Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS:


Ανδρέας Παναγιωτόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS: Αδήριτη η ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης


Αδήριτη η ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης -  Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS - Ανακοίνωση Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ ο ιός, περίπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του ιού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέες μολύνσεις από τον ιό του HIV μειώθηκαν, ωστόσο, στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2022 οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν, για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου 20.500 περιστατικά.

Επιπλέον, οι διαγνώσεις γίνονται αρκετά καθυστερημένα, κάτι που επιβαρύνει την επιδημιολογία της λοίμωξης. Τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης καταγράφηκαν στις γυναίκες (72,6%), στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (74,4%), στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών κατά τη διάγνωση (68%) και στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (67,9%).

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επειδή δεν μηδενίζουμε τις εθνικές προσπάθειες, θεωρούμε θετικό βήμα τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου HIV, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παραπεμπτικών ιικού φορτίου και των αντιρετροϊκών φαρμάκων, καθώς και τη δυνατότητα χορήγησης τους προληπτικώς (PrEP) σε άτομα τα οποία βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και μόλυνσης από τον ιό.

Από την άλλη πλευρά όμως η κυβέρνηση επέδειξε μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των υπεσχημένων, καθυστέρηση η οποία είναι πιθανό να απέβη μοιραία για πολλούς ανθρώπους που εν τω μεταξύ μολύνθηκαν από τον ιό. Πολλές Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), επίσης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υποχρηματοδότησης, κάτι που προσθέτει ανυπέρβλητα προσκόμματα στην ελεύθερη πρόσβαση των οροθετικών.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί από επιστημονική επιτροπή το 2019 ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV, αλλά από τότε έχει μείνει στα αζήτητα, και παρά τις υποσχέσεις των Υπουργών Υγείας. Η ανάγκη όμως παραμένει αδήριτη και η κυβερνητική αβελτηρία καθίσταται επιβλαβής για τη δημόσια υγεία του πληθυσμού και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναπόσπαστο μέρος μια τέτοιας εθνικής στρατηγικής είναι και μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο την πρόληψη και τον αποστιγματισμό, ικανής να διεισδύσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Παρατηρώντας κανείς τις αιτίες θανάτου των ανθρώπων που ζουν με τον HIV για τα έτη 2022 και 2023 διαπιστώνει ότι στην πλειοψηφία τους αυτοί οι άνθρωποι (29%) αποβιώνουν λόγω χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών (overdose, ατυχήματα υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ), γεγονός που κατατείνει στο ότι υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο περιθώριο για την αποστιγματοποίηση και αποπεριθωριοποίηση αυτών των ανθρώπων. Είναι η μεγάλη πρόκληση κάθε σοβαρής καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS, λοιπόν, που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1988 και έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου, λειτουργεί σαν υπενθύμιση του χρέους μας ως κοινωνία και Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας, ότι, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε όσον αφορά τη σωστή ενημέρωση του πληθυσμού, την ευαισθητοποίησή του, καθώς και τον κοινωνικό ρατσισμό που ελλοχεύει. Η υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης μόνον ευεργετικά θα λειτουργήσει προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS

1η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS «Δεν είμαστε όλοι εδώ αλλά είμαστε ακόμα εδώ» το περσινό μήνυμα των Ελλήνων οροθετικών αρκεί για να αναδείξει την αναγκαιότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής στη χώρα μας για θέματα που θα αφορούν την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την άμεση πρόσβαση στην θεραπεία, την ενημέρωση των πολιτών και την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος.

Την κατάρριψη πολλών μύθων που σχετίζονται με τον HIV και, δυστυχώς, παραμένουν ισχυροί. Καλούμαστε με ενσυναίσθηση να παλέψουμε για όλα αυτά. Μόνο εάν αναγνωριστούν και αντιμετωπιστούν οι ανισότητες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας με AIDS θα επιτευχθεί η χωρίς διακρίσεις πρόσβασή τους στην αναγκαία φροντίδα και θεραπεία. Διεκδικούμε τη χάραξη στρατηγικού σχεδίου δράσης με τρεις βασικούς στόχους: Πρόληψη, Φροντίδα, Δικαιώματα.

Η ανάγκη ενίσχυσης και περαιτέρω στελέχωσης των Μονάδων Λοιμώξεων είναι επιτακτική, όπως και της υλοποίησης προγραμμάτων ενημέρωσης των πολιτών για τους τρόπους μετάδοσης του ιού.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί τελευταία η αύξηση των νέων λοιμώξεων σε άτομα ελληνικής καταγωγής, ενώ παγκοσμίως η τάση είναι πτωτική, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ευάλωτες ομάδες στη χώρα μας πρέπει να αντιμετωπιστούν με πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται να παλεύει καθημερινά για την φροντίδα των οροθετικών συνανθρώπων μας και την εξάλειψη της νόσου, με προτάσεις και διαμόρφωση πολιτικών που θα προάγουν την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την ελεύθερη πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας όλων των ανθρώπων που ζουν με το AIDS.

 Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Παγκόσμια Ημέρα HIV, η ολοκληρ​ωμένη εθνική στρατηγική και σεξουαλική εκπαίδευση θα είναι η χαριστική βολή στο στίγμα

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τον HIV, ως Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θέτουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα την αυτοδιάθεση των σωμάτων μας, τη δημόσια υγεία και την απόλαυση της ζωής. Οι άνθρωποι που ζουν με HIV, ένα ποσοστό των οποίων είναι και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, δεν έχουν ακόμη το προνόμιο αυτό, διότι στην ελληνική κοινωνία ακόμη υπάρχει το στίγμα για τον HIV, που συνήθως συνοδεύεται από την αντίληψη που υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες για το AIDS.

Η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαιρετίζει την, έστω και μετά από καθυστέρηση 14 μηνών, έναρξη υλοποίησης της προληπτικής αντιρετροϊκής αγωγής κατά της μετάδοσης του HIV, διεθνώς γνωστής ως PrEP, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως και τα άλλα βήματα που έγιναν σε αυτό το διάστημα (π.χ. άυλη συνταγογράφηση), πάντα υπό την πίεση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας-Θετική Φωνή και ευρύτερα. Όμως για να καταπολεμηθεί στη ρίζα του το στίγμα από το οποίο υποφέρουν οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV απαιτούνται δύο βασικά βήματα:

1. Πλήρης εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον HIV, που είχε ολοκληρωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019.

2. Ένταξη της Συμπεριληπτικής Ολοκληρωμένης Σεξουαλικής Εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με βάση τις οδηγίες και το υλικό της UNESCO.

Στις 29/11/2018 κατά την πρώτη του επίσκεψη στη «Θετική Φωνή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεσμευτεί για την ένταξη μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως υποχρεωτικού μαθήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η επένδυση για το μέλλον, για την επόμενη γενιά, είναι η ένταξη του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως υποχρεωτικού μαθήματος στα σχολεία». Από τότε, η σεξουαλική εκπαίδευση έχει εφαρμοστεί είτε καθόλου είτε αποσπασματικά. Παράλληλα, καμία αναφορά δεν γίνεται σε μαθητές και σπουδαστές για την εξέλιξη της επιστήμης όσον αφορά την καταπολέμηση του HIV και του γεγονότος ότι πλέον οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό, είναι υγιείς και έχουν μηδενικό ποσοστό θνησιμότητας.

Στη συνέχεια, η Πολιτεία, χωρίς αστερίσκους και πισωγυρίσματα, θα πρέπει να προχωρήσει στα παρακάτω:

α) Πολιτικές που διασφαλίζουν την ισότητα για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, με ιδιαίτερη φροντίδα για τα τρανς άτομα, καθώς και φιλικές και culture appropriate υπηρεσίες για την προαγωγή και τη διασφάλιση της σεξουαλικής υγείας

β) Ευρεία και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τις ασφαλείς πρακτικές στο σεξ, την προώθηση και κανονικοποίηση των τακτικών εξετάσεων, τη διανομή δωρεάν προφυλακτικών (ή/και μείωση ΦΠΑ)

γ) Να προαχθεί η δωρεάν, ανώνυμη και εμπιστευτική εξέταση για HIV για όλα τα άτομα

δ) Καθολική́ πρόσβαση των διαγνωσμένων ατόμων με HIV λοίμωξη σε ποιοτικές υπηρεσίες παρακολούθησης και φροντίδας (και ψυχικής υγείας), συμπεριλαμβανομένων των μετακινούμενων πληθυσμών (people on the move) και την άρση γεωγραφικού περιορισμού / αποκλεισμού λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ όπου είναι απαραίτητο

ε) Πολιτική για τις εξαρτήσεις μαζί με την προαγωγή μείωσης της βλάβης από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών

στ) Αλλαγή του νομικού πλαισίου της σεξεργασίας

ζ) Προγράμματα μείωσης βλάβης στις φυλακές

η) Προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες

θ) Να λειτουργήσει στο νοσοκομείο «Αττικόν» η εξαγγελθείσα μονάδα για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποκλειστικά για οροθετικούς συμπολίτες μας

ι) Ενίσχυση των υπαρχόντων ΜΕΛ με τη πρόσληψη διοικητικού και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και σε εξοπλισμό́ και υποδομές - Ολοκλήρωση της οργάνωσης ΜΕΛ σε περιοχές που δεν υφίστανται (όπως στα Ιωάννινα)

ια) Πλήρη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν με HIV (και όσων εργάζονται στα σώματα ασφαλείας) μέσω της εφαρμογής της σύστασης No. 200 του ILO, όχι μόνο με μία νομοθετική διάταξη που απλά απαγορεύει τις διακρίσεις

ιβ) Επαναφορά του δικαιώματος όλων των οροθετικών να υποβάλουν αίτηση για τις πανεπιστημιακές σχολές με ποσόστωση 5% των σοβαρά πασχόντων.

 Μόνο έτσι θα μπορούμε να πούμε ότι στεκόμαστε όλες, όλοι, όλα στο πλευρό των ανθρώπων που ζουν με τον HIV, λέγοντας ένα μεγάλο «ναι» στη ζωή και ένα τεράστιο «όχι» στο στίγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς