Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Ο κατήφορος του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, συνεχίζεται στο Τρόφιμο! Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικήςτου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ!

 Από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (DG SANTE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις επιδοτήσεις ήρθε η σειρά του ΕΦΕΤ και των τροφίμων.

Την Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει σε επιτήρηση τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αμφισβητώντας, επί της ουσίας, τα κριτήρια διαπίστευσής του και εν γένει την επάρκειά του ως Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου των ενωσιακών επιδοτήσεων της ΚΑΠ, ακολούθησε με έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (DG SANTE), κατόπιν «οριζόντιας επιθεώρησής της», να εντοπίσει σοβαρές παρεκκλίσεις στα συστήματα ελέγχων, που εφαρμόζει το ΥΠΑΑΤ στους τομείς της γεωργίας, της ζωικής παραγωγής, της κτηνιατρικής και της αλιείας.

Η DG SANTE στο έγγραφό της αναδεικνύει τις στρεβλώσεις, τις παθογένειες και τα διαρθρωτικά προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα, με σημεία αιχμής την πολυδιάσπαση, την επικάλυψη και την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, τη μη εφαρμογή ενός ενιαίου, συγκροτημένου, τεκμηριωμένου και απλοποιημένου ελεγκτικού πλαισίου και στη συνακόλουθη έλλειψη συντονισμού και εποπτείας και την ατολμία επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων και διοικητικών μέτρων, που εδραιώνουν ένα δυστοπικό τοπίο αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας. Στρεβλώσεις και προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο την προστασία του καταναλωτή με τη διασφάλιση της εισαγωγής, παραγωγής και διακίνησης υγιεινών τροφίμων, την πιστοποίηση της καταλληλότητας, τον έλεγχο της ποιότητας και την ποιοτική αναβάθμιση των τροφίμων, όπως επίσης και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του καταναλωτή και τη μέριμνα για την αποτροπή της παραπλάνησής του σε σχέση με την υγιεινή, τη σύσταση, την επισήμανση και την τιμή των τροφίμων.

Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά το θέμα ποιότητα, ταυτότητα, ασφάλεια, υγιεινή, ανταγωνιστικότητα και διαθεσιμότητα των τροφίμων, με μεγάλη προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης, πέρα και έξω από την εύλογη ευαισθησία των πολιτών και ανεξάρτητα από τον «κόλαφο» των ευρημάτων και των προτάσεων της DG SANTE. Γιατί τα θέματα τα σχετικά με τα τρόφιμα είναι ένα από εκείνα που κρίνουν την αποτελεσματικότητα των συνολικών πολιτικών μιας Κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, αξιολογούνται μεταξύ των πρώτων στις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα όλων των πολιτών και έχουν κυρίαρχη προτεραιότητα στους προβληματισμούς των δικαιολογημένα απαιτητικών καταναλωτών.

 Ήδη από τον Ιούλιο, ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προειδοποιούσε ότι «το σύστημα ελέγχου των τροφίμων στη χώρα μας έχει φτάσει σε οριακό σημείο», «αυτό που προωθείται  είναι ο αυτοέλεγχος των επιχειρήσεων τροφίμων και όχι  ο επίσημος έλεγχος των αρμόδιων αρχών»» και «πίσω από τη χρόνια υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και συρρίκνωση του ΕΦΕΤ κρύβονται σχέδια ιδιωτικοποίησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως υπεύθυνη και συνεπής αξιωματική αντιπολίτευση, έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, όπου, μεταξύ των άλλων, η αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα στηριχθεί στην ανάδειξη του αγροδιατροφικού μοντέλου ως κυρίαρχου εργαλείου, με τα στοιχεία της ποιότητας και της παράδοσης να συνδυάζονται με αυτά της υγιεινής και της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων. Και στη βάση αυτή «κρούουμε τον κώδωνα» προς το Επιτελικό Κράτος του κ. Μητσοτάκη, γιατί πέρα από το διαρκή ευτελισμό που υφίσταται η χώρα μας από τους ενωσιακούς θεσμούς, η ασφάλεια των τροφίμων έχει καταστεί το κλειδί, όχι µόνο όσο αφορά στη δημόσια υγεία, αλλά επίσης στην ικανοποιητική λειτουργία της αγοράς και της κοινωνίας σαν σύνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς