Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Γ. Βασιλειάδης: Αναγκαίος είναι ο κοινός βηματισμός

Γ. Βασιλειάδης: Αναγκαίος ο κοινός βηματισμός ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και αριστεράς απέναντι στα αδιέξοδα της δεξιάς

 

Της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς απέναντι στα αδιέξοδα της δεξιάς!

Διαβάστε παρακάτω περικοπές από τη σημερινή συνέντευξη του αναπληρωτή Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Βασιλειάδη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα:

Π. ΤΣΙΜΑΣ: (για το θέμα της ευρωπαϊκής οικογένειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Κύριε Βασιλειάδη για να δούμε, υπάρχει πράγματι θέμα τέτοιο; Γιατί αυτή η πρόταση, έτσι όπως εγώ την καταλαβαίνω τουλάχιστον, δεν είναι απλώς διευθέτησης ας πούμε χωροταξικής στο Ευρωκοινοβούλιο που θα κάθονται οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέμα ταυτότητας, τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι δεν είναι;

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Ξεκίνησε μια συζήτηση ενόψει του εσωκομματικού μας διαλόγου έχουμε συνέδριο μπροστά μας άλλωστε και είναι καλό να συζητιούνται όλα και να τίθενται στο τραπέζι, μολονότι εγώ προσωπικά αλλά και το κόμμα, διαφωνώ με τη θέση αυτή. Νομίζω ότι αποπροσανατολίζει λίγο τη συζήτηση γιατί το μεγάλο ζήτημα αυτή τη στιγμή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν είναι σε ποια ομάδα θα είσαι, ή με ποιους θα κάθεσαι.

Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι πώς θα καταφέρουμε η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία η οποία περνάει κρίση, η ευρωπαϊκή αριστερά η οποία και αυτή περνάει κρίση να μπορέσουμε να καταφέρουμε να έχουμε ένα κοινό βηματισμό για να δομήσουμε μια εναλλακτική απέναντι στα αδιέξοδα της δεξιάς που γεννάνε και τροφοδοτούν την ακροδεξιά στην Ευρώπη.

Άρα για μένα ουσιαστικότερο ζήτημα δεν είναι σε ποια ευρωομάδα θα είσαι, θα ήταν κατά τη γνώμη μου και λάθος και άκαιρο, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει μια συζήτηση για να φύγει από το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς του οποίου είναι συνιδρυτής, αλλά το σημαντικό είναι να ξεκινήσει η συζήτηση και να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες που ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς έχει πάρει για να μπορέσει να υπάρχει μια συμπόρευση και μια συζήτηση με την οικογένεια των Πρασίνων, με την οικογένεια των Ευρωσοσιαλιστών για να καταφέρουμε να δομήσουμε εναλλακτικές απέναντι στα αδιέξοδα που ταλανίζουν αυτή τη στιγμή τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αυτός είναι ένας δρόμος που έχει εφαρμογή και στο εσωτερικό; Δηλαδή αυτή η συμπόρευση και η σύγκλιση εντάξει οι Πράσινοι στην Ελλάδα στην πραγματικότητα ως αυτοτελής πολιτική κίνηση δεν έχει καταφέρει έως τώρα ποτέ να σταθεί με αξιώσεις, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες υπάρχουν. Άρα αυτή η πρόταση είναι μόνο για την Ευρώπη; Ή είναι και για την Ελλάδα;

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Προφανώς είναι και για την Ελλάδα. είναι και μέσα στις διακηρυκτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μεν να θέλει να εκφράσει μέσα από τις τάξεις του όλο τον χώρο από τη ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο, αλλά από την άλλη προσπαθεί ταυτόχρονα να πετύχει τη συμπόρευση αυτού του χώρου και ένας από τους λόγους της εκλογικής ήττας του καλοκαιριού ήταν ότι μείναμε σε αυτή την πρακτική και με το ζήτημα της απλής αναλογικής, αλλά και με την όλη θεώρησή μας για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει ο προοδευτικός χώρος συνολικά.

Άρα αφορά και την Ελλάδα και νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση πώς θα μπορέσουμε να δομήσουμε μια σοβαρή εναλλακτική που θα κάνει τον κόσμο να νιώθει ότι υπάρχει μια ρεαλιστική ριζοσπαστική και ασφαλής διέξοδος από τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι δεξιές κυβερνήσεις και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα.

Δηλαδή να ξεφύγουμε από τη λογική της κοινωνίας των χαμηλών προσδοκιών όπως τη λέμε εμείς, και να πείσουμε όμως τον κόσμο. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει μια σοβαρή εναλλακτική.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Για να τον πείσετε, το παρακολουθείτε και εσείς, φυσικά πολύ πιο ενεργά από ότι εγώ αυτή τη συζήτηση, ότι ένας τρόπος είναι εκεί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο, τρία κόμματα πάνω κάτω στον ίδιο χώρο, να αθροιστούν. Τα τρία να γίνουν ένα και συνεπώς εξ αυτού και μόνο του λόγου να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη διείσδυση και μια μεγαλύτερη δύναμη και επίδραση στα πολιτικά πράγματα. Αυτό είναι που έχετε στο μυαλό σας;

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Κύριε Τσίμα όχι απαραίτητα. Δηλαδή αυτό που περιγράψατε θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα διεργασιών και το αποτέλεσμα των κοινωνικών διεργασιών. Δηλαδή το βασικό είναι να ξεκινήσει ο προοδευτικός χώρος να συζητάει για τα αυτονόητα και να παίρνει κοινές πρωτοβουλίες για τα αυτονόητα.

Έχουμε μπροστά μας θέματα κοινωνικά, η ισότητα στο γάμο, για να μην το θέσω ως το γάμο των ομοφύλων, η ισότητα δηλαδή των πολιτών σε ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Εκεί πέρα ο προοδευτικός χώρος θα μπορούσε να έχει συμπόρευση και να τραβήξει και την κυβέρνηση προς μια προοδευτική κατεύθυνση, προς ριζοσπαστικές λύσεις, προς λύσεις που θα αντιμετωπίζουν σοβαρά μια δεδομένη κατάσταση. Έχουμε μπροστά μας ζητήματα εργασιακών σχέσεων. Έχουμε μπροστά μας ζητήματα μισθολογικών σχέσεων. Έχουμε μπροστά μας ζητήματα δομής του κράτους, του άρθρου 16, δομής της παιδείας μας.

Πρέπει να υπάρχει ώσμωση, κοινές πρωτοβουλίες και εφόσον υπάρξουν αυτά νομίζω ότι όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Από την άλλη μεριά όλα αυτά έχουν προφανώς έχουν μια σημασία και αξία, αλλά κάποιος θα πει ναι αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που ο πολίτης αναζητά είναι η κυβερνητική λύση, η κυβερνητική πρόταση, η πρόταση εξουσίας. Αυτή υπάρχει ή δεν υπάρχει.

Συνεπώς με αυτή τη λογική διατυπώνεται φαντάζομαι οι ιδέες, οι προτάσεις της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα αυτής της αντιπολίτευσης που εσείς ονομάζεται προοδευτικό χώρο.

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια τέτοια κουβέντα και νομίζω ότι εάν την τοποθετούμε με τέτοιους όρους κάνουν κακό στην ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων. Το σημαντικό είναι τα προοδευτικά κόμματα, τα κόμματα της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας να μπορέσουν να αποκτήσουν κάποιους κοινούς βηματισμούς σε βασικά ζητήματα.

Προφανώς ο κάθε χώρος έχει τις δικές του θεωρήσεις, προφανώς έχει τις δικές του λύσεις, αλλά εάν εκπορεύονται όλες από την ίδια βασική ιδέα που αγκαλιάζει όλο τον προοδευτικό χώρο, δηλαδή ότι ο πολίτης, ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο. Οι κοινωνικές ανάγκες πάνω από τις ατομικές ανάγκες, τότε νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε για όλα τα άλλα σε βάθος χρόνου όμως.

Κάνει κακό η συζήτηση με αυτούς του όρους, η αθροιστική δηλαδή, να κατεβούμε μαζί μόνο και μόνο για να κατεβούμε μαζί για να καταγράψουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό. Νομίζω ότι πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία κατ’ αρχήν να επανασυστηθούμε με την κοινωνία και για το ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι το ζητούμενο και γι’ αυτό έχουμε και τις συνεδριακές μας διαδικασίες και γι’ αυτό ξεκίνησε ένας πλούσιος διάλογος στο εσωτερικό μας, αλλά όχι κοιτάζοντας προς τα μέσα, κοιτάζοντας προς τα έξω, την κοινωνία και οι ίδιες οι κοινωνικές ζυμώσεις, οι ίδιες κοινωνικές διεργασίες, οι ίδιες οι ανάγκες, νομίζω ότι θα αναγκάσουν το σύνολο του προοδευτικού χώρου κάποια στιγμή να μπορέσει να πάρει αυτές τις κοινές πρωτοβουλίες.

Εγώ βάζω χαμηλά τον πήχη σε αυτό. Βάζω ψηλά τον πήχη για το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εκφράσει όλο αυτό το χώρο. Αλλά παράλληλα να μην κλείσει τα μάτια σε μια πραγματικότητα, να μην κλείσει τα μάτια σε καμία διεργασία.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Κατάλαβα. Πώς διαβάσατε αυτά τα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της Κυριακής; Αναφέρομαι σε ένα ενός διακεκριμένου συναδέλφου του κ. Καρακούση στο ΒΗΜΑ, ότι στην πραγματικότητα αυτή την ατζέντα, την ατζέντα της δημιουργίας ενός ενιαίου, μεγάλου χώρου στα αριστερά του κέντρου, θα την αναλάβει κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας με έναν καινούργιο φορέα.

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή εγώ δεν ασχολούμαι ούτε με δημοσιεύματα, ούτε με μελλούμενα που μπορούν να συμβούν. Εγώ ασχολούμαι με την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα του κόμματός μου και το κόμμα αυτή τη στιγμή συγκροτημένα προσπαθεί να πάρει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες ούτως ώστε κατ’ αρχήν να δυναμώσει ξανά ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος, να δυναμώσουμε εμείς ακόμα, να δυναμώσει η φωνή του προοδευτικού χώρου και να έχουμε μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη λύση για τους πολίτες για την επόμενη μέρα, για να μας εμπιστευθούν ξανά, να μας ακούσουν ξανά, για να μας δώσουν τη δυνατότητα να πάρουμε τη διακυβέρνηση κάποια στιγμή της χώρας.

Από εκεί και μετά ξαναλέω οποιαδήποτε συζήτηση περισσότερο κακό κάνει στην ανάγκη για προοδευτική, κοινωνική και πολιτική αλλαγή, κοινωνική και πολιτική ανατροπή, παρά καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς