Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ωδή στον Ληξουριώτη αρχαιολόγο Σπ. Μαρινάτο

 


 Υποστήριζε ότι η προϊστορική Σαντορίνη, θαμμένη κάτω από την τέφρα της,  ήταν η χαμένη Ατλαντίδα που αναφέρει ο Πλάτων!

Η Κεφαλονίτισα ξεναγός της Achaia Clauss Τόνια Ράπτη, κάτοικος Πατρών πια, μας θυμίζει από την προσωπική της σελίδα στο facebook την απουσία μίας μεγάλης προσωπικότητας των αρχαιολογικών ανασκαφών:
 
«Την 1η Οκτωβρίου 1974, σκοτώθηκε από ατύχημα ο Ληξουριώτης αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός Σπύρος Μαρινάτος, εντός του χώρου των ανασκαφών του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου στη λατρεμένη του Σαντορίνη. Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς και σπούδασε στην Ελλάδα και τη Γερμανία. 
 
Οι ανασκαφές που έκανε κυρίως στην Κρήτη, την Κεφαλονιά και τη Σαντορίνη έφεραν στο φως ιδιαίτερα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα. Το 1932 οι ανασκαφές του στην Αμνισό της Κρήτης έφεραν αποκάλυψαν μινωική έπαυλη της Μεσομινωικής ΙΙΙ περιόδου με θαυμάσιες τοιχογραφίες. 
 
Κατά την διάρκεια των ανασκαφών βρήκε ηφαιστειακό υλικό σε μινωικά στρώματα, πράγμα που τον οδήγησε στην άποψη ότι ο Μινωικός πολιτισμός πρέπει να καταστράφηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη της Θήρας. 
 
Την θεωρία αυτή την δημοσίευσε το 1939. Αυτό τον οδήγησε το 1967 στην μεγάλη ανακάλυψη του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όπου ήρθε στο φως μια ολόκληρη πόλη της Υστεροκυκλαδικής Ι περιόδου, θαμένη κάτω από τα ηφαιστειακά υλικά. Ο Σπύρος Μαρινάτος υποστήριξε ότι η Σαντορίνη ήταν η χαμένη Ατλαντίδα που αναφέρει ο Πλάτων. 
 
Άλλες σημαντικές ανασκαφές του έφεραν στο φως: - μεγάλο oίκημα του τέλους της Μεσομινωικής περιόδου στην περιοχή του Αποδούλου, στον Νομό Ρεθύμνου. - τα ερείπια της Κράνης και τους τάφους της Λειβαθώς στην Κεφαλλονιά το Μυκηναικό Νεκροταφείο (1300 - 1100 π.Χ.) με πλήθος πήλινων και χάλκινων αντικειμένων καθώς και μια σαρκοφάγο κοντά στο χωριό Μονοπολάτα της Κεφαλλονιάς - το ιερό αφιερωμένο στον θεό Πάνα στο νησάκι που βρίσκεται μέσα στην υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης στην Κεφαλλονιά...».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς