Αδιαφορεί για τις επιπτώσεις ο Υπουργός-. Αδειοδοτεί κανονικά το έργο.- Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές NATURA και καμένες εκτάσεις!
«Κανείς δεν διαφωνεί με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σε αυτό που διαφωνούμε είναι στην επιλογή μίας άναρχης και χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξης των ανεμογεννητριών που φέρνει δικαιολογημένα «απέναντι» τις τοπικές κοινωνίες. Ο κόσμος αντιδρά. . Δεν μπορεί να γίνει σοβαρή ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς σχέδιο και χωρίς συμπερίληψη των τοπικών κοινωνιών.
Το αιολικό πάρκο στο Μαυροβούνι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του κακού χειρισμού της Κυβέρνησης», ανέφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε με αφορμή την αδειοδότηση του έργου κατασκευής αιολικού πάρκου 16 ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, η κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή είναι ασύμβατη τόσο με το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον όσο και με την αναπτυξιακή της δυναμική και τις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες.
«Σημείο της χωροθέτησης του αιολικού πάρκου περιλαμβάνει περιοχή NATURA (συμπεριλαμβανομένης και της λίμνης Κάρλα), ενώ σύμφωνα με το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, το τόξο Όλυμπος–Όσσα–Μαυροβούνι-Πήλιο-Σποράδες συγκεντρώνει σημαντικούς και καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς. Η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου πλήττει ευθέως αυτό το πολύτιμο περιβαλλοντικό και τουριστικό προϊόν», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Δεν παρέλειψε να επισημάνει, ότι η Κυβέρνηση έχει αρνητικό προηγούμενο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών κατά παράβαση του πλαισίου NATURA, θυμίζοντας πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (15/02/2023) για μη συμμόρφωση της χώρας με την Οδηγία που υποχρεώνει σε κατάλληλη εκτίμηση των επιπτώσεων κατά τον σχεδιασμό αιολικών πάρκων σε περιοχές NATURA.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι οι κίνδυνοι από την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή εκτείνονται και πέρα από τη φύση της ως NATURA. Με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δημιουργείται ενεργός κίνδυνος για ένταση των πλημμυρικών φαινομένων.
Η αποψίλωση της δασικής βλάστησης για την ανέγερση των ανεμογεννητριών και η διαπλάτυνση δρόμων για την μεταφορά τους, θα δημιουργήσουν επιφάνειες που σε έντονες βροχοπτώσεις θα ενισχύουν την δημιουργία φερτών υλών και την εμφάνιση έντονων πλημμυρικών φαινομένων. «Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τη Μαγνησία μετά τα όσα έζησαν οι πολίτες τον περασμένο Σεπτέμβριο!», τόνισε.
Συνεχίζοντας την παρέμβαση του, θέλησε να επισημάνει και τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει για την τοπική οικονομία η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. «Μετά τις φωτιές του περσινού καλοκαιριού και τις πλημμύρες του φθινοπώρου οι κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αγρότες της περιοχής είδαν τις δραστηριότητές τους να καταστρέφονται και το εισόδημά τους να εξανεμίζεται. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών αφαιρεί βοσκοτόπους στο βουνό, ενώ οι πεδινές παρακάρλιες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, κάνοντας το οικονομικό αδιέξοδο για τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα πλέον δεδομένο», ανέφερε.
Παίρνοντας τον λόγο, ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος ούτε λίγο ούτε πολύ, «κούνησε το δάχτυλο» στους διαμαρτυρόμενους πολίτες και φορείς της περιοχής λέγοντας ότι «θέλουμε τα καλά των ανεμογεννητριών, χωρίς να τις θέλουμε στην περιοχή μας». Αφού επιβεβαίωσε ρητά την πρόθεση του Υπουργείου να αδειοδοτήσει το έργο, ανέφερε ότι δεν φαίνεται να παραβιάζεται η κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.
Στη συνέχεια, φρόντισε να νίψει επί της ουσίας τας χείρας του σχετικά με την αδειοδότηση, δηλώνοντας πως «εγώ δεν έχω άποψη για το έργο, οι αρμόδιες υπηρεσίες [ΟΦΥΠΕΚΑ, Δασική Υπηρεσία] έδωσαν θετική γνωμοδότηση». Στις εκφρασμένες ανησυχίες του Βουλευτή σχετικά με την επιβάρυνση μίας ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής και την αλλοίωση του πλούσιου φυσικού τοπίου, ο Υπουργός, με περίσσια δόση ειρωνείας, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «και η τουριστική ανάπτυξη θίγει το τοπίο».
Καμία απάντηση δεν είχε να δώσει για τις επιπτώσεις του έργου στην τοπική οικονομία με τον περιορισμό των βοσκοτόπων, μένοντας προφανώς ασυγκίνητος από την εκφρασμένη αγωνία των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα.
Κλείνοντας, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Οι πολίτες στέκονται «απέναντι» στην άναρχη ανάπτυξη των ανεμογεννητριών όχι από εμμονή, αλλά γιατί δεν βλέπουν καμία ανταποδοτικότητα. Δεν έχουν φθηνότερο ρεύμα, ενώ οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται στις κορυφές των βουνών αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον. Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ξεκινήσαμε τον χωροταξικό σχεδιασμό για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών οργανωμένα και με σχέδιο.
Το 2019 διακόψατε δυστυχώς αυτή τη διεργασία. Όμως η διαμόρφωση μίας πραγματικής ενεργειακής δημοκρατίας προϋποθέτει πολλά βήματα, όπως συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή ενέργειας, ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, αξιοποίηση των δυνατοτήτων των περιοχών, σεβασμό στο περιβάλλον και ανταποδοτικότητα στην κοινωνία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς