Και το Τμήμα της Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τις δηλώσεις Αυγενάκη μετά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας
Οι αποφάσεις του Συμβούλιου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη αναθεώρησης της ΚΑΠ 2023-2027 και μάλιστα με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Βέλγο Υπουργό Γεωργίας David Clarinval, ανέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο, αυτό που από την αρχή υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ότι δηλαδή η ΚΑΠ 2023-2027 παρουσίαζε δομικές ελλείψεις, θεσμικές ανεπάρκειες και αυστηρές δεσμεύσεις, που αργά ή γρήγορα θα οδηγούσαν σε αδιέξοδο την υλοποίησή της και θα προκαλούσαν δυσεπίλυτα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Ιδίως μάλιστα όταν η ΚΑΠ αυτή θα έπρεπε να υλοποιηθεί στον απόηχο της πανδημικής κρίσης και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και υπό την πίεση της διαρκώς επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής.
Σε ό,τι αφορά στις θέσεις της ελληνικής πλευράς, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Αυγενάκη, καταρχήν, δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε με την πρόταση λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ, ιδίως σε ότι αφορά στην απλούστευση και ευελιξία στην εφαρμογή των προτύπων Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ), με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους. Και αυτό γιατί, όπως είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξοι και το βάρος που καλούνταν να σηκώσουν τα κράτη μέλη και ιδίως η χώρα μας, πολύ μεγάλο, ιδίως μάλιστα όταν προκύπτουν απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως π.χ. συνέβη με τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.
Άλλωστε, όπως φάνηκε και από το κείμενο της Επιτροπής, καθώς και από τις προτάσεις και των άλλων κρατών μελών, υπήρχε, εξαρχής, κοινός τόπος για την υιοθέτηση της εν λόγω πρότασης, όπως και κάποιων άλλων προτάσεων που υπέβαλε ο κ. Αυγενάκης, αναφορικά με την απλοποίηση της μεθοδολογίας για ορισμένους ελέγχους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επιτόπιων ελέγχων και τη διευκόλυνση της χρήσης δορυφορικών μέσων, καθώς και για την επανεξέταση της έννοιας της «ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων», ώστε να μην επιβάλλονται κυρώσεις στους αγρότες που δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΑΠ, λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων.
Τέλος, χαιρετίζουμε την «ομολογία»,του κ. Αυγενάκη για το επιεικώς, προβληματικό και δυσεφάρμοστο, Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας,που η Κυβέρνηση της ΝΔ συνέταξε και υπέβαλε στην ΕΕ, γιατί όπως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η πρότασή του για «απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων και αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων τροποποιήσεων». Κάτι που, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχαμε επισημάνει έγκαιρα, με πολλαπλές κοινοβουλευτικές και όχι μόνο παρεμβάσεις μας, με αποκορύφωμα το αίτημά μας για σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αιτούμενοι εκτός των άλλων, την τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2023-2027. Στη βάση αυτή καλούμε, για πολλοστή φορά, την Κυβέρνηση, αφού διαβουλευτεί, ουσιαστικά, με τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους, και ιδιαίτερα με τους άμεσα ενδιαφερόμενους αγρότες και τις οργανώσεις τους και αντιληφθεί τις πραγματικές τους ανάγκες και τα πολυσύνθετα προβλήματά τους, να προτείνει η Κυβέρνησή του, αυτή τη φορά, ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την αναδιάταξη της ελληνικής γεωργίας, μέσω μιας ολιστικής εθνικής στρατηγικής, που θα συμβάλει, πρωτίστως, στην αξιοπρεπή διαβίωση του αγροτικού κόσμου στην πατρίδα μας και θα αναστρέψει την αυξανόμενη ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς