Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Βασ. Σπανάκης (υφυπ. εργασίας): «Δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία

 
 

Δεν είναι αυτό που νομίζετε, στην Ελλάδα υπάρχει 4ήμερη εργασία και μάλιστα από το 2021, αλλά καθιερώνουμε παντού το 6ήμερο για να καταπολεμήσουμε  την αδήλωτη εργασία!

Σε αυτόν τον πρωτοφανή ισχυρισμό κατέφυγε η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη κάνοντας το «μαύρο άσπρο» γράφει ο σήμερα στο avgi.gr. Και αυτό καθώς με την περίφημη εγκύκλιο Κεραμέως – και βέβαια τον νόμο Γεωργιάδη - καταργείται μετά από 38 χρόνια η πενθήμερη εργασία και το 8ωρο (στη βιομηχανία) που γίνεται 9ωρο, με την επιπλέον ώρα να είναι δώρο στους Βιομήχανους. Επιπλέον η 5ήμερη εργασία στη χώρα μας είναι κυριολεκτικά «στα χαρτιά». Με τους εργοδότες να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε 10ωρη καθημερινή εργασία, χωρίς την καταβολή της υπερωρίας για τις δύο ώρες εργασίας μετά το 8ωρο.

Η γ.γ το υπουργείου Εργασίας παρακάμπτοντας το γεγονός ότι με την καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας (στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και κυλιόμενων βαρδιών) καταργούνται αυτομάτως κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που είναι σήμερα σε ισχύ και οι οποίες προβλέπουν πενθήμερο και 8ωρη καθημερινή απασχόληση, δικαιολόγησε την 6η μέρα εργασίας ως μέτρο κατά της αδήλωτης εργασίας!

Όπως υποστήριξε μιλώντας στο Real fm:

«Το ζήτημα της εξαημέρου εργασίας αφορά αφενός τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που λειτουργούν 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες και οι εργαζόμενοί τους δουλεύουν σε πενθήμερη βάση και αφετέρου επιχειρήσεις που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα με κυλιόμενες βάρδιες και οι εργαζόμενοί τους δουλεύουν σε πενταήμερη βάση και οι επιχειρήσεις αυτές παρουσιάζουν έκτακτο φόρτο εργασίας. Η ρύθμιση λύνει το πρόβλημα της 4ης βάρδιας στις επιχειρήσεις καθώς εργοδότες και εργαζόμενοι βρίσκονταν κατά 99% των περιπτώσεων στην ζώνη παρανομίας με αδήλωτη εργασία».

Διευθυντικό δικαίωμα

Επιπλέον η κα. Στρατινάκη υποστήριξε ότι «η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα συμφωνίας των δύο μερών, εργοδοσίας και εργαζομένων, για μία επιπλέον κυλιόμενη βάρδια κατά την 6η ημέρα», την ώρα που όπως είναι γνωστό ότι τόσο με τον νόμο Γεωργιάδη, όσο και με την εγκύκλιο Κεραμέως, η 6ήμερη εργασία δεν συμφωνείται μέσω διαβούλευσης, αλλά είναι στην ευχέρεια και την πρωτοβουλία του εργοδότη (διευθυντικό δικαίωμα) χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της ατομικής σύμβασης.

Απλήρωτες υπερωρίες και 4ήμερο

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η γ.γ του υπουργείου, ισχυρίστηκε ότι στην χώρας μας έχει θεσμοθετηθεί η 4ήμερη εργασία, απαντώντας στην παρατήρηση ότι «όλη η Ευρώπη καθιερώνει ή εφαρμόζει πιλοτικά το 4ήμερο και η Ελλάδα στρέφεται στο 6ήμερο».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «από το 2021 έχει θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα η 4ημερη εργασία μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας του εργαζομένου. Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων εξισορρόπησης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής έχουμε κάνει ήδη την θεσμική ρύθμιση για 4ημερη εργασία και ήδη εφαρμόζεται».

Αυτό που ισχυρίζεται η γ.γ. είναι η περίφημη 10ωρη ημερήσια απασχόληση, επίσης με πρωτοβουλία του εργοδότη και χωρίς πληρωμή των υπερωριών (2 ώρες την ημέρα) που καθιέρωσε ο νόμος Χατζηδάκη.

Δηλαδή το ωράριο μπορεί να διαμορφώνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10 ώρες, χωρίς την καταβολή υπερωριών, αλλά με επιστροφή «άδειας» το επόμενο διάστημα. Με την καθιέρωση του 6ήμερου, την έκτη ημέρα ο χρόνος εργασίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 8ώρες, ωστόσο ο εργαζόμενος χάνει το ένα ρεπό την εβδομάδα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς