Μνήμες ηρώων της Κυπριακής τραγωδίας ξαναζωντάνεψαν στο Σταροχώρι κατά την εκδήλωση υπέρ των Αχαιών πολεμιστών στην Κύπρο το 1974.- Καταπέλτης ο πολεμιστής Γιώργος Βουρλιόγκας!
Μνήμες ηρώων της Κυπριακής τραγωδίας, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή των Τούρκων σωβινιστών στην Κύπρο, ζωντάνεψαν σήμερα 28-7-2024, στο Σταροχώρι Αχαΐας, του Δήμου Ερυμάνθου, από τον οποίο έλαβαν μέρος στις μάχες για την υπεράσπιση της Κύπρου 20 παιδιά, που τίμησαν την στολή του Έλληνα στρατιώτη και δύο από αυτά έμειναν στο πεδίο της μάχης, ηρωικώς πεσόντα!
Ανάμεσα στους πολεμιστές που επέζησαν ήταν κι παπαΘόδωρος Ανδρικόπουλος, εφημέριος σήμερα στο Καλέντζι (φωτ. δεξιά) που από το βήμα του Γραφείου της τοπικής κοινότητας, ξαναθυμήθηκε πως υπηρετώντας ως πολεμιστής τις ημέρες εκείνες, γύρισε σε δεκαέξι χωριά της Κύπρου «κι αν χρειασθεί η πατρίδα θα πάρει το όπλο πάλι», γιατί όπως είπε «το ράσο και η φουστανέλα ελευθέρωσαν τον τόπο το 1821»!
Κατά την απονομή των τιμητικών διακρίσεων που έγινε στο γραφείο της κοινότητας προς τους πολεμιστές ζωντάνεψαν μνήμες από τις εφιαλτικές μέρες του χουντικού πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου που άνοιξαν την κερκόπορτα στον τουρκικό σωβινισμό.
Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία του λοχία της ΕΛΔΥΚ Γιώργου Βουρλιόγκα, (φωτογρ. στην κορυφή) που ευθαρσώς ανέφερε πως στο πραξικόπημα συμμετείχαν δυστυχώς και άτομα από την ΕΛΔΥΚ, που όταν κατά την πλεύση του πλοίου από τις Κεχρέες προς την Κύπρου μάθανε για το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, έμειναν άναυδοι και ιδίως όταν αποβιβάστηκαν στην Κύπρο, εκεί που περίμεναν να τους υποδεχθούν με χαρά η επίσημη φρουρά του νησιού και ιερωμένοι να τους ευλογήσουν, είδαν ''κατσαπλιάδες'' που πετάνε την σκούφια στην είδηση του σκοτωμού του Μακάριου, κατά την επίθεση των πραξικοπηματών στο προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.
Και η συμπλήρωση εδόθη από το ίδιο βήμα από την κα Μαρία Καλαμπουρτζή, (φωτογρ. αριστερά) κόρη του αείμνηστου πατέρα της, Στυλιανού, που ήταν πραγματικός ήρωας ο οποίος τίμησε την στολή του Έλληνα Αξιωματικού.
Αντ/ρχης ΠΒ ο Στυλιανός Καλμπουρτζής, ήταν διοικητής της 181 Μοίρας Πυροβολικού, η οποία είχε έδρα το Τρίκωμο.
Γυρνώντας στο σπίτι του ο αντ\ρχης, η κόρη του θυμάται που έλεγε για το πραξικόπημα κατά της κυπριακής Δημοκρατίας: «Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε, Έλληνες να πολεμούν κατά Ελλήνων!»
Η μονάδα αυτού του ήρωα έλαβε εντολή – εκτός από μια πυροβολαρχία - να μεταβεί στον χωριό Συγχαρί, στον Πενταδάκτυλο για την αντιμετώπιση της εισβολής των Τούρκων . Δυστυχώς η μονάδα είχε τρομερές απώλειες, παρά το ηρωισμό της στο μέτωπο. Αυτές οφείλονταν στις κακές εντολές των ανωτέρων και αλλά και στις μονάδες πεζικού που δεν ήταν στη θέση τους!.
Κι ο πολεμιστής Γιώργος Βουρλιόγκας θυμήθηκε την δειλία χουντικών αξιωματικών που κατά την εισβολή είχαν κρυφθεί σε μία τρύπα. Τους καλούσαν να βγουν και αρνούνταν και αφού απειλήθηκαν ότι θα τους ρίξουν χειροβομβίδα, τότε βγήκαν χωρίς τα διακριτικά στις επωμίδες τους. Τα είχαν ξηλώσει ώστε εάν πιαστούν αιχμάλωτοι να δηλώνουν απλοί πολεμιστές!
Κι αναρωτήθηκε γιατί δεν τους είπαν των παιδιών που εστάλησαν στην Κύπρο, ότι τα στέλνουν σε ένα προδομένο μέτωπο από την αρχή. Τα πιόνια της χούντας της Αθήνας σήμαναν στην Κύπρο επιστράτευση όταν πια η Κυρήνεια είχε καταληφθεί!
Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι ομιλητές είχαν σημείο αναφορά τις μαρτυρίες του πολεμιστή Γιώργου Βουρλιόγκα, κι αυτό όταν πρόσφατα η κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει αναφορά έστω και μια φορά, στο πραξικόπημα της χούντας Ιωαννίδη-Σαμψών στην Κύπρο.
Κι ακόμη από την πλευρά του αντιπεριφερειάρχη Χαράλ. Μπονάνου επισημάνθηκε ότι είναι αναγκη η κυβέρνηση να μιλά για την διχοτόμηση της Κύπρου, ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδιανόητο, πενήντα χρόνια τώρα, να αποδέχεται την διαίρεση κράτους-μέλους της λόγω κατοχής από τον Τούρκο εισβολέα.
Νωρίτερα στον ΙΝ Αγ. Δημητρίου της τοπικής κοινότητας, παρουσία του ταξιάρχου ανώτατου διοικητή Φρουράς Πατρών Γεωρ. Αλεξίου, του αντιπεριφερειάρχη Χαρ. Μπονάνου, που εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, του δημάρχου Ερυμάνθου, κ. Μπαρή, του Συλλόγου Αγωνιστών Κύπρου 1974, που προσήλθε με το λάβαρό του, του Συνδέσμου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ Αναστ. Στασή και της κα Μαρίας Καλαμπουρτζή Προέδρου Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, του εκπροσώπου της Κυπριακής Πρεσβείας Λουκά Ξενοφώντος μορφωτικού ακόλουθου, του αστυνόμου β΄ Θεόδ. Χριστόπουλου, διοικητή Αστυν. Τμήματος Ερυμάνθου και του προέδρου της κοινότητας Σταροχωρίου Αχιλλ. Κλουκινιώτη, αντιδημάρχων κια δημοτικών συμβούλων του Δήμου Φαρρών, εψάλη δοξολογία στην μνήμη των πεσόντων, και από το ιερό βήμα ο αρχιερατικός επίτροπος της περιφέρειας, Δημ. Παπαγεωργίου, ιερωμένος του Αγ. Ανδρέα Πατρών, εκ μέρους του Μητροπολίτη Πατρών ενημέρωσε για την αδυναμία του να παραστεί λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης.
Στην συνέχεια μετά το αντίδωρο, άπαντες πιστοί και επίσημοι στην πλατεία Σταροχωρίου, όπου προ του μνημείου και της προτομής του 21χρονου πεσόντα στις 16-8-1974, κατά την β' φάση της εισβολής, λοχία ΜΧ Χρήστου Α. Γκαβού, τελέστη επιμνημόσυνος Δέηση από τους ιερωμένους, ακολούθησε εκφώνηση από τον Κύπριο πρόεδρο της ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ Αναστ. Στασή προσκλητήριο πεσόντων, παρόντων και θανόντων εν ειρήνη και ολόκληρώθηκε η τελετή με κατάθεση στεφάνων εκ μέρων συγγενών, πολεμιστών και επισήμων, με πρώτο τον ταξίαρχο ανώτατο Διοικητή φρουράς Πατρών και με ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Η συνέχεια εδόθη στο κοινοτικό γραφείο Σταροχωρίου, όπου έγιναν απονομές στους πολεμιστές του Δήμου Ερυμάνθου.
Σημείωση: Οι τιμηθέντες αναφέρονται σε επόμενη ανάρτηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
· Αχαιοί πολεμιστές του Δήμου Ερυμάνθου που τιμήθηκαν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς