Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκρ. Φάμελλου στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής»
«Διατυπώσαμε πολιτική συναίνεση παρότι είχαμε σοβαρούς προβληματισμούς για περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Δεν μας άκουσε η Κυβέρνηση και δεν άλλαξε το παραμικρό, ούτε στη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές ούτε στην Ολομέλεια. Εμείς επί της αρχής ήμασταν θετικοί. Θέλαμε ίσως περισσότερο από την Κυβέρνηση το μέτρο της επιστολικής ψήφου γιατί καταθέσαμε και προτάσεις για να εφαρμοστεί. Δυστυχώς την Κυβέρνηση, πέρα από τα τεχνικά προβλήματα που δημιούργησε στο νομοσχέδιο η ανεπάρκειά της, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να κάνει επικοινωνία για κομματικό όφελος. Και ήρθε να δυναμιτίσει τη συζήτηση καταθέτοντας, με προκλητικό τρόπο, μία τροπολογία που θέλει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή. Πόσο αξιόπιστη είναι η Κυβέρνηση όταν για κάτι που θέλει 200 βουλευτές το κάνει προκλητικά με τροπολογία εντός της Ολομέλειας, σε άσχετο νομοσχέδιο; Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε τη συναίνεση που διαμόρφωσε η αντιπολίτευση –κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ- και δυναμίτισε τη συζήτηση μέσα στην Ολομέλεια», τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής.
Συνέχισε δε ο Σ. Φάμελλος «Ο κ.Μητσοτάκης δυναμίτισε τη συζήτηση αποσκοπώντας στο κομματικό συμφέρον και στις επικοινωνιακές εντυπώσεις. Θέλει να δείξει στους απόδημους Έλληνες ότι μόνο η Κυβέρνηση της ΝΔ ενδιαφέρεται γι’ αυτούς. Ενόχλησε πολύ την Κυβέρνηση το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγήκε πιο μπροστά στη συζήτηση αυτή και καταθέσαμε προτάσεις. Αποδείξαμε στην πράξη ότι είμαστε πιο μεταρρυθμιστική δύναμη από την Κυβέρνηση. Αυτή την εμπιστοσύνη που δομήσαμε εμείς αρχικά, την πρόδωσε ο κ.Μητσοτάκης. Όχι μόνο με την τροπολογία αλλά γιατί δεν έκανε δεκτές τις δικές μας προτάσεις με τις τροπολογίες που καταθέσαμε».
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διευκρίνισε ότι «Όταν παρουσιάστηκε αρχικά το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο σε συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια όταν συναντηθήκαμε με την κα Κεραμέως, καταθέσαμε ορισμένες παρατηρήσεις. Ελπίζαμε να τις λάβει υπόψιν της η Κυβέρνηση, ωστόσο δεν το έπραξε. Θέσαμε ζητήματα και προστασίας του Συντάγματος, νομιμότητας και ταυτόχρονα ζητήματα πρακτικής εφαρμογής. Η Κυβέρνηση δεν μας άκουσε και κατέθεσε στη διαβούλευση την Πρωτοχρονιά (!) ένα κείμενο, όπως το είχε προαποφασίσει. Παρότι δεν μας άκουσε και παρότι η διαβούλευση δεν έγινε όπως έπρεπε, ξεκαθαρίσαμε στην έναρξη της διαδικασίας συζήτησης στην Επιτροπή ότι επί της αρχής είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου των αποδήμων. Για ποιο λόγο; Γιατί το προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και γιατί δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που δεν μπορούν να προσέλθουν σε εκλογικά τμήματα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Καταθέσαμε τρεις τροπολογίες που περιελάμβαναν δέκα προτάσεις ώστε να εξασφαλιστεί και η καλή τεχνική εφαρμογή αλλά και το βασικό θέμα που μας ενδιαφέρει και είναι η βασική αρχή του Συντάγματος, η αμεσότητα και μυστικότητα της ψήφου.
Εμείς προτείναμε μία μεγάλη καινοτομία, καταθέσαμε και σχετική τροπολογία, τον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο. Αυτό το μέτρο επιτρέπει κάθε πολίτη εντός επικρατείας να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκεται. Χωρίς περιττές μετακινήσεις αλλά με έλεγχο ταυτοπροσωπίας και μυστικότητα. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χρησιμοποίησε τον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο στις εσωκομματικές του εκλογές και γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο τον διαθέτει γιατί μέσω αυτού του καταλόγου γίνονται οι αιτήσεις της επιστολικής ψήφου. Εμείς προτείναμε μία λύση ώστε να ικανοποιείται και το Σύνταγμα και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Η Κυβέρνηση δεν μας άκουσε και μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση».
Αναφερόμενος στην τροπολογία της Κυβέρνησης για τη χρήση της επιστολικής ψήφου από τους απόδημους Έλληνες και στις βουλευτικές εκλογές και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε «Δεν θα πάρουμε ποτέ μία απόφαση με το κριτήριο του πολιτικού κόστους ή του εκλογικού οφέλους. Έχουμε αποδείξει ότι εμείς έχουμε το κριτήριο του συμφέροντος της χώρας και της κοινωνίας. Αν ο κ.Μητσοτάκης παίζει ψηφοθηρικό παιχνίδι με τους απόδημους εμείς ξεκαθαρίζουμε δύο πράγματα: 1)Εμείς διαμορφώσαμε τη συναίνεση και τη ναρκοθέτησε η Κυβέρνηση και 2)Καταθέσαμε την πρόταση να δώσουμε το δικαίωμα στους απόδημους να εκλέγουν αντιπροσώπους τους και η κυβέρνηση την απέρριψε. Ο κ.Μητσοτάκης θέλει τους αποδήμους μόνο για ψήφους, μόνο ως εκλογικό κοινό. Εμείς από την άλλη τους θέλουμε ενεργούς πολίτες και με αντιπροσώπους μέσα στη Βουλή. Είναι μία μεγάλη δημοκρατική δοκιμή που πρέπει να κάνουμε όλοι, να έχουμε δηλαδή εκπροσώπους των αποδήμων».
Σε ό,τι αφορά το επικείμενο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών υπογράμμισε «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφραστεί δύο φορές για το θέμα, με τις αντίστοιχες προτάσεις νόμων που καταθέσαμε, η πρώτη το 2022, με Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα και η δεύτερη στις αρχές του τρέχοντος έτους, με τον Στέφανο Κασσελάκη. Η θέση μας έχει εκφραστεί και ίσως είναι και μία καλή βάση για συζήτηση. Η δική μας ανάγνωση είναι ότι για εμάς είναι ταυτοτικό ζήτημα και ως εκ τούτου προκύπτει μία ομόθυμη διάθεση να το στηρίξουμε. Αλλά πρέπει να δούμε και το νομοσχέδιο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει η Κυβέρνηση. Εμείς δεν θεωρούμε ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια αλλά είναι ένα ακόμη θέμα που αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βήμα πιο μπροστά από την Κυβέρνηση. Εμείς είχαμε και την πολιτική βούληση και τη νομομοτεχνική επάρκεια να καταθέσουμε μία ακόμη πρόταση νόμου. Ο κ. Μητσοτάκης το «μαγειρεύει» περίπου ένα εξάμηνο και ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι θα εισηγηθεί. Είναι ένα ζήτημα και πολιτικής επάρκειας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει, σε πολιτικό επίπεδο, μία ανίερη συμμαχία με την ακροδεξιά στο κόμμα του. Και τώρα είναι δέσμιος αυτών των συμμαχιών και την πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι και κυρίως η κοινωνία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς