Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Πλημμύρα στην Πλατεία Γεωργίου σε ρυθμό Αρ Νουβώ


 
Το πως κατέληξε η πλημμύρα στην πλατεία το αποδεικνύει η ετεροχρονισμένη φωτογραφία, που δείνει σε φόντο Σύγχρονης Τέχνης του 1910, η ασπρόμαυρη φωτογραφία!

 

Το μεσημέρι χθες, χάλασε και ξεχείλισε το συντριβάνι που βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργιου Α', στην Πάτρα, με αποτέλεσμα τα νερά να τρέχουν ποτάμι στο δάπεδο της πλατείας. Προφανώς η συντήρηση του συντριβανιού είναι ελλιπής, εξ ου και ο λόγος για αυτό το φαινόμενο.

Το πως κατέληξε η πλημμύρα στην πλατεία το αποδεικνύει η ετεροχρονισμένη φωτογραφία, που δείχνει σε φόντο Αρ Νουβώ (Σύγχρονης Τέχνης του 1910) η ασπρόμαυρη φωτογραφία, Πατρινής βραβευμένης Καλλιτέχνης, που ο αείμνηστος συνάδελφος Κώστας Ζαρονίκας, που μου την προμήθευσε, με δέσμευσε να μην αναφέρω το όνομα.

Με τον όρο Αρ Νουβό, Αρ Νουβώ, Αρτ Νουβό ή Αρτ Νουβώ (στα γαλλικά Art Nouveau, σημαίνει Νέα Τέχνη) αναφερόμαστε στο διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα, στην αρχιτεκτονική και στις εφαρμοσμένες τέχνες, κυρίως τη διακόσμηση, που αναπτύχθηκε μεταξύ του 1890 και του 1910. Ως αντίδραση στην τέχνη του 19ου αιώνα, η Αρ Νουβό εμπνεύστηκε από τη μορφή και τη δομή της φύσης και ιδιαίτερα από τις γραμμές των φυτών και των λουλουδιών, μας ενημερώνει η Βικιπαίδεια.

Ο όρος σχετίζεται με τα κινήματα που αναπτύχθηκαν σε χώρες της Ευρώπης και έλαβαν ένα ίδιο όνομα : στην Αυστρία ως Secession stil κατά τον Wiener Secession ; στην Ισπανία και στην Καταλονία ως Μοντερνισμός; στην Τσεχία ως Secese ; στη Δανία ως Skønvirke ή Jugendstil, στη Γερ,μανία, ως Jugendstil ή Reformstil, στην Ουγγαρία ως Szecesszió , στην Ιταλία ως Art Nouveau, Stile Liberty ή Stile floreale ; στη Λιθουανία ως Modernas, στη Νορβηγία ως Jugendstil, στην Πολωνία ως Secesja, στη Σλοβακία ως Secesia, στην Ουκρανία και στη Ρωσία  ως Модерн (Μοντέρνος), στη  Σουηδία και στη Φινλανδία ως Jugend. 

Στην Αμερικά  χρησιμοποιήθηκε ο όρος Μοντέρνο Στυλ. Το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί τον γαλλικό όρο Αrt Νouveau, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε επίσης στη Γαλλία και στο Βέλγιο και στα ελληνικά αποδίδεται ως Νέα Τέχνη.

Το Αρ Νουβό είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που καλύπτει μια ευρεία γκάμα των καλών τεχνών, συμπεριλαμβανομένων της Αρχιτεκτονικής, της Διακόσμησης, της Ζωγραφικής, της Γραφιστικής, (απ΄ όπου προέρχεται η φωτογραφία) της Κεραμικής τέχνης και της Τέχνης του γυαλιού αλλά και των κοσμημάτων, των επίπλων και των υφασμάτων. Επηρέασε μεταγενέστερες τάσεις στηΜοντέρναν Τέχνη.

Το 1910, το Αρ Νουβό θεωρούνταν ήδη ξεπερασμένο. Αντικαταστάθηκε από το αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό κίνημα που κυριαρχούσε ήδη στην Ευρώπη και ήταν αρχικά γνωστό ως Αρ Ντεκό και αργότερα ως Μοντερνισμός.

Το κίνημα του Art Nouveau, όπως προαναφέρθηκε, αναπτύχθηκε την περίοδο 1890-1910. Εμφανίστηκε αρχικά στο  Βέλγιο και στη Γαλλία και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου. Προέκυψε ως αντίδραση στη βιομηχανική επανάσταση και απέρριπτε τα παραδοσιακά στυλ που επικρατούσαν στην τέχνη.

Οι υποστηρικτές του κινήματος είχαν τάση φυγής από την «βιομηχανική» καθημερινότητα και αντιμετώπιζαν τους εαυτούς τους ως εξόριστους. Ήταν υπέρ των νέων υλικών και της εξέλιξης υποστηρίζοντας ότι για να θεωρείται κάτι σύγχρονο θα πρέπει να συνοδεύεται από σύγχρονα υλικά παραγωγής.

Κύρια χαρακτηριστικά του κινήματος ήταν η έμφαση που έδινε στις ελεύθερες και ασύμμετρες γραμμές και σε διακοσμητικά στοιχεία που προέκυπταν από στοιχεία της φύσης.

Δέχτηκε επιρροές από τα κυματοειδή φυτομορφικά μοτίβα του μεσαίωνα και από την ιαπωνική τέχνη.

Στενή σύνδεση με συμβολισμό (κύριος εκπρόσωπος ο ποιητής Baudelaire). Αρχιτέκτονας Adolf Loos: όσο πιο εξελιγμένος είναι ένας πολιτισμός τόσο λιγότερο έχει ανάγκη τη διακόσμηση.

Σημειώστε ακόμη, ότι ο  όρος Αρ Νουβό χρησιμοποιούνταν και στα τυπογραφεία της Πάτρας με την μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα.  Κατά παραγγελία των ιδιοκτητών τους, γίνονταν η κατασκευή τυπογραφικών στοιχείων για την παραγωγή τους από τα στοιχειοχυτήρια, μέχρι και την... εισβολή της ψηφιακής Τυπογραφίας. Παραλλαγή αυτής της γραμματοσειράς, όπως και πολλών άλλων που είχαν παραχθεί από τα στοιχειοχυτήρια της εποχής, χρησιμοποιείται από τους χαράκτες των ψηφιακών γραμματοσειρών και σήμερα!


 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς