Κύριε Γεωργιάδη, περισσότερο σας νοιάζει να ανοίγετε μονόδρομους προς τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό το κάνετε ξεκάθαρα και με αυτό το σχέδιο νόμου!
Ομιλία του βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχη υγείας του κόμματος, στην σημερινή 4η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου επί του σ/ν
του υπ. υγείας "Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις"
«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,
θα ξεκινήσω σχολιάζοντας μερικά από όσα είπε προχθές ο Υπουργός Υγείας, Α-Σ Γεωργιάδης.
Ήταν σε πολλά εξ όσων μας δήλωσε ειλικρινής.
Μίλησε για λύσεις ανάγκης.
Και πράγματι το προωθούμενο νομοσχέδιο, το δεύτερο κατά σειρά μετά το αποτυχημένο εξάμβλωμα Πλεύρη του 2022, είναι γεμάτο από “μέτρα” και διατάξεις που διακρίνονται από βιασύνη και πανικό.
Ο Υπουργός μας το ομολόγησε ... αν δεν πιάσουμε τους στόχους, θα χαθούν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Και εδώ θα συμφωνήσω. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε σεντ από το Ταμείο.
Αλλά γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο “αμην”, στο πάρα πέντε;
Κυβερνάτε την χώρα από τον Ιούλιο του 2019.
Την παραλάβατε σε καλή κατάσταση μετά τα μνημόνια που οι δικές σας πολιτικές έφεραν και οδήγησαν την Ελλάδα σε πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.
Μια χώρα έτοιμη να αφήσει πίσω οριστικά και αμετάκλητα τα μαύρα αυτά χρόνια, στα οποία υπέφερε ο ελληνικός λαός.
Η πανδημία δεν μας γύρισε πίσω.
Αντιθέτως “μας ευνόησε” και δεν αναφέρομαι στις ανθρώπινές ζωές που χάθηκαν, πολλές εκ των οποίων θα είχαν σωθεί αν είχατε επιλέξει άλλες τακτικές διαχείρισης της κρίσης.
Εννοώ την άρση των δημοσιονομικών μέτρων και τον πακτωλό χρημάτων που εισέρρευσε στη χώρα και βεβαίως τις χρημτοδοτικές δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αλλά εσείς τι ακριβώς κάνατε για να έχουμε σήμερα, σχεδόν έξι χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα της ΝΔ, περισσότερους παθολόγους;
Περισσότερους γενικούς ιατρούς;
Κάνατε μάλλον το νόμο Πλεύρη (4931/2022).
Απέτυχε παταγωδώς και το παραδέχεστε προς τιμήν σας.
Και έρχεστε σήμερα και μας λέτε ότι είστε αναγκασμένοι σε λύσεις πρόχειρες και τσαπατσούλικες, επιστημονικά λανθασμένες και ενδεχομένως επικίνδυνες...με μοναδικό σκοπό να πιάσετε έναν στόχο, αυτό την κάλυψης από...εγώ θα επιμένω στο επιστημονικά ορθό και δόκιμο όρο ̈οικογενειακό ιατρό” του 75% του πληθυσμού.
Στόχο που συνδέεται με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποσοστό που αν δεν φτάσει στο 95% χάνονται οι ενωσιακοί πόροι του ΤΑΑ, όπως μας δηλώσατε.
Και μιας και το αναφέρατε, αλήθεια μπορείτε να μας ενημερώσετε σχετικά με την πορεία των έργων και των μεταρρυθμίσεων που έχετε εντάξει στο πεδίο της Υγείας;
Διότι επικρατεί μεγάλη αδιαφάνεια, μεγάλη αβεβαιότητα...και αντιβαίνει στις διατάξεις του ίδιου του Ταμείου. Αναφέρατα ως επιτυχημένο μέτρο την οικονομική ενίσχυση που δώσατε στους αναισθησιολόγους.
Μην είστε όμως και τόσο σίγουρος για την επιτυχία του. Ομοίως, μην συγκρίνετε δυο ανόμοια μέτρα: οι αναισθησιολόγοι λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα (400 ευρώ μεικτά), ενώ τώρα στους γενικούς κλπ ιατρούς δίνετε εφάπαξ ποσό, άρα από ένα σημείο και μετά αυτό θα σταματήσει να λογίζεται ως επίδομα και δεν το δίνετε σε όλους αλλά μόνο στους νέους ιατρούς, δημιουργώντας δύο ταχύτητες γενικών/οικογενειακών και εσωτερικών παθολόγων.
Τόσα χρόνια κυβέρνηση, γιατί δεν έχετε φροντίσει να δημιουργήσετε έδρες οικογενειακής ιατρικής στα πανεπιστήμια; Είναι ένας βασικός τρόπος να αλλάξει η αντίληψη των φοιτητών ιατρικής για την οικογενειακή ιατρική.
Μόνο έτσι θα αυξηθεί το επιστημονικό κύρος της και θα προσελκύσει τους αποφοίτους των ιατρικών σχολών. Αλλά δεν το έχετε κάνει, και ούτε πρόκειται.
Αυτός είναι και ο λόγος που εν μια νυκτί θα μετατρέψετε τους αγροτικούς σε “προσωπικούς ιατρούς”.
Ξέρετε ότι είναι λάθος, ότι δεν θα συμβάλει σε καμιά μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, ότι δεν θα συντελέσει στις πολιτικές πρόληψης των νόσων και προαγωγής της υγείας...ξέρετε ότι αυτοί οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών, και παρά τη μηνιαία “εκπαίδευση” και δη σε νοσοκομείο, το μόνο που θα κάνουν
είναι να συνταγογραφούν φάρμακα...ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
Και θα πιάσετε τον στόχο και θα έρθουν τα λεφτά του Ταμείου.
Αλλά μετά τι;
Τι θα γίνει με την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ που αν επιτέλους δεν γίνει, δεν πρόκειται να βελτιώσουμε το ΕΣΥ μας, να το εκσυγχρονίσουμε και να το αναβαθμίσουμε για το καλό των πολιτών και της κοινωνίας.
Νομίζω ότι αυτό όμως δεν σας ενδιαφέρει.
Περισσότερο σας νοιάζει να ανοίγετε μονόδρομους προς τον ιδιωτικό τομέα.
Και αυτό το κάνετε ξεκάθαρα και με αυτό το σχέδιο νόμου.
Αυτά είναι για εσάς τα αυτονόητα, και υπέρ αυτών νομοθετείτε.
Σε μια εποχή που η αχαλίνωτη ακρίβεια και ο σταθερός πληθωρισμός έχουν καταβαραθρώσει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και των Ελληνίδων.
Είμαστε δεύτεροι από το τέλος και σύντομα δυστυχώς θα βρεθούμε ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ.
Αλλά εσείς επιμένετε να δημιουργείτε συνεχώς νέα κόστη και νέες
επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
Ειλικρινά, αυτό περνάει ποτέ από το μυαλό σας;
Θέλετε να μας πείσετε ότι είστε ρεαλιστές και ότι αναγκάζεστε να φέρνετε όλα αυτά τα αποτυχημένα μέτρα νεοφιλελεύθερης κοπής.
Αλλά τι είδους ρεαλιστές είστε που δεν βλέπετε ότι η ελληνική κοινωνία στενάζει κάτω από την ακρίβεια και τα νέα κόστη με τα οποία εσείς την φορτώνετε;
Αλλά και αν εμβαθύνουμε στο όραμά σας για το “προσωπικό ιατρό” όπως εσφαλμένα τον αποκαλείτε.
Γιατί δείχνετε τέτοια εμμονή στο σόλο πράκτις, ενώ όλη η επιστήμη και όλοι οι ερευνητές των πολιτικών υγείας θεωρούν ότι αυτός ο τρόπος διαχείρισης της ΠΦΥ έχει αποτύχει και αντενδείκνυται;
Γιατί καταργείτε τις ομάδες υγείας;
Το λεγόμενο και γκρουπ πράκτις;
Νομίζετε ότι ένας προσωπικός ιατρός, καθηλωμένος στο ιατρείο του, μόνος του είναι σε θέση να ασκήσει ακόμη και αυτά τα καθήκοντα που προβλέπεται στο νομοσχέδιο;
Μετά βεβαιότητας όχι. Αλλά δεν σας ενδιαφέρει αυτό.
Αρκεί να πιάσετε τον στόχο του 75% πληθυσμιακής κάλυψης για τα λεφτά του ΤΑΑ.
Και σε αυτόν τον προσωπικό ιατρό με τους χιλιάδες εγγεγραμμένους πολίτες θέλετε να βάλετε και Δείκτες Παραγωγικότητας και Ποιότητας, λες και είναι εταιρεία. Δουλευόμαστε, κύριε Υπουργέ;
Ένας τέτοιος προσωπικός ιατρός το μόνο που θα προλαβαίνει να κάνει θα είναι να γράφει φάρμακα, και απολύτως τίποτε άλλο. Ούτε αυτό σας ενδιαφέρει.
Αλλά κόπτεστε για την προκλητή ζήτηση και την υπερσυνταγογράφηση...υποκρισία, αν μη τι άλλο.
Ξαναπείτε μας κύριε Υπουργέ, τι θα κάνετε με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας;
Εξηγείστε μας γιατί από το 2019 ως σήμερα δεν ακολουθήσατε τον σχεδιασμό που είχε συμφωνήσει η χώρα με τους θεσμούς;
Εξηγείστε μας γιατί από το καλοκαίρι του 2019 ως σήμερα έχουν συσταθεί και λειτουργούν μόλις δέκα επιπλέον ΤΟΜΥ, δλδ συνολικά 137;
Ξέρετε πόσες έπρεπε να λειτουργούν σήμερα βάσει του σχεδιασμού; 239.
Εξηγείστε μας γιατί πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις θετικότατες αξιολογήσεις των ΤΟΜΥ;
Υποθέτω γιατί όπως και το 2017 τις θεωρείτε δομές σοβιετικού τύπου...διότι έτσι έλεγε τότε στη Βουλή ο Βασίλης Οικονόμου. Κάτι με το οποίο προφανώς συμφωνείτε.
Και για να κλείσω το θέμα των ΤΟΜΥ, μας είπατε, κάπως σκυθρωπός η αλήθεια είναι, ότι εντάξατε τις ΤΟΜΥ στον προϋπολογισμό του 2025...λες και ήταν κάποιο κατόρθωμα ή κάποια υπέρβαση.
Φυσικά για εσάς είναι, γιατί ούτε τότε ούτε τώρα τις θέλετε, σοβιετικές γαρ...αλλά να σας υπενθυμίσω ότι δεν ήταν επιλογή σας η ένταξη στον πρπϋπολογισμό, είναι υποχρέωσή σας βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.
Άρα μην τον χρησιμοποιείτε ως αντεπειχείρημα.
Ξέρουμε ότι τις ΤΟΜΥ δεν τις θέλετε, αντίθετα απώτερος στόχος σας είναι να τις κλείσετε και να εντάξετε το προσωπικό τους στα Κέντρα Υγείας.
Αλλά ξέχασα...η κυρία Αγαπηδάκη θεωρεί μαγεία τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ.
Τι να πει κανείς...;
Η κυρία Υπουργός θεωρεί ότι η πρόσβαση και η κάλυψη του πληθυσμού είναι άσχετη με τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ...αδιανόητες δηλώσεις για Υπουργό Υγείας.
Αδιανόητα επίσης να μπερδεύεις του γενικούς/παθολόγους των νοσοκομείων με αυτούς της ΠΦΥ...δεν θα το σχολιάσω αυτό. Εστιάσαμε, και δικαίως, στις διατάξεις για τον οικογενειακό ιατρό, αλλά φροντίσατε να συμπεριλάβετε και κάποιες άσχετες, υποθέτω ότι αυτές δεν είναι παιδιά της ανάγκης και των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Θέλετε να δημιουργήσετε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας...από το μηδέν...ενώ υπάρχει ήδη διάταξη από το 2017, ναι επί ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέβελπε τις Ακαδημαϊκές Μονάδες ΠΦΥ και όντως
λειτούργησαν στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη και στα Ιωάννινα.
Μάλιστα δημιουργήθηκε η σχετικά ειδικότητα και μέλη ΔΕΠ, αλλά όλα πάγωσαν όταν αναλάβετε τις τύχες της χώρας.
Και τι νομοθετείτε τώρα;
Την εν μια νυκτί βάπτιση 8 υφιστάμενων ΚΥ σε Πανεπιστημιακά τα οποία θα πρέπει με το υφιστάμενο προσωπικό να κάνουν πολλά περισσότερα, ενώ ήδη δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας τα παρόντα καθήκοντά τους!
Η μαρκίζα δλδ θα αλλάξει, να το θέσω πιο λαϊκά!
Με το άρθρο 32 καταργείται το δικαίωμα συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΥ ενός εκπροσώπου των εργαζομένων.
Ποιά αδήριτη και αναπόδραστη ανάγκη σας υποχρεώσε τάχα μου να την καταργήσετε; Καμιά.
Απλώς είστε δέσμιοι των στυγνών και αντεργατικών αγκυλώσεων του νεοφιλελευθερισμού που μισεί τον συνδικαλισμό των εργαζομένων...γιατί των εργοδοτών τον επικροτεί,
όπως κι εσείς.
Για νιοστή φορά αποδεικνύεται η αυταρχική και αντικοινωνική νοοτροπία σας...
Και μάλιστα δίχως την παραμικρή αιτιολογία, ενώ είστε υποχρεωμένοι να αιτιολογείτε κάθε διάταξη κάθε σχεδίου νόμου. Αυτό το περνάτε σιωπηρά.
Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό!
Με το άρθρο 37 ανοίγετε την πύλη της ιδιωτικοποίησης ενός στρατιωτικού νοσοκομείου, του ΝΙΜΙΤΣ.
Κατ' αρχάς αυτό που πάτε να κάνετε είναι εκτός αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας...επομένως παρανομείτε και πρέπει το δίχως άλλο να αποσύρετε την διάταξη από αυτό το νομοσχέδιο. Δίχως διαβούλευση, δίχως διαφάνεια και εσπευσμένα, όπως σας αρέσει να ενεργείτε, δηλαδή αντιδημοκρατικά και αυταρχικά, θέλετε να οδηγήσετε το μεγάλο αυτό νοσοκομείο στην απαξίωση ώστε μετά να έρθετε να μας πείτε ότι μόνο οι ιδιώτες μπορούν να το σώσουν.
Αποσύρετε αμέσως αυτήν την παράνομη και απαράδεκτη διάταξη.
Είμαστε κατά του νομοσχεδίου, για τα άρθρα τα είπαμε τις προάλλες.
Το καταψηφίζουμε.
Είναιμ αντιδραστικό, αντιμεταρρυθμιστικό και θα αποτύχει.
Ευχαριστώ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς