Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΔ: Πόσα χρήματα έδωσε στον Γκρίνμπεργκ– Για πρώτη φορά δημοσίευσε τιμολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έγγραφο
(INTIME NEWS/AVGI.GR) 
 
 
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ avgi.gr

Περίπου 100.000 ευρώ το εξάμηνο κόστισαν οι υπηρεσίες του Σταν Γκρίνμπεργκ στη Νέα Δημοκρατία, η οποία για πρώτη φορά δημοσίευσε τιμολόγια με τις απολαβές του Αμερικανού συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός επικοινωνιολόγος λάμβανε 16.000 το μήνα για να παρέχει συμβουλές στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Όπως φαίνεται από την ειδική έκθεση εσόδων δαπανών των πρόσφατων ευρωεκλογών που δημοσιεύει το , σε σημερινή του αποκλειστική ανάρτηση, η ΝΔ έδωσε στον Σταν Γκρίνμπεργκ 94.483,56 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2024 έως τον Ιούνιο του 2024. 

Πρόκειται για έξι διαφορετικές συμβάσεις από 14.137,61 ευρώ (τον «κουτσουρεμένο» μήνα των ευρωεκλογών καθώς οι κάλπες στήθηκαν 9 του μήνα) έως 16.252,30 ευρώ.

Τιμολόγια της ΝΔ

Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Μαρινάκης είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο ότι ολοκληρώνεται η σύμβαση του Σταν Γκρίνμπεργκ. 

«Ο κύριος Γκρίνμπεργκ, και μάλιστα νομίζω ότι ολοκληρώνεται, τελείωσαν και οι εκλογές, ήταν με σύμβαση, η οποία λογικά τελειώνει στο τέλος Ιουνίου, με τη Νέα Δημοκρατία και πληρώνεται, πληρωνόταν μηνιαίως, με τιμολόγια τα οποία έκοβε στη Νέα Δημοκρατία» είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο ο Γιάννης Οικονόμου από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε δηλώσει το 2021 ότι ο Σταν Γκρίνμπεργκ «δεν πληρώνεται από πουθενά. Είναι συνομιλητής και γνωστός του πρωθυπουργού από παλιά. Δεν πληρώνεται από κάποιους».

Υπενθυμίζεται ότι έχουν υπάρξει αποκαλυπτικά δημοσιεύματα (Reporters United, Σεπτέμβριος 2021) που δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας -με ρήτρα εμπιστευτικότητας- με την πολυεθνική Edelman, με την αμοιβή να δίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο δε Γκρίνμπεργκ εμφανίζεται ως στέλεχος της πολυεθνικής από το 2009, έχοντας θέση senior consultant στον τομέα των δημοσίων υποθέσεων. 

Η αμοιβή για τις υπηρεσίες της Edelman πλησίασε το 1 εκατ. ευρώ (980.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ). 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε διαγωνισμός, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και κατοχυρώθηκε στην πολυεθνική. 

Ο διαγωνισμός διεξήχθη από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 και η Edelman πληρώθηκε από την Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων & Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.). 

Επισημαίνεται ότι η Enterprise Greece μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πως ανήκε στις αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή. 

Ο τελευταίος παραιτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 2022 από το ΥΠΕΞ, όταν αποκαλύφθηκε ότι έδινε άδειες εξαγωγής του παράνομου λογισμικού Predator. 

Ωστόσο, δεν χάθηκε, καθώς ως στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη μετακινήθηκε στην κορυφή της οργάνωσης της Ν.Δ. ως γενικός διευθυντής του κόμματος.

2,7 εκατ. έδωσε η ΝΔ για τις ευρωεκλογές

Η Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου έδωσε 2,7 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο της εκλογικής κρατικής χρηματοδότησης που έλαβε ανέρχονταν στα 2,11 εκατ. ευρώ. 

Το 1 εκατ. ευρώ πήγε σε διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ, τα 822.000 ευρώ σε διαφημίσεις σε Facebook - Google, σε δημοσκοπήσεις και σε εταιρείες δημοσίων σχέσεων.

Οι λοιπές προεκλογικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων και η σύμβαση με τον Σταν Γκρίνμπεργκ, ανέρχονται σε 484.543 ευρώ, ενώ τα έντυπα κόστισαν 232.617 ευρώ, τα εκλογικά κέντρα 125.241,94 ευρώ και οι χώροι εκδηλώσεων 9.200,0 ευρώ.

Καθόλου άσχημα για ένα κόμμα με χρέη 487,8 εκατ ευρώ, που οφείλει 475,4 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, με φέσι 50 εκατ. ευρώ μόνο για το 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς