Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι 12 Ταϊλανδοί εργάτες απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς εν μέσω εκεχειρίας στη Γάζα. Περίπου 12 Ταϊλανδοί όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα στη βάση μιας ξεχωριστής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου με τη Χαμάς, δήλωσε ένας αξιωματούχος που γνώριζε για τις συνομιλίες, ο οποίος πρόσθεσε πως οι όμηροι ήταν όλοι άνδρες και δεν καλύπτονταν από τη συμφωνία για εκεχειρία με το Ισραήλ που αναφέρεται μόνο σε γυναίκες και παιδιά.
Η ξεχωριστή διαπραγματευτική γραμμή άνοιξε όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης επισκέφθηκε το Κατάρ στις 31 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μια ειδική συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ταϊλανδών, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Το Ισραήλ λέει ότι θα μπορούσε να παραταθεί πέραν των τεσσάρων ημερών εάν απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι με ρυθμό τουλάχιστον 10 την ημέρα, και μια παλαιστινιακή πηγή είπε ότι έως και 100 θα μπορούσαν τελικά να απελευθερωθούν. Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται να εισρεύσει στη Γάζα, η οποία έχει κυριευτεί από μια ανθρωπιστική κρίση μετά από εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών που έχουν σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους.
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι ομάδες του ξεκίνησαν μια πολυήμερη επιχείρηση με στόχο να διευκολύνουν την απελευθέρωση και μεταφορά των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και των Παλαιστινίων κρατουμένων.
«Ο βαθύς πόνος τον οποίο νιώθουν οι συγγενείς που είχαν χωριστεί από τους αγαπημένους τους είναι απερίγραπτος. Αισθανόμαστε ανακούφιση που ορισμένοι εξ αυτών θα ξανασμίξουν έπειτα από μακρά αγωνία», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Πόλεμος ξανά
Ο πόλεμος θα ξεκινήσει ξανά δυναμικά μετά την κατάπαυση του πυρός, διαμηνύουν και οι δύο πλευρές. Στη διάρκεια της εκεχειρίας, όπως μεταδίδει το Reuters, δεν αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί, χτυπήματα πυροβολικού ή επιθέσεις με ρουκέτες, αν και η Χαμάς και το Ισραήλ αλληλοκατηγορήθηκαν για σποραδικούς πυροβολισμούς και άλλες παραβιάσεις.
Στην πόλη Khan Younis στη νότια Γάζα, οι άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους βγαίνοντας από σπίτια και καταφύγια, περπατώντας ανάμεσα από ισοπεδωμένα κτίρια. Οι εκτοπισμένες οικογένειες με μικρά παιδιά μετέφεραν αντικείμενα σε πλαστικές σακούλες, ελπίζοντας να επιστρέψουν τουλάχιστον προσωρινά σε σπίτια που είχαν εγκαταλείψει νωρίτερα στον πόλεμο.
Τα ισραηλινά τανκς απομακρύνθηκαν από το βόρειο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ φορτηγά βοήθειας εισήλθαν από την Αίγυπτο στο νότιο άκρο.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα αφού μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν πέρα από τον φράχτη των συνόρων στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περίπου 240 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταλογισμούς.
Από τότε, το Ισραήλ έχει ρίξει αμέτρητες βόμβες στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς, σκοτώνοντας περίπου 14.000 πολίτες της Γάζας, περίπου το 40% των οποίων είναι παιδιά, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
Εκατοντάδες χιλιάδες από τα 2,3 εκατομμύρια άτομα της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη βία, καθώς οι συνθήκες έγιναν όλο και πιο απελπιστικές, με τα τρόφιμα, το πόσιμο νερό, τα καύσιμα και άλλες βασικές προμήθειες να λιγοστεύουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς