Δεν αντιμετωπίζουμε την εξωτερική πολιτική ως πεδίο μικροκομματικής σύγκρουσης - “Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση ευθύνης”
“Δεν αντιμετωπίζουμε την εξωτερική πολιτική ως πεδίο μικροκομματικής σύγκρουσης ή ευκαιρία για ψηφοθηρικά οφέλη. Όπως δηλαδή συστηματικά έκανε, με όρους πατριδοκαπηλίας, ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση”, αναφέρει μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, η Ρένα Δούρου, Τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής και τους δημοσιογράφους Κάκη Μπαλή και Ιάσωνα Σχινά – Παπαδόπουλο. Προσθέτοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, στηρίζει με συγκεκριμένες προτάσεις τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης. Θέτοντας επανειλημμένως τις προϋποθέσεις ώστε ο διάλογος αυτός να λειτουργήσει υπέρ των εθνικών συμφερόντων και υπέρ της ειρήνης”.
Η ίδια, αφού παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ κρίνει θετικά τη συνάντηση εργασίας Μητσοτάκη – Ερντογάν και τη σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης, όταν ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε “τουρκική μειονότητα”, δεν του θύμισε, ότι πριν από κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα είχε αναφερθεί σε “μουσουλμανική μειονότητα”. “Που πήγαν τα μεγάλα λόγια του κ. Μητσοτάκη ότι θα έθετε σε υψηλούς τόνους θέμα Θράκης στον κ. Ερντογάν; Ξεχάστηκαν, επιβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική γενικά και το θέμα της Θράκης ειδικότερα ως μέσα μικροπολιτικής, στοχεύοντας όχι να υπηρετήσουν τα εθνικά συμφέροντα αλλά να... πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.”
Ας μην ξεχνάμε τη μυστική διπλωματία του κ. Μητσοτάκη
“Υποστηρίζουμε με συγκεκριμένη πρόταση, χρειάζεται συνεκτική στρατηγική θετικών και αρνητικών προϋποθέσεων για την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και την πώληση F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Με απώτερο στόχο αποκλειστικά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δυστυχώς ο μέχρι σήμερα προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης πόρρω απέχει από την κατεύθυνση αυτή, επιλέγοντας μια “επικοινωνιακή” προσέγγιση. Και ας μην ξεχνάμε και τη μυστική διπλωματία που ασκεί ο κ. Πρωθυπουργός”.
Αναφερόμενη στην αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, παρατηρεί ότι το κόμμα ασκεί “αντιπολίτευση ευθύνης, προγραμματική αντιπολίτευση για την προστασία των πολιτών, των ευάλωτων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των νέων, όλων όσοι πλήττονται από τις πολιτικές της 2ης κυβέρνησης Μητσοτάκη”.
Το “πρασίνισμα” της οικονομίας είναι προϋπόθεση και όχι τροχοπέδη ανάπτυξης
Αφού περιγράψει τον επερχόμενο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ως
“προϋπολογισμό ακρίβειας, ανεξέλεγκτου ιδιωτικού χρέους και εμβάθυνσης
των ανισοτήτων”, σκιαγραφεί την εναλλακτική αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ,
με μέτρα όπως οι “ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις,
μείωση των έμμεσων φόρων, αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους”.
Σταθερό φορολογικό σύστημα, προστασία της α’ κατοικίας, της
επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, μεγάλες δόσεις και κούρεμα
για τη διαχείριση του δυσθεώρητου ιδιωτικού χρέους, συμμετοχή της
Αναπτυξιακής Τράπεζας στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. “Επιπλέον η
εναλλακτική μας πρόταση αφορά και το σχέδιο για δίκαιη πράσινη μετάβαση,
με καταπολέμηση των ανισοτήτων, της ενεργειακής φτώχειας, αναμόρφωση
του ενεργειακού τομέα, ακριβώς στον αντίποδα των επιλογών της κυβέρνησης
που θεωρεί ότι οι αγορές είναι η απάντηση στην κλιματική κρίση!”
“Για εμάς, και το έχουμε αποδείξει με συγκεκριμένες προτάσεις για “πρασίνισμα” επενδύσεων, γεωργίας, καινοτομίας, κα, η προστασία του περιβάλλοντος είναι προϋπόθεση και όχι τροχοπέδη ανάπτυξης”.
Συνέδριο ανασυγκρότησης και εξωστρέφειας
Μιλώντας για το επερχόμενο Συνέδριο του κόμματος, το χαρακτηρίζει
“ανασυγκρότησης και εξωστρέφειας”, για “να κτίσουμε τη σαφή πρότασή μας
για τον μετασχηματισμό οικονομίας και κοινωνίας μέσα από ένα νέο
παραγωγικό υπόδειγμα”. “Θα έχει καθοριστική συμβολή έτσι ώστε να μιλάμε
πια για πλήρη αξιόπιστη, εναλλακτική, προοδευτική πρόταση
διακυβέρνησης”.
Τέλος, σε ερώτηση για τη δημιουργία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της “Νέας Αριστεράς”, η Ρ. Δούρου σχολιάζει : “Η Αριστερά έχει μακρά ιστορία στις διασπάσεις με πολιτικά, ιδεολογικά, στρατηγικά επίδικα. Όμως η συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα. Της λείπει το επίδικο. Και νομίζω ότι αυτό το διαπιστώνουν όλοι οι πολίτες”. “Τα προβλήματα της κοινωνίας όμως δεν περιμένουν. Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις και προτάσεις. Για αυτό και το κρίσιμο σήμερα είναι η αποτελεσματική, τεκμηριωμένη, προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στην γαλάζια κυβέρνηση όπως κάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αξιωματική αντιπολίτευση, εντός κι εκτός Βουλής, που βάζει τις βάσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση του αύριο”.
Αναλυτικά η συνέντευξη της Ρ. Δούρου στην Αυγή της Κυριακής
Ποια είναι η δική σας αποτίμηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα; Ήταν όντως "καζάν καζάν";
Τρεις παρατηρήσεις. Πρώτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, στηρίζει με συγκεκριμένες προτάσεις τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης. Θέτοντας επανειλημμένως τις προϋποθέσεις ώστε ο διάλογος αυτός να λειτουργήσει υπέρ των εθνικών συμφερόντων και υπέρ της ειρήνης. Εμείς κρίνουμε θετικά τη συνάντηση εργασίας του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Όπως θετική ήταν και η σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Και το λέμε αυτό αποδεικνύοντας ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν αντιμετωπίζουμε την εξωτερική πολιτική ως πεδίο μικροκομματικής σύγκρουσης ή ευκαιρία για ψηφοθηρικά οφέλη. Όπως δηλαδή συστηματικά έκανε, με όρους πατριδοκαπηλίας, ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η δεύτερη παρατήρηση αφορά το ότι αυτή η επίσκεψη πέρασε από πολλά “κύματα”. Άλλαξε διάρκεια, χρόνο και τόπο. Αρχικά ήταν να είναι 2ήμερη τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. Τελικά μετατράπηκε σε ολιγόωρη επίσκεψη στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε κάποια στιγμή τους λόγους των αλλαγών αυτών. Τρίτη παρατήρηση. Ο κ. Μητσοτάκης έχασε μια λαμπρή ευκαιρία να δείξει ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν είναι στιγμές αλλά συνέχεια. Όταν ο κ. Ερντογάν μίλησε για “τουρκική μειονότητα”, ο κ. Πρωθυπουργός δεν του θύμισε, έξι χρόνια πριν την αναφορά του σε “μουσουλμανική μειονότητα”, στην Αθήνα, στη συνάντηση με τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Που πήγαν τα μεγάλα λόγια του κ. Μητσοτάκη ότι θα έθετε σε υψηλούς τόνους θέμα Θράκης στον κ. Ερντογάν; Ξεχάστηκαν, επιβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική γενικά και το θέμα της Θράκης ειδικότερα ως μέσα μικροπολιτικής, στοχεύοντας όχι να υπηρετήσουν τα εθνικά συμφέροντα αλλά να... πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...
Εκτιμάτε ότι η υπογραφή της Διακήρυξης φιλίας και καλής
γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις
διμερείς σχέσεις;
Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για νέο κεφάλαιο. Ειδικότερα μάλιστα αν δεν διευκρινιστούν από την κυβέρνηση δύο κρίσιμα σημεία της Διακήρυξης. Εκείνο που αφορά στο ότι οι διερευνητικές υπάγονται στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου, σηματοδοτώντας έτσι τη ντε φάκτο αναβάθμισή τους σε πολιτικές διαπραγματεύσεις. Και σε αυτό που επιβάλλει δέσμευση “αποχής από δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να απαξιώσει ή να θέσει σε κίνδυνο τη Διακήρυξη ή να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη”. Επίσης σε σχέση με την παράγραφο περί αποχής από ενέργειες που απαξιώνουν τη Διακήρυξη ή υπονομεύουν την ειρήνη, απαιτείται διευκρίνιση ότι δεν επηρεάζεται η κυριαρχία και το δικαίωμα άμυνας των νησιών μας και ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματά μας σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας.
Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί να προχωρήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση με την τουρκική πλευρά για τα μείζονα θέματα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών; Έχει ενημερωθεί σχετικά αξιωματική αντιπολίτευση;
Ο στόχος, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, πρέπει να είναι η εξασφάλιση μακροπρόθεσμης δέσμευσης της Τουρκίας σε έναν συγκροτημένο ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο, προκειμένου να αποφευχθεί η Τουρκία να επιστρέψει ξανά στην ένταση μόλις αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά. Ο κ. Ερντογάν δεν κρύβει τις προθέσεις του. Μόλις μια μέρα πριν έλθει στην Αθήνα, δήλωνε η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η αγορά F16 από τις ΗΠΑ και Eurofighter από Βρετανία και Γερμανία. Και πρόσφατα έθετε το θέμα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας. Η στάση αυτή μας επιβεβαιώνει γιατί δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα για να αποσπάσει οφέλη στο επίπεδο των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Για αυτό και όπως υποστηρίζουμε με συγκεκριμένη πρόταση, χρειάζεται συνεκτική στρατηγική θετικών και αρνητικών προϋποθέσεων για την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και την πώληση F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Με απώτερο στόχο αποκλειστικά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δυστυχώς ο μέχρι σήμερα προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης πόρρω απέχει από την κατεύθυνση αυτή, επιλέγοντας μια “επικοινωνιακή” προσέγγιση. Και ας μην ξεχνάμε και τη μυστική διπλωματία που ασκεί ο κ. Πρωθυπουργός. Θυμηθείτε ότι μάθαμε αρχικά από τον κ. Καλίν την έγγραφη ελληνοτουρκική συμφωνία του Βερολίνου τον Ιούλιο του 2020, μεταξύ των κκ Μητσοτάκη και Ερντογάν, με διαμεσολάβηση της καγκελαρίου τότε κας Μέρκελ. Όλοι οι επικεφαλής της Αντιπολίτευσης διέψευσαν τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι δήθεν είχαν ενημερωθεί...
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητα του το επόμενο διάστημα είναι τα ζητήματα της οικονομίας. Κόκκινα δάνεια, φορολογικό, προϋπολογισμός. Ασκείτε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ωστόσο, εναλλακτική πρόταση έχει η αξιωματική αντιπολίτευση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν ασκεί απλά μια καταγγελτική αντιπολίτευση. Ασκούμε αντιπολίτευση ευθύνης, προγραμματική αντιπολίτευση για την προστασία των πολιτών, των ευάλωτων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των νέων, όλων όσοι πλήττονται από τις πολιτικές της 2ης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το νέο φορολογικό επιβαρύνει τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες με τρόπο οριζόντιο και άδικο. Η δε σύνδεση της φορολογίας με τους μισθούς, δημιουργεί έναν μηχανισμό συμπίεσης των μισθών. Καμία αύξηση μισθού δεν θα δοθεί, αφού κάτι τέτοιο οδηγεί σε υψηλότερα τεκμαρτά εισοδήματα, άρα και σε μεγαλύτερη φορολογία του επαγγελματία. Ο δε προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός ακρίβειας, ανεξέλεγκτου ιδιωτικού χρέους και εμβάθυνσης των ανισοτήτων, ένα κείμενο που προδιαγράφει ζοφερό μέλλον για την πατρίδα μας. Στη μεθόδευση της Ν.Δ. για εκκαθάριση της αγοράς και της κοινωνίας, αντιπροτείνουμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μείωση των έμμεσων φόρων, αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους. Αλλά κι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα έχει προοδευτικό φορολογικό συντελεστή -γιατί όχι και για τις επιχειρήσεις. Προτείνουμε προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Μεγάλες δόσεις και κούρεμα για τη διαχείριση του δυσθεώρητου ιδιωτικού χρέους, συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Προτείνουμε επίσης στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με την ενεργοποίηση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον τραπεζικό δανεισμό, κ.ά. Επιπλέον η εναλλακτική μας πρόταση αφορά και το σχέδιο για δίκαιη πράσινη μετάβαση, με καταπολέμηση των ανισοτήτων, της ενεργειακής φτώχειας, αναμόρφωση του ενεργειακού τομέα, ακριβώς στον αντίποδα των επιλογών της κυβέρνησης που θεωρεί ότι οι αγορές είναι η απάντηση στην κλιματική κρίση! Για εμάς, και το έχουμε αποδείξει με συγκεκριμένες προτάσεις για “πρασίνισμα” επενδύσεων, γεωργίας, καινοτομίας, κα, η προστασία του περιβάλλοντος είναι προϋπόθεση και όχι τροχοπέδη ανάπτυξης.
Ώρα αποφάσεων για το κόμμα που μπαίνει σε προσυνεδριακό διάλογο. Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος του συνεδρίου;
Μιλάμε για Συνέδριο ανασυγκρότησης και εξωστρέφειας με ορίζοντα καταρχήν τις ευρωεκλογές. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και τα περιφερειακά μας συνέδρια. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο γιατί οφείλουμε να κτίσουμε τη σαφή πρότασή μας για τον μετασχηματισμό οικονομίας και κοινωνίας μέσα από ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα. Με καθαρές προτάσεις για την οικοδόμηση στέρεων δεσμών σε μαζικούς χώρους, από τα πανεπιστήμια ως τα συνδικάτα. Ένα υπόδειγμα με καθαρό κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο, με έμφαση στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση για πραγματική αποκέντρωση. Εκ πείρας υπογραμμίζω την κρίσιμη αποστολή των Δήμων και των Περιφερειών στην υλοποίηση πολιτικών, πχ παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες. Το Συνέδριο μας θα έχει καθοριστική συμβολή έτσι ώστε να μιλάμε πια για πλήρη αξιόπιστη, εναλλακτική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.
Πως σχολιάζετε την αποχώρηση των "11" και τη δημιουργία της νέας αριστεράς; υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών;
Η Αριστερά έχει μακρά ιστορία στις διασπάσεις με πολιτικά, ιδεολογικά, στρατηγικά επίδικα. Όμως η συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα. Της λείπει το επίδικο. Και νομίζω ότι αυτό το διαπιστώνουν όλοι οι πολίτες. Σε τι αποσκοπεί η νέα ΚΟ; Γιατί δεν περίμεναν οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι μας το Συνέδριο προκειμένου να θέσουν όλα τα ζητήματα; Να συζητήσουμε. Να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε. Ενδεχομένως και να συνθέσουμε. Η απάντηση εκκρεμεί. Τα προβλήματα της κοινωνίας όμως δεν περιμένουν. Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις και προτάσεις. Για αυτό και το κρίσιμο σήμερα είναι η αποτελεσματική, τεκμηριωμένη, προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στην γαλάζια κυβέρνηση όπως κάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αξιωματική αντιπολίτευση, εντός κι εκτός Βουλής, που βάζει τις βάσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση του αύριο. Την κυβέρνηση που χρειάζεται ο τόπος για να αντιμετωπίσει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας, αλληλεγγύης, τις μεγάλες προκλήσεις της Δημοκρατίας, της εργασίας, της κλιματικής κρίσης στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ανατροπών που συνεπάγεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς