Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Γαλλία: Η νίκη της Αριστεράς, φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς

Πανηγυρισμοί στη Γαλλία μετά τις εκλογές
(EPA/TERESA SUAREZ)

Η Γαλλία έγειρε τελικώς προς τα Αριστερά,  βάζοντας φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν. Και αυτό λίγες μέρες  μετά την μεγάλη νίκη του Εργατικού  Κόμματος στην Μεγάλη Βρετανία.

Στον β’ γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, η μεγάλη συμμετοχή (στα ιστορικά επίπεδα του 1981) και η τεράστια αντι-Λεπέν συσπείρωση, εμπόδισε την άνοδο της ακροδεξιάς.  

Το Λαϊκό Μέτωπο (Αριστερά) υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος νικητής. Η ακροδεξιά όμως παραμένει μεγάλη δύναμη, πρώτη σε ποσοστό ψήφων (α’ γύρος). Έχασε την πλειοψηφία των εδρών,  και λόγω του συστήματος των 577 μονοεδρικών εδρών.

Ο Πρόεδρος Μακρόν, απέδειξε για μία ακόμα ότι είναι τακτικιστής, το αποτέλεσμα του δίνει την δυνατότητα να ορίσει την κυβέρνηση που θέλει και σε κάθε περίπτωση να βάλει τους όρους του. Ο στόχος να εμποδιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς της Λεπέν στην εξουσία, επετεύχθη.

Συγχρόνως όμως ο Μακρόν παραμένει ο ρυθμιστής των εξελίξεων, όχι μόνο επειδή είναι Πρόεδρος με καθοριστικές αρμοδιότητες, αλλά και γιατί οι δυνάμεις έχουν τριχοτομηθεί.

Μένει όμως και η παρακαταθήκη της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Σε ένα συνασπισμό που κυριαρχούν ριζοσπαστικές απόψεις. Ακόμα και ευρωσκεπτικιστικές, ενώ είναι εμφανές ότι δεν στηρίζουν την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και την τυφλή υπακοή στην αμερικανική πολιτική Μπάιντεν.

Νίκη της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων

Αριστεροί, σοσιαλιστές και κομμουνιστές, συνασπίστηκαν παρά τις διαφορές τους και σε κρίσιμα ζητήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και να μπορούν να αντιμετωπίσουν την πολιτική του Μακρόν.

Ειδικά ο Μελανσόν, εκφράζει ριζοσπαστικές απόψεις, κόντρα στην πολιτική του Μακρόν, αλλά και στην κυρίαρχη πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει πλειοψηφία, άρα δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τη δική του πολιτική, ακόμα και αν ο Μελανσόν πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Μακρόν ρυθμιστής

Όπως είπαμε η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αμέσως μετά την πρωτιά της Λεπέν στις ευρωεκλογές, αν και επικρίθηκε, αποδεικνύεται ότι είχε νόημα. Πρόλαβε εξελίξεις πριν ωριμάσει και σταθεροποιηθεί η άποψη ότι η Λεπέν είναι ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Ανέλαβε ρίσκο, αλλά το βγήκε, καταφέρνει μάλιστα σε μια άτυπη , σχεδόν υπόγεια και η μη ομολογούμενη δημοσίως συνεργασία με το Λαϊκό Μέτωπο σε πολλές εκλογικές  περιφέρειες, να αποφύγει την απόλυτη ήττα του κόμματος του.

Η Λεπέν

Η ίδια η Μαρίν Λεπέν είναι πλέον το πρόβλημα για την ακροδεξιά. Η οικογενειακή παράδοση και οι απόψεις της, δεν μπορούν να γίνουν πλειοψηφικές, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλίας.

Παρόλα αυτά οι ακροδεξιές απόψεις έχουν δυστυχώς μεγάλη επιρροή και στην γαλλική κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς