Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ηχηρό μήνυμα Κ. Καραμανλή για διαγραφή Αντ. Σαμαρά

Ηχηρό μήνυμα Καραμανλή για διαγραφή Σαμαρά: «Η έντονη κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα» – «Δεν με ενδιαφέρει η ΠτΔ»

 

«Η έντονη κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα» – «Δεν με ενδιαφέρει η ΠτΔ» διαμήνυσε από την Πάτρα στον Μητσοτάκη

Πολλαπλά μηνύματα από τον Κώστα Καραμανλή στην ομιλία του στην Πάτρα, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια», καθώς διαφοροποιείται με καθαρό τρόπο σε ότι αφορά την επιλογή της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, γράφειο στρο documentonews.gr ο  , με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και παράλληλα καθορίζει με σαφήνεια ότι δεν τον αφορά, ούτε τον ενδιαφέρει να αναλάβει το ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας, πρόταση που  είχε κάνει ο Μεσσήνιος πολιτικός στη συνέντευξή του στο Βήμα. 

Επίσης, ο μακροβιότερος πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης θέτει για άλλη μία φορά τις κόκκινες γραμμές του σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, στηλιτεύοντας και σοβαρά ζητήματα για το κοινωνικό κράτος και τις αλαζονικές πρακτικές.

Συγκεκριμένα, τονίζοντας την εθνική γραμμή στα ελληνοτουρκικά και τους κινδύνους που υπάρχουν στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, συνδέει τη διαγραφή Σαμαρά ότι «θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής».

Για την προεδρία της Δημοκρατίας

Ταυτόχρονα ο Κώστας Καραμανλής κλείνει κάθε συζήτηση που εμπλέκει τον ίδιο με την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς επισημαίνοντας ότι «με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην Πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει».

Κόκκινες γραμμές στα ελληνοτουρκικά

Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η χώρα μας πρέπει «να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Με ξεκάθαρες θέσεις για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία

να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων».

Παράλληλα, προσθέτει «αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού».

«Πολλοί βλέπουν το κοινωνικό κράτος να συρρικνώνεται»

Ο Κώστας Καραμανλής άγγιξε και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την απογοήτευση που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες, αλλά και εν γένει οι Ευρωπαίοι για το πολιτικό σύστημα. Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι «οι Έλληνες χάσαμε το 30% του εθνικού μας εισοδήματος και σχεδόν το 50% του βιοτικού μας επιπέδου, η Ευρώπη όμως ολόκληρη απεκαλύφθη ρηχή, άτολμη και παρηκμασμένη. Οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν, μεγάλα τμήματα των λαών περιθωριοποιήθηκαν.

Αιχμές για αλαζονικές πρακτικές

Ταυτόχρονα, προσθέτει ότι «οι πολλοί βλέπουν το κοινωνικό κράτος να συρρικνώνεται, τις ευκαιρίες για τους νέους ειδικά να ελαχιστοποιούνται, το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται. Αποτέλεσμα είναι να υπονομεύεται η κοινωνική συνοχή αλλά και η πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν το ισχύον οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Αν σε αυτά προστεθεί και ο άκρατος δικαιωματισμός που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, το μείγμα τείνει να καταστεί εκρηκτικό. Η ενόχληση, η δυσαρέσκεια γίνονται αγανάκτηση και θυμός. Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι από καθ΄ έδρας κουνούν περιφρονητικά

το δάχτυλο στους πολίτες».

Ο πρώην πρόεδρος του γαλάζιου κόμματος, εξηγεί ότι «η αποστροφή προς τις αλαζονικές ελίτ κινδυνεύει να μετασχηματιστεί σε απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στα μάτια των πολιτών, με τους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Δεν πρόκειται για σενάρια του απώτερου μέλλοντος. Η κρίση είναι ήδη εδώ. Το πιστοποιούν τα εκλογικά αποτελέσματα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, το επιβεβαίωσε με τρόπο εκκωφαντικό η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ».

Ο Κώστας Καραμανλής, με την τοποθέτηση του αδειάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς ταυτόχρονα να γίνεται ο ίδιος μέρος της εσωκομματικής κρίσης. Υπενθυμίζεται, ότι η όξυνση της κριτικής προς το Μαξίμου άρχισε στην κοινή εκδήλωση των δύο πρωθυπουργών στο πολεμικό μουσείο (1/7), όπου αποδομήθηκαν στρατηγικές επιλογές του Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς