Ειδικά για το ζήτημα της προκήρυξης 4ης απεργίας – αποχής κατά της εφαρμογής του νόμου της αξιολόγησης, οι συνδικαλιστές εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί...
''ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, διαφοροποίησαν την θέση τους θέτοντας την προϋπόθεση της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου να είναι διασφαλισμένη η μισθοδοσία των υπαλλήλων. Μπορεί ως επιχείρημα να φαίνεται λογικοφανές, αλλά η μετατόπιση προκύπτει από την πίεση που δέχεται ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και πρόκειται για υιοθέτηση της δημόσια διατυπωμένης πρότασης του Λάζαρου Κυρίζογλου και βεβαίως αυτή η τοποθέτηση συνιστά εν μέρει αναίρεση της πάγιας θέσης των συνδικαλιστών αναφορικά με τις μονιμοποιήσεις. Η μετατόπιση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ επικρίθηκε από τους συνδικαλιστές των υπολοίπων παρατάξεων ως οπισθοχώρηση στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
’’
ΤΟΝ OΔΙΚΌ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ διεκδικήσεών τους με αιχμή του δόρατος την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου για το μισθολόγιο των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων έθεσαν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ -ΟΤΑ κατά την χθεσινή πανελλαδική συνδιάσκεψή τους στην Αθήνα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο νέο μισθολόγιο, που θα έρθει ως το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη νέα περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Επίσης, οι συνδικαλιστές επανέφεραν το ζήτημα της σοβαρής υποστελέχωσης των Δήμων με μόνιμο προσωπικό και της ετεροβαρούς αναλογίας με το προσωρινό προσωπικό. Παράλληλα, οι συνδικαλιστές έθεσαν μετ’ επιτάσεως το αίτημά τους για κατάργηση της διάταξης Βορίδη, που καθιστά υποχρεωτική την άσκηση έφεσης σε περίπτωση θετικής για την μονιμοποίηση των εργαζομένων πρωτόδικης δικαστικής απόφασης.
Διαπιστώνοντας την μετατόπιση του εκλογικού σώματος σε πολύ πιο συντηρητική κατεύθυνση, αποδίδοντάς την στις «χαμηλές προσδοκίες» των πολιτών, οι συνδικαλιστές εντόπισαν ότι αυτό θα επηρεάσει την κινητοποίηση δυνάμεων, που ανήκουν στις τάξεις των δημοτικών υπαλλήλων και της δημοσιοϋπαλληλίας εν γένει. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για την κυβερνητική φημολογία περί επικείμενων αυξήσεων στους μισθούς, καθώς όπως υπογράμμισαν αυτές σχετίζονται αφ’ ενός με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή και την έκρηξη του πληθωρισμού, αφ’ ετέρου με την βαθμολόγηση στην αξιολόγηση. Υπενθύμισαν, πάντως, ότι το μπόνους αποδοτικότητας συνιστά επιλεκτική μισθολογική ενίσχυση και απευθύνεται σε μικρό εύρος δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, που υπηρετούν στις σχετικά καλά στελεχωμένες υπηρεσίες.
Ειδικά για το ζήτημα της προκήρυξης τέταρτης απεργίας – αποχής κατά της εφαρμογής του νόμου της αξιολόγησης, οι συνδικαλιστές εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί, καθότι όλες είχαν κηρυχθεί παράνομες και καταχρηστικές. Η δε αυστηροποίηση του πλαισίου της προκήρυξης απεργίας με τον νόμο Χατζηδάκη, καθιστά και τους συνδικαλιστές ευάλωτους σε πειθαρχικές εκτός από τις χρηματικές κυρώσεις.
Πάντως, οι συνδικαλιστές επανέφεραν το ζήτημα της μονιμοποίησης των επί μακρόν συμβασιούχων αξιώνοντας την κατάργηση της διάταξης Βορίδη, η οποία προβλέπει την εξάντλησης των ένδικων μέσων από πλευράς Δήμου και άρα ορίζει ως υποχρεωτική την άσκηση έφεσης σε περίπτωση θετικής για την μονιμοποίηση των εργαζομένων πρωτόδικης δικαστικής απόφασης.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που οι συνδικαλιστές θα το θέσουν στο νέο πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρο Κυρίζογλου, προκειμένου και «ο ίδιος να πάρει θέση», όπως χαρακτηριστικά είπαν. Οι συνδικαλιστές υπενθύμισαν ότι μπορεί στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να στήριξε την μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τους αιρετούς να διώκονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο, όμως σε άλλους δήμους, οι αιρετοί αμφιταλαντεύονται στο να πάρουν μια τέτοια απόφαση, πράγμα που συνδεέται και με την συνδικαλιστική πυκνότητα και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, όπως συνέβη στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετώνας. Εκεί, προ δυο μηνών, ελήφθη απόφαση με 19 υπέρ της άσκησης έφεσης επί της πρωτόδικης απόφασης για 75 συμβασιούχους, που είχαν διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις από την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοΐου, ενώ 10 τάχθηκαν κατά της άσκησης έφεσης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Χρήστο Βρεττάκο αυτή ήταν μια απόφαση, που συνιστά μεταβατική λύση μέχρι την ενδεχόμενη ανατροπή της διάταξης Βορίδη.
Ωστόσο, στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, διαφοροποίησαν την θέση τους θέτοντας την προϋπόθεση της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου να είναι διασφαλισμένη η μισθοδοσία των υπαλλήλων. Μπορεί ως επιχείρημα να φαίνεται λογικοφανές, αλλά η μετατόπιση προκύπτει από την πίεση που δέχεται ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και πρόκειται για υιοθέτηση της δημόσια διατυπωμένης πρότασης του Λάζαρου Κυρίζογλου και βεβαίως αυτή η τοποθέτηση συνιστά εν μέρει αναίρεση της πάγιας θέσης των συνδικαλιστών αναφορικά με τις μονιμοποιήσεις. Η μετατόπιση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ επικρίθηκε από τους συνδικαλιστές των υπολοίπων παρατάξεων ως οπισθοχώρηση στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Ανησυχία, πάντως, υπάρχει στις τάξεις των συνδικαλιστών τόσο για το αργό ρυθμό προσλήψεων, καθώς καταγράφονται πολλές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Οι συνδικαλιστές χαρακτηρίζουν εξόχως «δυσχερή» την αναλογία 60% – 40% ή σε πολλές περιπτώσεις 50% – 50% μεταξύ μόνιμου και έκτακτου προσωπικού στους Δήμους. Οι ίδιοι φοβούνται ότι σε συνδυασμό με την εκλογική ενίσχυση της ΝΔ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα εξαπολύσει κύμα μαζικών ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων υπηρεσιών των Δήμων, όπως έχει αρχίσει μαζικά να συντελείται μέσω των αναπτυξιακών οργανισμών, αλλά και με την ανάδυση των ιδιωτικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών στην θέση των δημοτικών ΚΕΠ.
ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ lektra.gr
(Δημοσιεύεται εμπλουτισμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή, που εκδόθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς