Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Μαζικές αποχωρήσεις στελεχών από θέσεις

    

  
           

Υπό διάλυση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;  - Παραιτήθηκαν από θέσεις ευθύνης Τζάκρη, Μωραΐτης, Σαρακιώτης, Γαβρήλος

Μαζικές είναι οι παραιτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες ώρες, με φόντο το συνέδριο που έλαβε χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο, 8 και 9 Νοεμβρίου και την οριστική αποχώρηση Κασσελάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραιτήσεις υποβάλλονται είτε ατομικά είτε ομαδικά, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες φέρεται να υπάρχει και κοινή επιστολή παραίτησης, την οποία συνυπογράφουν 64 άτομα.

Σήμερα με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΚΟ, Νίκο Παππά, ο Θάνος Μωραΐτης και η Θεοδώρα Τζάκρη ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από τις θέσεις του διευθυντή και της γραμματέως της ΚΟ αντίστοιχα.

Νωρίτερα, την παραίτησή του από τα καθήκοντά του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε με δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής ο Γιώργος Γαβρήλος, παραμένοντας προς ώρας βουλευτής της Κουμουνδούρου.

Παραιτήθηκε από διευθυντής της ΚΟ ο Θάνος Μωραΐτης

Με επιστολή του στον Νίκο Παππά, ο Θάνος Μωραΐτης υπέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις με θλίβουν βαθύτατα, όπως και κάθε προοδευτικό πολίτη στη χώρα μας.

Είναι επιβεβλημένο να εκφράσω την αντίθεσή μου σε επιλογές και συμπεριφορές που έχουν τραυματίσει ανεπανόρθωτα την ενότητα και τις αξίες του προοδευτικού κινήματος. Δυστυχώς, οι τελευταίοι δύο μήνες υπήρξαν μια περίοδος έντονου διχασμού και απογοήτευσης για τα μέλη μας, τους συνέδρους και για τον κόσμο της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης, με αποκορύφωμα το συνέδριο-παρωδία που πλήγωσε την αξιοπιστία μας».

 

Παραιτήθηκε ο Γιάννης Σαρακιώτης από  Εκπρόσωπος

Την ίδια στιγμή, την παραίτησή του από τα καθήκοντα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ανακοίνωσε ο Γιάννης Σαρακιώτης.

Με επιστολή του στον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νίκο Παππά, ανακοίνωσε αυτήν την κίνησή του.

Η παραίτηση του Γιάννη Σαρακιώτη, ήρθε μετά την παραίτηση του επίσης κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Γιώργου Γαβρήλου.

Την ίδια στιγμή, τις επιστολές αποχώρησης από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξαρτητοποίησης των βουλευτών Πέτρου Παππά, Κυριακής Μάλαμα, Ραλλίας Χρηστίδου και Αλέξανδρου Αυλωνίτου, ανέγνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε επισήμως το Σώμα ότι ενόψει της ισοπαλίας των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις εθνικές εκλογές έλαβε περισσότερες ψήφους.

Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ο ίδιος κατέστησε ενήμερη για την αλλαγή, η οποία επήλθε στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και από την τελευταία αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών του.

Παραιτήθηκαν 107 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς παραιτήθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με επιστολή τους προς τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου, πάνω από 100 στελέχη, καταγγέλλοντας «απολυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης της συγκυριακής μειοψηφίας του οργάνου».

Τονίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «σε απόλυτη δυσαρμονία με το καταστατικό που ψηφίστηκε το 2022», και πως ως στελέχη άμεσα εκλεγμένα από τη βάση δεν μπορούν να νομιμοποιούν το σημερινό κόμμα.

Προς 18 Νοεμβρίου το debate των υποψηφίων αρχηγών

Η 18η Νοέμβρη είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή του debate των υποψήφιων αρχηγών στον ΣΥΡΙΖΑ, του Παύλου Πολάκη, του Σωκράτη Φάμελλου, του Νικόλα Φαραντούρη και του Απόστολου Γκλέτσου.

Η Κουμουνδούρου είχε κάνει μια αρχική συνεννόηση με την ΕΡΤ πριν το θυελλώδες συνέδριο. Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιες δεύτερες σκέψεις.

Με βάση τα ισχύοντα, η πρόταση προβλέπει τη διεξαγωγή του debate στις 18, ωστόσο το ζήτημα αναμένεται ότι θα «κλειδώσει» στις 18:00 το απόγευμα στην Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται ότι παραιτήθηκαν οι βουλευτές Χρηστίδου, Μάλαμα, Αυλωνίτη και Παππά. Παραιτούνται από θέσεις ευθύνης αλλά όχι – προς ώρας – από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Θ. Τζάκρη, Γ. Πούλου και Γ. Γαβρήλος. Παραινέσεις Πολάκη προς τους «αντάρτες» να το ξανασκεφθούν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, αν και πλέον έχει ίδιο αριθμό βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο οι προς αποχώρηση από την Κουμουνδούρου βουλευτές δεν δίνουν ακόμα τη χαριστική βολή να χαθεί η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς θα περιμένουν πρώτα την επίσημη δημιουργία του κόμματος Κασσελάκη ώστε να προσχωρήσουν εκεί.

Θ. Τζάκρη:  Αποχωρώ οριστικά όταν κάνει κόμμα ο Κασσελάκης

«Θα παραιτηθώ σήμερα από τη θέση της γραμματέως του Κοινοβουλευτικής Ομάδας και από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, και θα αποχωρήσω οριστικά όταν ο Στέφανος Κασσελάκης προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος», δήλωσε η Θεοδώρα Τζάκρη.

«Τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθούν οι κινήσεις μου», τόνισε, μιλώντας στον ANT1, «υπάρχει ένας σχεδιασμός» και ότι «απώτατο όριο μου θα είναι η ανακοίνωση του νέου κόμματος Κασσελάκη».

«Οι άνθρωποι αυτοί που νου κουνούσαν μαντήλι και μου έλεγαν "ώρα καλή" τι νόμιζαν ότι θα κάνω; Έχουν μεγάλο θράσος αυτοί που έδιωξαν την πλειοψηφία των συνέδρων να μιλούν για αποστάτες. Δεν υπάρχουν αποστάτες αλλά άνθρωποι που εκδιώχθηκαν» είπε η κυρία Τζάκρη.

Παραιτήθηκε από εκπρόσωπος ο Γ. Γαβρήλος - Παραμένει βουλευτής

Με δήλωσή του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Γιώργος Γαβρήλος, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένοντας όμως στην ΚΟ του κόμματος.

Ο κ. Γαβρήλος δήλωσε ότι συνάντησε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά και τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να μην συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του από τις θέσεις ευθύνης που μου είχαν ανατεθεί από την ΚΟ «εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το λάθος που συντελέστηκε τους τελευταίους δύο μήνες στο κόμμα».

«Επισκέφθηκα τον Νίκο Παππά για να του πω ότι δε θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα από τις θέσεις ευθύνης που με είχε ορίσει η ΚΟ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια μου για το λάθος που συντελέστηκε στο κόμμα τους δύο τελευταίους μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Αλ. Αυλωνίτης: Δεν έφυγα, με διώξανε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών που θα ακολουθήσουν το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης.

Ο κ. Αυλωνίτης υπέβαλλε ηλεκτρονικά την ανεξαρτητοποίησή του στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης, πριν από λίγο καιρό, ήταν πρόεδρος του κόμματος και κάποιοι φρόντισαν στο πλαίσιο ενός μη νομιμοποιημένου πλήρως οργάνου να του άρουν την εμπιστοσύνη».

«Αν είχε κάνει λάθος ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε τότε να το διορθώσει η ΚΕ»

«Αν είχε κάνει λάθος ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε, τότε, να το διορθώσει η Κεντρική Επιτροπή. Ας επέμεναν στην παραίτηση. Η παραίτηση είναι ένα φυσιολογικό αίτημα, το να επιλέξει την άρση της εμπιστοσύνης σημαίνει ότι του καταλογίζουν ότι είναι ανάξιος σαν πρόεδρος».

Σύμφωνα με τον κ. Αυλωνίτη, «μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται νέες ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών».


Γ. Πούλου: Παραιτούμαι αλλά δεν ανεξαρτητοποιούμαι

«Παραιτούμαι αλλά δεν ανεξαρτητοποιούμαι» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «δε θέλω να στερήσω από το κόμμα το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Έχω ήδη πάρει μερικές αποφάσεις. Έχω παραιτηθεί από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως έχω υποβάλει παραίτηση από τις θέσεις ευθύνης που είχα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ως υπεύθυνη συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κοινοβουλευτικού Έργου της ΕΠΕΚΕ, αλλά και ως Τομεάρχης Εσωτερικών. Αυτές είναι οι μέχρι τώρα αποφάσεις μου. Και επίσης ότι παραμένω ως βουλευτής Βοιωτίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έλεγα με έναν ρόλο της συνεργαζόμενης προς το παρόν.

«Δεν θα έπρεπε να στερήσω εγώ από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του είχε αναθέσει. Όμως, δεν κρύβω ότι ο προβληματισμός μου είναι ότι έχουν συμβεί πράγματα τα οποία έχουν ανατρέψει τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ του 2023 και βεβαίως και του 2019. Άρα, θα πρέπει να μετρήσω τις απόψεις στο εκλογικό σώμα δηλαδή, να δω ποιες είναι οι δικές τους απόψεις και το τι πρέπει να κάνω. Αλήθεια είναι ότι πλέον δεν εκφράζομαι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα όλα όσα έγιναν και όλο αυτό το δίμηνο, αλλά και κυρίως στο συνέδριο» πρόσθεσε.

Η ίδια είπε ότι δεν μπορεί προσωπικά να νομιμοποιήσει όλα αυτά που συνέβησαν αυτό το διάστημα. «Πέρα από τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη, ο αποκλεισμός ολόκληρων περιοχών, ολόκληρων οργανώσεων, μελών, συνέδρων και των συνέδρων έξω από το συνέδριο. Αυτό για μένα είναι το αποκορύφωμα, το γεγονός που με κάνει να φεύγω από το ΣΥΡΙΖΑ και πραγματικά δεν στέκομαι στο ότι εγώ δεν είχα κάρτα διαπίστευσης. Προτιμώ σε τελευταία ανάλυση να είμαι έξω, με τον κόσμο, παρά μέσα σε μία αίθουσα VIP», σημείωσε.

Σχετικά με το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη υπογράμμισε ότι «Αυτό που έχω μέσα μου δεν μπορεί να το ξεδιαλύνει ο Στέφανος Κασελάκης, με την έννοια ότι μετά από μια πορεία δεκαετιών στο χώρο είναι να ξεκαθαρίσω εγώ τη σχέση μου με το χώρο. Τώρα η ανάγκη για το καινούργιο, αν με ρωτήσετε θα σας πω ναι. Υπάρχει ανάγκη για καινούργια πράγματα, για καινούργια σχήματα με νέες ιδέες. Και βέβαια όταν αυτά θα εκφραστούν, εδώ είμαι να αποφασίσω κι εγώ, να σκεφτώ και να αποφασίσω για το τι θα κάνω».

Π. Πολάκης το κόμμα Κασσελάκη δεν έχει μέλλον

Για ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας, το πρωί της Δευτέρας (11/11), στο OPEN, απευθύνοντας έκκληση στους βουλευτές που σκέφτονται να ανεξαρτητοποιηθούν, να το ξανασκεφτούν, «καθώς σε ένα κόμμα από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχουν μέλλον».

«Μας δούλεψε ψιλό γαζί ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο κόσμος δεν αντέχει τη διάσπαση, γι’ αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Όσον αφορά, δε, την επερχόμενη αποχώρηση της Θοδώρας Τζάκρη από τις κοινοβουλευτικές θέσεις που κατέχει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πολάκης παραδέχθηκε πως κάτι τέτοιο «πράγματι δημιουργεί προβλήματα, αλλά τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο, τίποτε δεν είναι αδύνατο».

Ο βουλευτής Χανίων άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έδαφος συζήτησης και με στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Κ. Ζαχαριάδης: Επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από το κόμμα Κασσελάκη 

Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στην τρίτη διάσπαση του κόμματος, τις ραγδαίες εξελίξεις με τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο Κώστας Ζαχαριάδης. 

«Ούτε θέλαμε να φύγει κανένας αλλά ούτε μπορούσαμε να επιστρέψουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα προσωποπαγές κόμμα, ένα κόμμα αριστερό, δημοκρατικό, προοδευτικό να ταυτιστεί με τις στενές απόψεις οποιουδήποτε αρχηγού. Πάντα μέσα από αυτές τις δυσκολίες στεκόμασταν όρθιοι» είπε και έκανε λόγο για «αποστασία» των βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν μετά τον συνέδριο.

Ο Κ. Ζαχαριάδης χαρακτήρισε το κόμμα που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης ένα «άνευρο ιδεολογικο-πολιτικά και business friendly» στο χώρο του κέντρου. 

«Θα είναι ένα κόμμα των επιχειρηματιών» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «επιχειρηματικά συμφέροντα» πίσω από το κόμμα Κασσελάκη. 

Υψηλοί τόνοι ανάμεσα σε Μωραΐτη και Φαραντούρη

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον Νίκο Μωραΐτη και τον Νίκο Φαραντούρη, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου και την αποχώρηση Κασσελάκη.

Αρχικά, ο Νίκος Μωραΐτης σε συνέντευξή του στο MEGA, το μεσημέρι της Κυριακής (10/11), είπε «είχε εδώ τον Φαραντούρη και σκέφτηκα ότι πρέπει να ψεκάσω με ηθικό ντετόλ τη θέση που καθόταν. Αυτός με έπαιρνε για να τον ψηφίσω στις ευρωεκλογές λέγοντας μου "έλα Νικολάρα με τον Στεφανάρα, με την προεδράρα όλοι μαζί". Αυτός ο άνθρωπος έτσι μάζεψε ψήφους, έβαλε τον κόσμο να τον ψηφίσει για να πάει να αμφισβητήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτά τα μικρά σταγονίδια μιας απίστευτης φράξιας έχουν το καθένα την προσωπική του ιστορία δικής μας συντριβής, αριστερών προοδευτικών ανθρώπων που εξαπατηθήκαμε και γιγαντώσαμε αυτό το τέρας», συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Φαραντούρης, το πρωί της Δευτέρας (11/11), ρωτήθηκε για όσα είπε ο Νίκος Μωραΐτης, λέγοντας ότι «το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι πολύ χαμηλό. Δεν θα διολισθήσω σε καβγάδες που θυμίζουν ξεμάλιασμα στη γειτονιά».

«Προφανώς ήταν φίλοι με τον πρώην πρόεδρο. Στιχουργός είναι, θα προτιμούσα να συνομιλώ με ποιητές και όχι στιχουργούς» πρόσθεσε ο κ. Φαραντούρης.

Όπως είπε, τέλος, «αν ήταν να ιδρώνει το αυτί μου με κάθε τι που λέει ο οποιοσδήποτε... Ο κύριος αυτός έχει μια εμπάθεια προς το πρόσωπό μου, δεν του απαντάω και μάλλον γι' αυτό θυμώνει».

Π. Παππάς: Σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση

«Θεωρώ ότι θα φύγει και άλλος βουλευτής. Δεν ξέρω ποιος και τι. Δεν ξέρω ονόματα. Θεωρώ ότι θα φύγουν και άλλοι βουλευτές», ανέφερε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Πέτρος Παππάς, μιλώντας στο OPEN.

«Δεν μπορούσαμε άλλο να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση και μετά από αυτό το συνέδριο βίας, νοθείας και εκφοβισμού που διοργανώθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει εκτός δημοκρατικού τόξου. Αυτό που βιώσαμε 2000 εκλεγμένοι σύνεδροι να βρίσκονται εκτός του χώρου του συνεδρίου, να λιποθυμούν, να παθαίνουν ταχυκαρδίες, να πρέπει να παρέχουμε πρώτες βοήθειες. Έφυγα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι ένα κόμμα μη δημοκρατικό. Ένα κόμμα που διοργάνωσε ένα συνέδριο για να επιβεβαιώσει μια ψευτοηγεσία του κόμματος, το οποίο συνέδριο δεν είχε κανένα στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας. Ένα κόμμα που χρησιμοποιεί ολοκληρωτικές πρακτικές μία δράκα στελεχών να επιβεβαιώσει τη λειτουργία του», δήλωσε.

Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για «μεταλλαγμένο κόμμα», εκφράζοντας τη λύπη του για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο συνέδριο.

Ο κ. Παππάς προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές, ενώ θα σημειώσει «βουτιά» στις επόμενες δημοσκοπήσεις. 

Ο «χορός» των αποχωρήσεων

Ως θυελλώδες χαρακτηρίστηκε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε χώρα το σαββατοκύριακο και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον Στέφανο Κασσελάκη και στους βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν.

Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 31 βουλευτές, όσους και το ΠΑΣΟΚ και πλέον η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρέμεται από μια κλωστή.

Ο πρώτος από τους βουλευτές που άνοιξε τον χορό των αποχωρήσεων ήταν ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος έστειλε επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής το Σάββατο (09/11). Το απόγευμα της Κυριακής (10/11), επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον Κώστα Τασούλα έστειλαν οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να ανεξαρτητοποιηθούν, δηλαδή η Ραλλία Χριστίδου, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και η Κυριακή Μάλαμα.

Οι επιστολές ανεξαρτητοποίησης των τεσσάρων αναμένεται να διαβαστούν σήμερα από την έδρα. Έτσι, μετά τη νέα διάσπαση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται σε ισοψηφία βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ. Παρά το 31-31 ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο η θέση θα χαθεί αν αποχωρήσει ένας ακόμη βουλευτής.

Η Τζάκρη και οι υπόλοιποι βουλευτές

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία εκτιμάται ότι σήμερα Δευτέρα (11/11) θα ανακοινώσει τις προθέσεις της. Αν δηλαδή θα προχωρήσει σε ανεξαρτητοποίηση, δίνοντας τη χαριστική βολή στον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα παραμείνει στην Κουμουνδούρου, κάνοντας λευκή απεργία.

Άγνωστες παραμένουν και οι προθέσεις των βουλευτών που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Η Κουμουνδούρου αναμένει να δει τι θα πράξουν τελικά οι Γιώργος Γαβρήλος, Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώτα Πούλου. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο πως για αρχή θα παραιτηθούν από τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί.

Όλο το Σαββατοκύριακο το βλέμμα της Κουμουνδούρου είχε στραφεί και προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρώντας να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις μια σειράς από βουλευτές. Τρεις ακόμη βουλευτές που έχουν κατά καιρούς στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, έντονα μάλιστα, είναι οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Έλενα Ακρίτα και Νίνα Κασσιμάτη. Ωστόσο, η περίπτωση των δύο πρώτων είναι διαφορετική από των υπολοίπων καθώς είναι βουλευτές επικρατείας, δεν ήταν με σταυρό, αλλά προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, Έτσι, τυχόν αποχώρησή τους θα προκαλούσε ιδιαίτερες αντιδράσεις από την Κουμουνδρούρου.

Σε ό,τι αφορά τη Νίνα Κασσιμάτη, η οποία ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί για τις αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μένει να φανεί τι θα πράξει και ποια οδό θα ακολουθήσει, καθώς έχει στηρίξει ανοιχτά και σε πολλές περιπτώσεις τον Στέφανο Κασσελάκη. Υπενθυμίζεται όμως ότι, είχε τοποθετηθεί πρόσφατα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά το plan b, μετά την αποχώρηση Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ηγετικά στελέχη κοιτούν και προς την ομάδα των ανεξάρτητων, που πλέον αριθμεί 18 άτομα. Μπορεί στην πλειοψηφία τους να προέρχονται από κόμματα που δεν έχουν καμία ιδεολογική συνάφεια με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ανάμεσά τους υπάρχουν και τρία άτομα που η Κουμουνδούρου έχει στο ραντάρ της. Πρόκειται για τους δύο αποχωρήσαντες βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας και την Αθηνά Λινού.

Όμως, ακόμα και εδώ, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ειδικά στην περίπτωση της Αθηνάς Λινού, μία πιθανή επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ θα σκόνταφτε στην κόντρα με τον Παύλο Πολάκη, η οποία ήταν και η αφορμή για τη διαγραφή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς