Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι και άλλες πόλεις!

Ο Λούλα με τους ομοϊδεάτες του πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα, δηλώνοντας: «πολύ ευτυχής για αυτή την επίδειξη του μεγαλείου και της ωριμότητας των πολιτικών δυνάμεων της Γαλλίας, που ενώθηκαν εναντίον του εξτρεμισμού».

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα χαιρέτισε χθες Κυριακή τον θρίαμβο «έναντι του εξτρεμισμού» και την «ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων» στη Γαλλία!

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα χαιρέτισε χθες Κυριακή τον θρίαμβο «έναντι του εξτρεμισμού» και την «ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων» στη Γαλλία, αφού η αριστερά απέτρεψε την επικράτηση της άκρας δεξιάς στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. 

Ωστόσο, επεισόδια, κάποια σοβαρά, ξέσπασαν στο περιθώριο συγκεντρώσεων στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, τις οποίες κέρδισε κάνοντας την έκπληξη η συμμαχία της αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Place de la République, στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να γιορτάσουν τη νίκη της συμμαχίας της αριστεράς στις πρόωρες εκλογές, καθώς διέψευσε τα προγνωστικά που ήθελαν την ακροδεξιά παράταξη Εθνικός Συναγερμός (RN) να επικρατεί (ήρθε τρίτη).

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ στήθηκαν επίσης φλεγόμενα οδοφράγματα.

Πολλά καταστήματα και τράπεζες στο κέντρο του Παρισιού είχαν αμπαρώσει τις βιτρίνες και τα παράθυρά τους, καθώς εκφράζονταν ανησυχίες για επεισόδια. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είχε ανακοινώσει πως θα κινητοποιούνταν κάπου 30.000 αστυνομικοί χθες για να αποφευχθούν επεισόδια, 5.000 στο Παρίσι και προάστιά του.

Επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στη Λίλη (βόρεια) ανάμεσα σε ακροαριστερούς συγκεντρωμένους και αστυνομικούς, που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Στη Ρεν (δυτικά), συνελήφθησαν περίπου 25 άνθρωποι σε επέμβαση δυνάμεων επιβολής της τάξης με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών εναντίον συγκεντρωμένων που φώναζαν συνθήματα όπως «οι πάντες μισούν την αστυνομία».
Στη Νάντη, αστυνομικός τραυματίστηκε όταν διαδηλωτές του έριξαν κοκτέιλ μολότοφ, σύμφωνα με τον Τύπο. Διαδηλωτές εκτόξευσαν πυροτεχνήματα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που έκαναν και σε αυτή την περίπτωση χρήση δακρυγόνων.

Ικανοποίηση Σάντσεθ για την «απόρριψη της άκρας δεξιάς»

Ο ισπανός πρωθυπουργός, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε ικανοποίηση χθες Κυριακή για το γεγονός ότι η Βρετανία και η Γαλλία επέλεξαν «την απόρριψη της άκρας δεξιάς» και «τη σθεναρή δέσμευση υπέρ μιας κοινωνικής αριστεράς».
«Αυτή την εβδομάδα, δυο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης επέλεξαν τον ίδιο δρόμο τον οποίο πήρε η Ισπανία πριν από έναν χρόνο», έκρινε ο κ. Σάντσεθ μέσω X, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατόπιν στη Γαλλία τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας χαιρετίζει τη νίκη «εναντίον του εξτρεμισμού»

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα χαιρέτισε χθες Κυριακή τον θρίαμβο «έναντι του εξτρεμισμού» και την «ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων» στη Γαλλία, αφού η αριστερά απέτρεψε την επικράτηση της άκρας δεξιάς στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«(Είμαι) πολύ ευτυχής για αυτή την επίδειξη του μεγαλείου και της ωριμότητας των πολιτικών δυνάμεων της Γαλλίας, που ενώθηκαν εναντίον του εξτρεμισμού», σχολίασε ο βετεράνος της βραζιλιάνικης πολιτικής μέσω X.

Ο Λούλα, ο οποίος κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 ως το 2010 προτού επιστρέψει στην εξουσία το 2023, εκτίμησε πως το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Γαλλία, όπως και η νίκη των Εργατικών στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, «ενισχύει τη σημασία του διαλόγου μεταξύ προοδευτικών τμημάτων για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Οι εξελίξεις αυτές «πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση γα τη νότια Αμερική», πρόσθεσε.
Η συμμαχία της αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Nouveau Front Populaire, NFP) απέσπασε από την άκρα δεξιά τη νίκη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, ωστόσο η χώρα εισέρχεται σε περίοδο αβεβαιότητας ως προς τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, καθώς καμιά πολιτική παράταξη δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Στη Βρετανία, οι Εργατικοί έβαλαν τέλος σε 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς,  καταλαμβάνοντας 412 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων και 33,7% των ψήφων, ξεπερνώντας έτσι το όριο των 326 εδρών κι εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία.
Την Παρασκευή, ο Λούλα συνεχάρη τον νέο βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. «Μπορείτε να υπολογίζετε στη Βραζιλία για να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημοκρατία», τόνισε.

Οι 412 έδρες των Εργατικών, πολύ πάνω από την αναγκαία πλειοψηφία των 326 δίνουν πράγματι την εικόνα ενός σαρωτικού θριάμβου επί των αντιπάλων τους. Όμως αν κοιτάξει κανείς τα συνολικά ποσοστά των κομμάτων, όπως και το μεγάλο μερίδιο της αποχής, κατανοεί εύκολα ότι στην χώρα δεν υπάρχει κάποιο σαρωτικό κύμα ενθουσιασμού υπέρ του κόμματος του Κιρ Στάρμερ. Το 34% περίπου που καταλαμβάνουν οι Εργατικοί δείχνει ότι απλώς είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, που δίνει την έδρα στον πρώτο σε ψήφος σε κάθε μια από τις 650 μονοεδρικές «περιφέρειες». Ουσιαστικά είναι μόλις 2% πάνω από το αποτέλεσμά τους το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς