Συνάντηση του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών και Οικονομίας, με εκπροσώπους της Ένωσης Εστιατόρων Εξοχικών και Συναφών Αττικής (ΕΕΕΣΑ)
Ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Εστιατόρων Εξοχικών και Συναφών Αττικής (ΕΕΕΣΑ) και, πιο συγκεκριμένα, με τον Γιάννη Δαβερώνη, πρόεδρο ΕΕΕΣΑ και γενικό γραμματέα ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων) και τον Χρήστο Γκόνο, γενικό γραμματέα ΕΕΕΣΑ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, οι Νίκος Σκορίνης, υπεύθυνος τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Παναγιώτης Μελαχρινός, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Νίκου Παππά και ο Γιώργος Φλωράς, μέλος του τμήματος Μικρομεσαίων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της ΕΕΕΣΑ ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης στην Αττική, με παρόμοια ζητήματα να απασχολούν τον κλάδο πανελλαδικά.
Μεταξύ άλλων, τονίστηκαν:
1. Η άδικη στοχοποίηση του κλάδου από την Πολιτεία για τα ζητήματα φοροδιαφυγής με τις συνεχείς αναφορές περί «κλάδου που σε μεγάλο βαθμό φοροδιαφεύγει».
2. Το ποσοστό του ΦΠΑ στην εστίαση έχει μεν μειωθεί στο 13% αλλά όχι σε μόνιμη βάση, με τις συνεχείς παρατάσεις να δημιουργούν αβεβαιότητα στον κλάδο, ο οποίος επιμένει σε μόνιμη και περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ (στο 8%).
3. Με τις νέες διαδικασίες της ΑΑΔΕ έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη η καθημερινότητα στα εστιατόρια, ειδικά στα μικρά, με αυξημένο κόστος διαχείρισης των ταμειακών διαδικασιών.
4. Οι αποφάσεις των Δήμων για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων πέραν των αρχικών αδειών που δίδονται στα κατατήματα εστίασης, μερικές φορές δημιουργούν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και μετακίνησης πολιτών (ΑΜΕΑ, καροτσάκια).
5. Το μεγάλο βάρος που έχει απομείνει από την πανδημία, στο πλαίσιο της υποχρέωσης επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ειδικά, σε έναν κλάδο που πληγώθηκε βαριά από το κλείσιμο των καταστημάτων, την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε και την ακρίβεια των πρώτων υλών, η οποία επιβάρυνε περαιτέρω την κατάσταση.
6. Το νέο φορολογικό, που αιφνιδίως νομοθετήθηκε στα τέλη του 2023 και το οποίο θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους μικρούς ιδίως επαγγελματίες της εστίασης. Ο κλάδος επιθυμεί ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, χωρίς αιφνίδιες ανατροπές.
7. Το ζήτημα των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων αποτελεί μεγάλο αγκάθι, καθώς υπάρχει αυθαίρετη και υψηλή τιμολόγηση από τους φορείς, ενώ για τα πνευματικά δικαιώματα υπάρχουν δυο φορείς που ζητούν διαφορετικά ποσά ο κάθε ένας. Η πρόταση των εκπροσώπων των επαγγελματιών είναι να πληρώνουν σε έναν φορέα και τα ποσά να εκλογικευτούν ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται οι επαγγελματίες.
8. Η έλλειψη προσωπικού είναι εντονότατη στην εστίαση, παρά το γεγονός ότι οι αμοιβές που καταβάλλονται είναι ικανοποιητικές.
9. Η εστίαση ελέγχεται από, σχεδόν, 20 διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του χρόνου εργασίας να αναλώνεται άσκοπα στην εξυπηρέτηση των ελέγχων. Ο κλάδος δεν διαφωνεί με τους ελέγχους αλλά ζητάει τη διενέργειά τους από Μικτά Κλιμάκια.
Από την πλευρά τους οι Νίκος Παππάς και Νίκος Σκορίνης επέμειναν στην ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της εστίασης και στην άρση της άδικης στοχοποίησης ενός κλάδου που συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία και στην απασχόληση. Παρουσίασαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και υποσχέθηκαν να συνεργαστούν με τον κλάδο για να αναδείξουν τα σχετικά ζητήματα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς