Πεδίο δοκιμασίας για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. αποτελεί η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τον πρωθυπουργό να εξετάζει το χαρτί του εκβιασμού προς τους βουλευτές που προσανατολίζονται στον δρόμο της αποχής ή της καταψήφισης. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, (δημοσιογράφος Κώστας Σαββόπουλος) ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταθμίζει το ενδεχόμενο να φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, σε αυτή την εκδοχή, ο πρωθυπουργός θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τη στάση κάθε μέλους της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά την επίμαχη ψηφοφορία όταν θα έρθει η ώρα του επόμενου ανασχηματισμού. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου -ίσως την άνοιξη- ο Κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Κοινώς, όποιος/α δεν ψηφίσει τη ρύθμιση δεν θα λάβει κυβερνητικό πόστο.
Τι θα γίνει με τον Βορίδη;
Υπό αυτό το πρίσμα, στα γαλάζια πηγαδάκια τίθεται το ερώτημα αν αυτή η απειλή -σε περίπτωση που την επισείσει ο Κ. Μητσοτάκης προς τους «αντάρτες»- αγγίζει και τον Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Επικρατείας έχει δηλώσει διατεθειμένος να παραιτηθεί από το αξίωμά του αν τεθεί για το ν/σ θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ως γνωστόν, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που στέκονται με σκεπτικισμό έναντι του νομοσχεδίου.
Στο κυβερνητικό μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Μαρκόπουλος κ.ά. Ως γνωστόν, ο Αντώνης Σαμαράς έχει διατρανώσει τη διαφωνία του με υπερσυντηρητική φρασεολογία («οφείλουμε να στηρίξουμε την “πυρηνική” οικογένεια»), με το επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη να εστιάζει στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που επηρεάζονται από τον πρώην πρωθυπουργό.
Ο Παύλος Μαρινάκης απέφυγε χθες να ανοίξει τα κυβερνητικά χαρτιά για τη χρονική περίοδο κατάθεσης του νομοσχεδίου, λέγοντας τη φράση «όλα στην ώρα τους». Αναφορικά με τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, σημείωσε ότι υπάρχουν η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία στη χώρα με διακριτούς ρόλους, επιχειρώντας να δώσει το σήμα της πρωθυπουργικής αποφασιστικότητας για την προώθηση του νομοσχεδίου.
Στο τραπέζι του Μαξίμου έχουν τεθεί τα δημοσκοπικά ευρήματα της Pulse, που καταδεικνύουν πως το 32% απαντά ότι «δεν έχω πρόβλημα να επιτραπεί» και το 20% «θα προτιμούσα να επιτραπεί» ο πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών, έναντι 33% που απαντά «θα προτιμούσα να μην επιτραπεί». Ένα ποσοστό 10% δηλώνει ότι αδιαφορεί. Στο θέμα της νομικής αναγνώρισης των παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου καταγράφονται πιο συντηρητικές τάσεις, με το 56% να είναι αρνητικό και το 36% θετικό, ενώ ένα 8% δεν παίρνει θέση. Σε αυτό το φόντο, δεν διευκρινίζεται αν η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο που προβλέπει γάμο και τεκνοθεσία μαζί ή αν θα αναζητήσει μία μεσοβέζικη συνταγή, ήτοι μόνο γάμος που εξαιρεί την τεκνοθεσία.
Μεταρρυθμιστικός οίστρος
Ο πρωθυπουργός, από το εξωτερικό όπου βρίσκεται λόγω της εορταστικής ανάπαυλας, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες του ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που συνδέονται με το μπαράζ των νομοθετικών πρωτοβουλιών. Ο προγραμματισμός για το 2024 έχει ήδη μοιραστεί στους υπουργούς της κυβέρνησης κατά το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο με τη μορφή των μπλε φακέλων.
Στην κορυφή του κυβερνητικού καταλόγου, ενόψει του νέου έτους, βρίσκεται και η δρομολόγηση ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών ΑΕΙ. Οι ένοικοι του Μαξίμου διατείνονται ότι η κίνηση αυτή άργησε πολλά χρόνια να υλοποιηθεί στη χώρα μας, θεωρώντας ότι οι συνθήκες πια είναι ώριμες για να στηριχθεί από την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Στο γαλάζιο μικροσκόπιο έχει τεθεί ο αναβρασμός στη φοιτητική κοινότητα, η οποία δεν πείθεται από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως βασική προτεραιότητα για τη Ν.Δ. αποτελεί η αναβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Σημειώνεται ότι οι συνταγματολόγοι στηλιτεύουν την παράκαμψη του άρθρου 16, που επιτρέπει την ίδρυση πανεπιστημίων μόνο από Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο θα δώσει, εφεξής, έμφαση και στις ανακοινώσεις που θα αφορούν τον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, με αιχμή την πρωθυπουργική εξαγγελία για 6.500 προσλήψεις εργαζομένων που θα στελεχώσουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα εντός του 2024. Υπενθυμίζεται, εντούτοις, ότι η ΠΟΕΔΗΝ έχει τονίσει πως το κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών δεν αντιμετωπίζεται στον προϋπολογισμό, καθότι δεν προβλέπονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πέραν των αποχωρήσεων, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς