Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Φιλοφρόνηση της Υπ.Πο. Λ. Μενδώνη προς Κ. Πελετίδη


Κατά τον εγκαινιασμό σήμερα του έργου της Αποκατάστασης και ανάδειξης του ρωμαϊκού Σταδίου Πατρών. - Αγνόηση Λάζαρου Κολώνα. - Θώπευση ώτων φίλων του κυβερνητικού Περιφερειάρχη!

Εκδήλωση εγκαινίων της "αποκατάστασης και ανάδειξης του ρωμαϊκού Σταδίου Πατρών", διοργάνωσαν η ΣΤ' Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η ΠΔΕ, στην οποία παρέστη η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που αναφέρθηκε στο ιστορικό ανάδειξης του Μνημείου.

Η κ. Μενδώνη, αισθανόμενη την ανάγκη ανταπόδοσης φιλοφρονήσεων προς τον δήμαρχο Πατρέων Κ. Πελετίδη, που δεν έσπευσε να εκμεταλλευτεί της παρουσία μέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πόλη του και να βγάλει έστω μία ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την σιδηροδρομική απομόνωση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με την κάθοδο Τσίπρα στην πόλη, αλλά και για να θωπεύσει τα ώτα των παρευρισκομένων φίλων του κυβερνητικού περιφερειάρχη,  ανέφερε ότι:

«Με τα έργα που εκτελούνται στην πόλη θα αλλάζει ο πολιτιστικός και τουριστικός χάρτης της Πάτρας». Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού «όλα τα έργα μαζί και με την προσφορά του Καρναβαλιού αποτελούν μοχλούς ανάπτυξης που μαζί με τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου (σ.σ.: το οποίο σημειωτέον ο Αλ. Τσίπρας το παρέδωσε στους πατρινούς, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης της ΝΔ μας έδινε μόνον 350μ.) θα βάλουν την πόλη σε μία νέα φάση την ιστορία της Πάτρας».

Επίσης, κάτι που δεν ανέφερε, διότι προφανώς ενδιαφέρθηκε μόνον για την πολιτική-κυβερνητική ωφέλεια από την αποκάλυψη του μνημείου είναι ότι την έμπνευση για ανάδειξη του Σταδίου την είχε ο Διευθυντής της ΣΤ' Αρχαιολογικής Εφορείας Λάζαρος Κολώνας, συνταξιούχος πια, που ξεκίνησε τις κατεδαφίσεις, για την ανάδειξη του Μνημείου, ενώ πιθανολογούσε τα όριά του από την πλ. Αγίου Γεωργίου έως την Υψηλάντου, όπου έχει εγκιβωτιστεί η μαρμάρινη πύλη του Ρωμαϊκού Σταδίου, στο υπόγειο της υπάρχουσας πολυκατοικίας. Υπάρχει σχετικό δημοσίευμα σε εφημερίδα της εποχής, που αναφέρεται η εκτίμηση του Λάζαρου Κολώνα καθώς και φωτογραφία της εγκιβωτισμένης πύλης. Και από την Παντανάσσης, όπου και τα γραφεία της ΣΤ' Εφορείας μέχρι τα σκαλιά της Ερισσού.

Το κόστος των κατεδαφίσεων προϋπολογίζονταν σε κάποια εκατομμύρια δρχ., αλλά δεν ήταν αυτό που εμπόδισε στην ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων όσο το γεγονός των αντιδράσεων που θα προκαλούσαν, ειδικά με το ξήλωμα των σκαλιών της Γεροκωστοπούλου κια της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο σημείο. Έτσι το Στάδιο έμεινε στο μισό των ανασκαφών για κάμποσα χρόνια από την εκκίνησή τους την δεκαετία του 90 και παραμένει έκτοτε ως έχει!

Αποτελούσε δε ενιαίο σύνολο με το Ρωμαϊκό Ωδείο, που ανηγέρθη την εποχή του στρατηγού Μόμιου.

Το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 1ου αι. μ.Χ., σχετίζεται με τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Πάτρας ως ρωμαϊκής αποικίας το 86 μ.Χ. και αποδίδεται σε προσφορά του αυτοκράτορα Δομιτιανού. Εκεί λάμβαναν χώρα καλλιτεχνικοί και αθλητικοί αγώνες, τα γνωστά Καισάρεια, καθώς και αγώνες μονομάχων. Το Ρωμαϊκό Στάδιο μετά από περίπου τρία χρόνια εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του.

Το Ρωμαϊκό Στάδιο είναι ένα εμβληματικό μνημείο που βρισκόταν στο κέντρο της ρωμαϊκής Πάτρας. Τα εντυπωσιακά ερείπιά του σήμερα είναι ορατά επί της οδού Ηφαίστου, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της σύγχρονης πόλης. Η κατασκευή του, στο τελευταίο τέταρτο του 1ου αι. μ.Χ., σχετίζεται με τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Πάτρας ως ρωμαϊκής αποικίας το 86 μ.Χ. και αποδίδεται σε προσφορά του αυτοκράτορα Δομιτιανού. Εκεί λάμβαναν χώρα καλλιτεχνικοί  και αθλητικοί αγώνες, τα γνωστά Καισάρεια, καθώς και αγώνες μονομάχων. 

Σύμφωνα με δελτίου τύπου του Υπ.Πο.:

«Το έργο, προϋπολογισμού 335.000,00 €, υλοποιήθηκε στο διάστημα 2020-2023 με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα ­- Ιταλία V­-Α 2014­-2020 "TheRout_Net/Thematic routes and networks".

Πέραν της αρχικής μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης των μνημειακών καταλοίπων, κατά την υλοποίησή του έργου εκπονήθηκαν επιπλέον τέσσερεις μελέτες, απαραίτητες για την πλήρη αποκατάσταση και την ολοκλήρωση της ανάδειξης του Σταδίου και του περιβάλλοντα χώρου του. Στη διάρκεια του έργου πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης, γεωτεχνικές και διαχείρισης ομβρίων, βελτίωσης προσβασιμότητας και ανάδειξης.  Με την ολοκλήρωσή του η Πάτρα αποκτά έναν νέο αρχαιολογικό χώρο, προσβάσιμο σε όλους, ο οποίος θα ενταχθεί στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου ως πόλος έλξης Πολιτιστικού Τουρισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς