Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Πότε τελικά θα φτάσει ο Προαστιακός στο Λουτράκι;

 

 

 Η τοπική κοινωνία και οι φορείς ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις και άμεσες ενέργειες

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Πότε τελικά θα φτάσει ο Προαστιακός στο Λουτράκι; Η τοπική κοινωνία και οι φορείς ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις και άμεσες ενέργειες»

Κύριε Υπουργέ, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογήθηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, που αποτελεί πάγια και διαχρονική απαίτηση των παραγωγικών φορέων και των κατοίκων του Λουτρακίου και το οποίο μάλιστα, υποστηρίζεται από μια σειρά αποφάσεων του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για την «Κανονικοποίηση της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Ισθμού-Λουτρακίου με ηλεκτροκίνηση» (Α.Δ. 1509) Α/Α ΕΣΗΔΗΣ 71346. Η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε το 2019, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου «Υποδομές Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και αναμένεται να συνδέσει την ομώνυμη πόλη με το δίκτυο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως το εν θέματι, θα έπρεπε – σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα – να είχε παραδοθεί έως τα τέλη 2020, σήμερα και ενώ έχει εισέλθει στον 6ο χρόνο κατασκευής, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί για να λειτουργήσει προς όφελος των 22.000 δημοτών και 100.000 παραθεριστών του Δήμου Λουτρακίου, αλλά παρέλκει μέχρι σήμερα, χωρίς να υπάρχει καν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

Την ίδια ώρα η ΕΡΓΑ.ΟΣΕ Α.Ε. που έχει την ευθύνη της κατασκευής του, παρά την 128  ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Λουτρακίου, που ελήφθη στις 25-10-2022, δύο χρόνια μετά, δεν έχει  παρουσιάσει νέο και τελικό χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης, ως οφείλει, για ένα έργο το οποίο σημειωτέον αφορά  μια μετατροπή μετρικής γραμμής που προϋπήρχε μεταξύ Ισθμού-Λουτρακίου, μήκους μόλις 6,4 χλμ! 

Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δια των τοπικών βουλευτών και Υφυπουργών της, δημόσια έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του έργου και μάλιστα με αύξηση της χρηματοδότησης σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, η πορεία του παραμένει εξαιρετικά αργή, όπως εξάλλου έχει γίνει

και με άλλα μεγάλα έργα στην Κορινθία. Έργα πολύ σημαντικά για το δημόσιο συμφέρον, που ήταν δρομολογημένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Προαστιακός Λουτρακίου, το Φράγμα Ασωπού και άλλα, που η καθυστέρησή τους έχει καταστροφικές συνέπειες και έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη ζημιά σε κατοίκους, επαγγελματίες, παραγωγούς και, συνολικά, τις τοπικές κοινωνίες.

Με βάση τα  παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο σας, προκειμένου η ΕΡΓΟΣΕ να παρουσιάσει τελικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων του προαστιακού Λουτρακίου, όπως οφείλει και όπως ομόφωνα έχει αποφασίσει το ανώτατο συλλογικό όργανο του οικείου Δήμου;
  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση  προκειμένου να  επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του, να λειτουργήσει πλήρως και ολοκληρωμένα η γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, όπως επιθυμεί η τοπική κοινωνία, μιας και είναι αυτονόητο πως ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου προς το Λουτράκι θα συνδέσει ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της χώρας απευθείας με την Αθήνα, το λιμάνι του Πειραιά και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», εξασφαλίζοντας μόνο θετικά αποτελέσματα για την  κοινωνική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ψυχογιός Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς