Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Σ. Φάμελλος: Απαιτούνται πολιτικές και κοινωνικές συμφωνίες για τη Θεσσαλονίκη

 Σ. Φάμελλος: Απαιτούνται πολιτικές και κοινωνικές συμφωνίες για τη Θεσσαλονίκη



Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε εκδήλωση με θέμα «Η Θεσσαλονίκη, τα προβλήματα και το μέλλον της» του διαδικτυακού ιστοτόπου «Ανιχνεύσεις»

Την αναγκαιότητα πολιτικών και κοινωνικών συμφωνιών για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης που θα υπερβαίνουν την απαξίωση της πολιτικής και την υποταγή της στον κανόνα εκλογιμότητας και εξυπηρετήσεων, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο διαδικτυακός ιστότοπος «Ανιχνεύσεις» (www.anixneuseis.gr), με θέμα «Η Θεσσαλονίκη, τα προβλήματα και το μέλλον της».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία πολιτική συμφωνία για να πάμε στην επόμενη μέρα. Θεωρώ ότι υπάρχουν οι δυνατότητες μιας συμφωνίας δημοκρατικής, προοδευτικής ακόμα και πολιτισμικής, γιατί πλέον αναφερόμαστε και σε αυτά τα ζητήματα. Θεωρώ ότι εκεί υπάρχει ο νέος άξονας της διάκρισης που ξεπερνά πια το «αριστερά-δεξιά» του παρελθόντος και για αυτό αναφερόμαστε πλέον στα ζητήματα της προόδου, της δημοκρατίας κι της κοινωνικής δικαιοσύνης συνολικά. Χρειάζεται μια δημοκρατική συμφωνία, μία νέα κοινωνική συμφωνία, η οποία αφορά και την Αθήνα και την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και αφορά τις βασικές αξίες και τα βασικά δικαιώματα, και την πρόοδο των πολιτών. Δεν μπορούμε να δώσουμε πλέον τις μάχες πίσω από ιδεολογικά χαρακώματα καθαρότητας. Η ιδεολογική καθαρότητα είναι μια συζήτηση που αφορά το παρελθόν και κάποιες κλειστές ομάδες. Είναι ενδιαφέρουσα η συζήτηση για τις ιδεολογίες αλλά νομίζω ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη χρειαζόμαστε πολιτικές συμφωνίες και θεωρώ ότι χρειαζόμαστε και νίκες.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Έχουμε πρόσφατα νίκες στη Θεσσαλονίκη, όπως η αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του νερού μετά τη μεγάλη συναυλία στην Πλατεία Αριστοτέλους. Είναι μια νίκη της Θεσσαλονίκης, δεν θα τη χαρίσουμε σε κανέναν, ούτε σε κόμματα ούτε στον οποιονδήποτε που θέλει να τη διαχειριστεί για οφέλη εκλογικής καρέκλας».

Αναφερόμενος στα προβλήματα της πόλης ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «υποβάθμιση της πόλης ιδιαίτερα μετά το 2019»: «Το 2019 αμφισβητήθηκε ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός της πόλης και μας προέκυψε το flyover, χωρίς κυκλοφοριακές μελέτες και χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση. Το 2019 αμφισβητήθηκε ο θεσμικός σχεδιασμός του Μετρό και άλλαξε το χρονοδιάγραμμα. Το 2019 καταργήθηκε ο Φορέας του Θερμαϊκού Κόλπου, που θέλαμε τόσα χρόνια και διεκδικούσαμε ως πόλη. Την ίδια περίοδο άλλαξε το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ, που παραμένει ως εκκρεμότητα για την πόλη. Πράγματα τα οποία άλλαξαν στην πόλη και για τα οποία η πόλη δεν μίλησε. Και για να πάμε στη διάσταση της οικονομίας, σταμάτησε ο προγραμματισμός του διαμετακομιστικού κέντρου Logistics στο στρατόπεδο Γκώνου, που θα συνέδεε το Λιμάνι της πόλης με τα Βαλκάνια και θα μας έδινε και εξωστρέφεια και εμπόριο και απασχόληση και εισόδημα. Αυτό είναι ένα μεγάλο έλλειμα της πόλης. Τελευταίο σύμπτωμα είναι η διακοπή των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ3. Όλα τα ανωτέρω είναι ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να μας ενώσουν, όχι μόνο το πολιτικό δυναμικό της πόλης και δεν αναφέρομαι μόνο στους αιρετούς αλλά και τα επιμελητήρια και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και το Πανεπιστήμιο και τη διανόηση και την Επιστήμη. Και θα έπρεπε να μας ενώσουν με μια υπερκομματική διάσταση. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται».

Κατά τον Σωκράτη Φάμελλο πεδίο συζήτησης θα μπορούσε να αποτελέσει και η επικείμενη κατάργηση από την Κυβέρνηση όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Όπως υπογράμμισε «Είναι ένα νέο πεδίο συζήτησης. Άρα υπάρχουν πεδία, όπως στο επίπεδο της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού, των Δημόσιων Αγαθών, που πρέπει να βρούμε νέες συνεργασίες. Αυτό δημιουργεί περισσότερες απαιτήσεις για το πολιτικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης. Χρειαζόμαστε πολλούς συνομιλητές σε αυτή τη συζήτηση».

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξέφρασε την ανησυχία του για την απουσία πρωτοβουλιών πολιτικής συζήτησης για τη Θεσσαλονίκη. Όπως υπογράμμισε «Δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες πολιτικής συζήτησης στη Θεσσαλονίκη, ούτε στη Βουλή υπάρχουν πρωτοβουλίες πολιτικής συζήτησης. Πρέπει να δούμε πρώτα τον όρο πολιτική. Αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι σύμπτωμα μόνο της Θεσσαλονίκης. Η προοδευτική σκέψη, η Επιστήμη, οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι συλλογικότητες, οι κινηματικές λειτουργίες αμφισβητούν ένα σύστημα. Και το σύστημα εξουσίας κάνει ότι μπορεί για να καταργήσει, να αναστείλει, να υποβαθμίσει ή να «λερώσει» την πολιτική και τις συλλογικότητες. Θεωρώ ότι και το «αντισύριζα μέτωπο» ήταν ένα εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση, να «λερώσουμε» οτιδήποτε αμφισβητεί το σύστημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ζούμε και στη Θεσσαλονίκη είναι ότι η πολιτική υποτάχθηκε και μεταφράστηκε σε εκλογή. Δεν συζητάμε για πολιτική πλέον στη Θεσσαλονίκη. Συζητάμε για το αν θα εκλεγεί κάποιος ή όχι, είτε αυτός είναι κόμμα, είτε είναι πολιτικό πρόσωπο. Και έτσι ξαφνικά οι αξίες ηττήθηκαν. Δεν είναι κάτι ξαφνικό. Θεωρώ ότι είναι μια διαδικασία μετάβασης την οποία ζούμε και μπορεί να τη ζούμε και τα επόμενα χρόνια και γι’ αυτό είναι καλό να χτυπήσουμε και κάποια καμπανάκια. Η ένταξη πλέον σε μια εκλογική πολιτική διαδικασία δεν γίνεται με βάση αξίες. Αλλά και οι ενεργοί πολίτες πλέον μειώνονται. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η απαξίωση των Ανεξάρτητων Αρχών, η προσβολή της Δικαιοσύνης που ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, όταν ακόμη και η δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για τον κ. Καραμανλή δεν έγινε αποδεκτή για να γίνει μια προκαταρκτική έρευνα στη Βουλή. Οι διαδικασίες fast track νομοθέτησης, τα νομοσχέδια που εισάγονται στη Βουλή και σε τέσσερις μέρες ψηφίζονται. Όλα αυτά είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε στο χώρο της πολιτικής και του δικαίου».

Ζούμε το σύμπτωμα της έλλειψης πολιτικής παραγωγής στη Θεσσαλονίκη, το ζήτημα της υποβάθμισης των αξιών της συλλογικότητας και της διεκδίκησης και ίσως αυτό που πέρασε το σύστημα σε πάρα πολλούς και ιδιαίτερα στη νέα γενιά ότι τίποτα δεν γίνεται και ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Στο ερώτημα αν μπορεί να αναστραφεί η εικόνα υποβάθμισης της Θεσσαλονίκης ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι «η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με κάποιον καταλύτη. Από την εξαίρεση θα αλλάξει, όχι από τον κανόνα. Ο κανόνας δυστυχώς περιλαμβάνει υποβάθμιση της πολιτικής, απαξίωση της πολιτικής και συντηριτικοποίηση της κοινωνίας. Μπορεί ο Δήμος και η νέα δημοτική αρχή να αποτελέσει τον καταλύτη; Το εύχομαι. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Αλλά δεν έχουμε παρά μόνο να επενδύουμε στην ελπίδα να αλλάξουμε τα πράγματα και να υπάρχει πολιτική παραγωγή στην πόλη. Και μία παραγωγή προς την πρόοδο. Πρέπει να υπάρξει πνευματική ηγεσία και η πολιτική ηγεσία πρέπει να είναι αυτόφωτη και όχι να υποκύπτει σε μικροεξυπηρετήσεις και στην καριέρα. Μπορεί; Η κοινωνία θα το κρίνει. Δεν υπάρχει όραμα για την πόλη και για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχουμε ρυθμιστικό σχέδιο τουλάχιστον και προοπτική παραγωγικού μοντέλου που δεν έχουμε».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάναμε μία προσπάθεια να βγούμε από τις αντιθέσεις, όπως το fly over, και να ζητήσουμε από τους φορείς της πόλης να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στη διαχείριση των επιπτώσεων του έργου, με την Επιστήμη και όχι με τα κόμματα, δηλαδή, κυκλοφοριακή μελέτη και διαχείριση επιπτώσεων. Μπορεί να έχουμε άλλη αφετηρία στο έργο, αλλά κάναμε μία υπέρβαση με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων του έργου. Να γίνει έργο στην πόλη αλλά να μην υποστεί κυκλοφοριακό έμφραγμα για τέσσερα χρόνια, γιατί ούτε οικονομία θα μείνει ούτε κοινωνική συνοχή. Αυτή τη στιγμή όπως έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές συνθήκες δεν υπάρχει προοπτική. Όπως όλα δείχνουν οδεύουμε σε μια διαδικασία παρακμής γιατί το σύστημα επιβιώνει και τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα εξυπηρετούνται μέσω αποθέωσης της εκλογιμότητας. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτό για το οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς