Η ανακάλυψή τους δίνει μια ματιά στον πολιτιστικό πλούτο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας!
«ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ που χρονολογούνται στον 2ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκαν στη Ζεύγμα της Τουρκίας, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη καλλιτεχνία και δίνουν μια ματιά στον πολιτιστικό πλούτο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» γράφει η Ελενη Χριστοπουλου στη σελίδα του facebook, με τίτλο «Κάθε Εικόνα Και Μια Ιστορία».
ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΘΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ υπό τις οποίες «οι αρχαιολόγοι, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Kutalmı ş Görkay του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, ανακάλυψαν τρία εκπληκτικά αρχαία ελληνικά ψηφιδωτά στη Ζεύγμα, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.
»Χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ., αυτά τα ψηφιδωτά αποτελούν ζωντανές μαρτυρίες για την καλλιτεχνική επιτήδευση και την πολιτιστική ζωτικότητα της περιοχής κατά την αρχαιότητα.
»Η ΖΕΥΓΜΑ, ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ από τον Σέλευκο Α ́ Νικάτορα τον 3ο αιώνα π.Χ., βρισκόταν στρατηγικά κοντά στον Ποταμό Ευφράτη, καθιστώντας τον ζωτικό κόμβο για το εμπόριο και την πολιτιστική ανταλλαγή.
»Υπό ρωμαϊκή κυριαρχία, άνθισε ως ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, διευκολύνοντας την κυκλοφορία αγαθών, ιδεών και καλλιτεχνίας.
»ΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ απεικονίζουν περίπλοκα μοτίβα, μυθολογικές σκηνές και πιθανώς στοιχεία της καθημερινής ζωής, απεικονίζοντας τη συγχώνευση των ελληνικών και ρωμαϊκών καλλιτεχνικών παραδόσεων. Αυτά τα αριστουργήματα προσφέρουν ανεκτίμητες πληροφορίες για τις αισθητικές προτιμήσεις, τα κοινωνικά έθιμα και την οικονομική ευημερία της εποχής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς