Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Εντελώς απαράδεκτη η σύζευξη της οπαδικής βίας με τις μαζικές κινητοποιήσεις



Θ. Ξανθόπουλος: Αφερέγγυα η κυβερνητική πρακτική για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό - Ελπιδοφόρο μήνυμα η αποδοχή της τροπολογίας μας για την Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου

“Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η πρόθεση βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συνδέσουν τη βία στα αθλητικά γεγονότα, με τις κινητοποιήσεις πολιτών είτε αφορά τους αγρότες που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες, μειωμένη τιμή πετρελαίου, επιδόματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, είτε τους φοιτητές που δεν δέχονται την δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ απέναντι στα δημόσια πανεπιστήμια”. Αυτά τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

“Θεωρούν ως κοινό νήμα και παρονομαστή τη βία. Είναι ωστόσο άλλο οι κινητοποιήσεις μέσα από μαζικές διαδικασίες πολιτών που διεκδικούν καλύτερη ζωή και δουλειά και άλλο η τυφλή οπαδική βία. Η προσπάθεια σύζευξης τους είναι εντελώς απαράδεκτη”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθόπουλος σχολιάζοντας όσα ακούστηκαν για την μη δημιουργία Νομικής σχολής στη Πάτρα, είπε χαρακτηριστικά: “Η δεδηλωμένη βούληση της πολιτείας να ιδρυθεί τέταρτη Νομική στη Πάτρα, για την οποία είχαν ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ οι διαδικασίες, ανακόπηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία διέκοψε την διαδικασία ίδρυσης και πρέπει να αναλάβει την εθύνη”.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σημείωσε μεταξύ άλλων:

- Είμαι φίλαθλος της Δόξας Δράμας, έχω καθήσει σε τσιμεντένιες κερκίδες, έχω βιώσει την ομορφιά του ποδοσφαίρου και όλα αυτά που συζητάμε γίνονται με αφορμή τα αθλητικά γεγονότα. Να κατηγορούμε τα αθλητικά γεγονότα ότι δημιουργούν τη βία, είναι σαν κατηγορούμε το θερμόμετρο για τον πυρετό. Πρέπει να εγκύψουμε στις κοινωνικές αιτίες που τα δημιουργούν. Αλλά βεβαίως χρειάζονται και μέτρα, στοχευμένα, μετρήσιμα που να προσαρμόζονται στις συνθήκες.

- Είναι το τρίτο ν/σ που φέρνει η κυβέρνηση που σημαίνει ότι τα άλλα ήταν ατελέσφορα ή πρόχειρα. Στο εξωτερικό υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο και η πολιτεία παρεμβαίνει, παρακολουθεί την εφαρμογή των νόμων. Η οπαδική βία με πολιτική βούληση και επιμονή μπορεί να καταπολεμηθεί.

- Αλλά θεωρούμε αφερέγγυα την κυβερνητική πρακτική και είμαστε επιφυλακτικοί κατά ποσο θα είναι αποτελεσματικά τα μέτρα απο μια κυβέρνηση που φέρνει νομοθετηματα επί πέντε χρόνια.

- Καθοριστικός παράγοντας είναι η διαιτησία. Πριν 3 μέρες η Δόξα αντιμετώπισε για δεύτερη φορά από τον ίδιο διαιτητή, μια καθ όλα σφαγιαστική διαιτησία που δημιούργησε πρόβλημα σε όλο το φίλαθλο κόσμο της πόλης. Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Οι πράξεις και οι παραλείψεις παραγόντων τροφοδοτεί την ένταση.

Και ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε: “Είναι ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για καθιέρωση της 1ης Φεβρουαρίου ως Πανελλήνιας Ημέρας Φιλάθλου. Είναι κάτι που δεν συνηθίζεται στο Κοινοβούλιο. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα και περιμένουμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μπούμε σε τροχιά υλοποίησης”.

 Θ. Ξανθόπουλος: Εντελώς απαράδεκτη η σύζευξη της οπαδικής βίας με τις μαζικές κινητοποιήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς