί πρόωρα ο χαμός των παραιτήσεων κια φυγή στο εξωτερικό, όππου οι Έλληνες γιατροί είναι περιζήτητοι;
Η επίσημη αιτιολόγηση για αυτή τη στροφή πολιτικής είναι ο θόρυβος που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για ιατρικά λάθη στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Μόνο που τα περιστατικά αυτά δεν αφορούν τη σημερινή διοίκηση. Άλλωστε τότε διοικητής, προήχθη σε υποστράτηγο και τοποθετήθηκε από τον κ. Δένδια ως διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ). Είναι σαν να λέει ο Υπουργός: «Οι υπεύθυνοι θα επιβραβευτούν, αλλά οι αθώοι θα πληρώσουν»
Για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του ο κ. Δένδιας επικαλείται το περίφημο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των στρατιωτικών νοσοκομείων, το οποίο βρίσκεται, όπως λέει, στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Το πρόβλημα; Δεν έχει υπάρξει διαβούλευση, δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια, και το μόνο που γνωρίζουμε γι’ αυτό είναι από ανεπίσημες διαρροές. Εάν αυτό θεωρείται διαφάνεια, τότε οι μαύρες κουρτίνες στα παράθυρα φαίνεται πως είναι το νέο πρότυπο διακυβέρνησης.
Δημοσιεύματα όπως αυτά του Documento την περασμένη Κυριακή. Απόμιλούν για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κια παραχώρησης της διοίκησης του ΝΙΜΤΣ σε ιδιώτες μέχρι την ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στις εφημερίες του ΕΣΥ, όλα δείχνουν πως ο στόχος είναι διαφορετικός από αυτόν που επικαλείται ο κ. Δένδιας. Οι στρατιωτικοί γιατροί, οι οποίοι ήδη προειδοποιούν για κύμα παραιτήσεων, αλλ΄εντούτοις αντιμετωπίζονται ως «αναλώσιμοι».
Το ξήλωμα των διοικητών δεν είναι μόνο μια αμφιλεγόμενη απόφαση. Είναι και μια δήλωση πολιτικής αναξιοπιστίας. αφού τους ίδιους πριν λίγους μήνες είχε τοποθτήσει ο ίδιος ο υπουργός Η ασυνέπεια υπονομεύει την ίδια την εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμει
Κια το ερώτημα; Ο Νίκος Δένδιας για ποιον λόγο προχωρά σε αυτές τις αλλαγές; Και γιατί τόση ασάφεια, διαρροές και αποφάσεις που μοιάζουν να εξυπηρετούν σχέδια που οι πολίτες αγνοούν.
ΚΛινδυνεύουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία να βρεθούν πιο αδύναμα από ποτέ. Και πιθανόν σύντομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς