Βρήκε την ευκαιρία
για ξεσπάθωμα επί προσωπικού, χωρίς πολιτική πλατφόρμα όμως! Φυγή από την πολιτική σκηνή μεθοδεύει ο Μητσοτάκης
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ
«Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία, ο δύσκολα συγκαλυπτόμενος ελιτισμός δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. Φανερώνουν στην ουσία υπεροψία για την άλλη άποψη, δογματικές αγκυλώσεις, περιφρόνηση για τους πολλούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες τους. Έτσι όμως όχι απλώς δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αντιθέτως επιδεινώνεται και μάλιστα ραγδαία με κίνδυνο κάποια στιγμή, όχι στο μακρινό απώτερο μέλλον, να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη».
Ήταν λίγα μόνον από τα βέλη που έριξε ο Κώστας Καραμανλής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, χθες κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη.
Κι επειδή είναι σίγουρος πως απευθύνεται σε ώτα μη ακούοντα, ο Κώστας Καραμανλης επέμεινε:
«Αν δεν καταλαβαίνεις (σ.σ.: Κυριάκο Μητσοτάκη) γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα!”» είπε ο Κ. Καραμνλής.
Την ίδια στιγμή έκανε εκτενή αναφορά στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά. «Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στην Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων» είπε ο Κώστας Καραμανλής.
Συνταυτιζόμενος και ο Αντ. Σαμαράς στην κριτική του προς την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη, έκανε χρήση των ελληνοτουρκικλων ζητημάτων, λέγοντας:
«Με τον Κώστα το ξέρετε. Είμαστε φίλοι. Και μαζί στην ΝΔ από το 1976. Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε μαζί στην παράταξη. Και έχουμε περάσει μαζί τα πάντα, πάντα με σεβασμό ο ένας για την πορεία του άλλου» είπε ο Αντώνης Σαμαράς σε άλλο σημείο και συμπλήρωσε:
«Διερωτήθηκα δημοσίως για τα εθνικά θέματα. Μα τόσο λάθος κάνουμε δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί. Και όχι μόνο δεν άκουγε ποτέ κανείς αλλά αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση».
Γνωστός ακροδεξιός ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορούσε να ξεφύγει από τηνν γνωστή ρητορική του:
«Φτάσαμε στο σημείο, στο περιβόητο νομοσχέδιο για το γάμο να θέτω… Θα δώσω τη σοβαρότητα που πρέπει (σ.σ. απαντώντας στο κοινό που φώναζε δώσε πόνο πρόεδρε). Φτάσαμε στο σημείο στο περιβόητο νομοσχέδιο να θέτω στη Βουλή συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας και όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν και κενά έδρανα την ώρα που μιλούσα».
Η αντίθεση Μητσοτάκη - Σαμαρά είναι εμφανής. «Οργανώθηκαν και κενά έδρανα την ώρα που μιλούσα» κατήγγειλε.
Αλλά ο Μητσοτάκης απαξιώνοντας, όπως συνηθίζει, μπαινάκης-Βγενάκης! Είναι ξεκ΄Θρο πως γνωρίζει ότι άλλη τετραετία δεν έχει και με 28% δεν περπατέι για πολύ! Μεθοδεύει την έξοδό του προς ύπατα αξιώματα στην Ευρωβουλή, μέσω του προέδρου του Λαϊκού Κόμματος του Βέμπερ. ΄μως κι αυτός έχει τα δικ΄λα του προβλήματα κια δεν γίνεται ανεκτό αππό την Ευρωβουλή να στηρίξει τον αιματοβαμμένο κια σκανδαλοποιό ομοΪδεάτη του, που έχει ανοικτές παρτίδες με το έγκλημα των Τεμπών, πενήντα επτλα ζωές είναι αυτές που χάθηκαν όντας πρωθυπουργός. Τα σκάνδαλα παρακολουθήσεων (από predator, ΚΥΠ κ.α.) πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα και μέσω αυτών παρακολούθηση ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικών έχουν κλείσει την πόρτα στην έξοδο του Κυρ. Μητσοτάκη από την ελληνική πολιτική σκηνή. Αναζητά δίοδο =για ηρωική έξοδο, αλλά που θα την βρει; Η παραίτηση μέσω διπλωματικής ασθένειας είναι η στερνή λύση, αλλά όχι και τόσο τιμητική. Κι όσο παραμένει ροκανίζει το χρόνο εις βάρος του, με δεδομένο το ξεπέρασμα των εσωτερικών αντιθέσεων που υπάρχουν στην αντιπολίτευση και την αναζήτηση κοινής γραμμής των κομμπατων. Η τακτική της αντιπολίτευσης κια η γραμμή της γαλλικής Αριστεράς του Μέλανσον είναι ο εφιάλτης της Δεξιάς σε όλη την Ευρώπη και ιδίως στην Ελλάδα.
Άρα με ωτοασπίδες και ευθυτενές βλέμμα ο Κυρ. Μητσοτάκης προχωρά κια δεν τον ενδιαφέρει ο πόνος και τα ρημάδια που προκαλεί η πολιτική του. Έτσι ή αλλιώς είναι χαμένος. Φεύγοντας θα αφήσει συντρίμμια πίσω του και θα μείνει με την ικανοποίηση του εγωισμού του ότι δεν ξαναδοκιμάστηκε στην εκλογική κονίστρα, για να συντριβεί τελείως όπως ο Αντ. Σαμαράς. Θα επαναλάβει αυτό που έκαναν ο θείος Καραμανλής Κωνσταντίνος και ο Κώστας Σημίτης.
Άλλωστε επί της ουσίας, πολιτική πλατφόρμα ιδεών δεν διατύπωσαν ούτε ο Κώστας Καραμανλής, μήτε ο Αντ. Σαμαράς. Επί διαδικαστικών θεμάτων και επί προσωπικού ήταν η αντίθεσή τους.
Με δεδομένα τα παραπάνω ο Αντ. Σαμαράς κινούμενος στην Ακροδεξιά γραμμή του τόνισε:
«Συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ στο θεωρείο της Βουλής ενώ το 1/3 των βουλευτών μας δεν το είχε ψηφίσει. Και αφήστε τα γλέντια που ακολούθησαν μετά στο μπαρ κλπ. Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της γιατί να μην τους θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες;».
Ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε την επίθεση κατά της κυβέρνησης, λέγοντας:
«Το μοντέλο διακυβέρνησης με την ιδεολογία της παράταξης στο περιθώριο, με το αποκαλούμενο επιτελικό κράτος των 63 μελών του υπουργικού συμβουλίου, με ανακυκλούμενους υπουργούς, -πάμπολλους και πάντα αλάνθαστους εξωκοινοβουλευτικούς- και με τους βουλευτές σχεδόν απαξιωμένους, είναι επιτυχημένο; Εάν ναι, γιατί λοιπόν αυτή η πολιτική μας εκδοχή αποδοκιμάστηκε από την κοινωνία; Και μάλιστα δίχως πολιτικό αντίπαλο, δίχως Τρόϊκα κι επιτήρηση, και σε συνθήκες πρωτοφανούς επικοινωνιακής παντοδυναμίας», είπε φέροντας στο νου την μείωση του ΦΠΑ το 2012, παρά την αντίθεση της Τρόικας, επί κυβέρνησής του. Ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.
Επίθεση και για την αισχροκέρδεια - Ζήτησε μείωση ΦΠΑ
Την ίδια στιγμή, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, ζητώντας μείωση του ΦΠΑ.
«Το μεγαλύτερο δομικό πρόβλημα είναι η ανυπαρξία ουσιαστικού ανταγωνισμού σε μεγάλο πεδίο της παραγωγικής δραστηριότητας. Έχουν σχηματιστεί καρτέλ κι ολιγοπώλια σε πολλά πεδία, όπως για παράδειγμα στην ενέργεια, στην τηλεφωνία, στα σούπερ-μάρκετ. Αντιθέτως σε πεδία υγιούς ανταγωνισμού και η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας αυξάνονται, και οι τιμές ποικίλλουν.
Κια μιλώντας για την ανάγκη προστασίας των μικρών επιχειρήσεων έφερε, εμμέσως την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για στήριξή τους, αναφέροντας ως παράδειγμα επιτυχίας, την Αγορά της μικροζυθοποιΐας, η οποία ανθεί σε όλη τη χώρα.
Για να επιτευχθεί όμως ο έλεγχος των καρτέλ πρέπει να ενισχυθεί ουσιωδώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού και να μετατραπεί σε Σώμα πανίσχυρο κι οργανωμένο. Ο έλεγχος όμως των καρτέλ επιβάλλεται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ταλανίζει τους πολίτες. Ακρίβεια παντού, στην στέγαση, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στην εκπαίδευση, στο νοικοκυριό συνολικά.
Κι εδώ ο Αντ. Σαμαράς ήταν καταλυτικός:
«Οι φιλελεύθερες παρεμβάσεις δεν γίνονται με τις “μάχες του τελάρου”, “τα καλάθια”, τα “κουπόνια”, τα παρακάλια και την οριζόντια φορολόγηση. Γίνονται μόνο με σκληρή δουλειά, ουσιαστικό διάλογο για τις αιτίες με τους κατ’ εξοχήν ειδικούς της αγοράς. Και με μέτρα ουσίας. Οπως η μείωση του ΦΠΑ, που θυμίζω έγινε επί κυβερνήσεως 2012-2014, κόντρα στις απαιτήσεις της Τρόϊκα. Και πέτυχε» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς