19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα του Πόντου και ξεκινάει η β’ φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα διαρκέσει τρία χρόνια, ώς την ήττα του ελληνικού στρατού και τη σφαγή των Ελλήνων και Αρμενίων της Ιωνίας και την καταστροφή́ της Σμύρνης. Το σχέδιο εξόντωσης περιελάμβανε σφαγές, βίαιους εκτοπισμούς, βασανιστήρια και ατελείωτες κακουχίες σε πορείες θανάτου. Η Βουλή των Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου 1994 ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις από Τσίπρα
Την ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 104 χρόνων από τη Γενοκτονία, εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης του Ποντιακού Ελληνισμού:
Πρώτον, καταβολή της εθνικής σύνταξης στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα. Με πλήρη καταβολή του επιδόματος για τους ανασφάλιστους υπερήλικους ομογενείς. Δεύτερον, νέα ρύθμιση για διαγραφή προστίμων, προσαυξήσεων και κάθε είδους τόκων που επιβαρύνουν τα αρχικά δάνεια που έλαβαν οι παλιννοστούντες ομογενείς. Το υπόλοιπο δάνειο ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις ώς 100 ευρώ τον μήνα. Τρίτον, απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας, στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων.
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για τη συγκρότηση μόνιμης και διαρκούς επιτροπής στη Βουλή για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923, καθώς και για πρωτοβουλίες της «Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου». Επιπλέον, για ενίσχυση της εκμάθησης της Ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα σχολικά βιβλία και ενεργό στήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ. Και, τέλος, δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του αγώνα σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για την προστασία των χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία και για την απόφαση προκειμένου να τιμάται η 19η Μαΐου καθολικά και αμετάθετα.
Μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο
Τη συμπλήρωση 104 χρόνων από τη Γενοκτονία τίμησε ο πολιτικός κόσμος με μηνύματα που εστίαζαν στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώρισή της. «Η σημερινή επέτειος υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα τη σημασία που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών η αναγνώριση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπεί η επανάληψή τους στο μέλλον», καταλήγει στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται. Μέχρι η Ημέρα Μνήμης να γίνει Ημέρα Δικαίωσης» καταλήγει στο μήνυμά του ο Κ. Μητσοτάκης. «Μεγαλύτερη τιμή είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανένας λαός όσα έζησε ο ποντιακός» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας. Την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του αγώνα για διεθνή αναγνώριση επισήμανε και ο Ν. Ανδρουλάκης σε μήνυμά του. Την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον ποντιακό ελληνισμό ζητάει το ΜέΡΑ 25 - Συμμαχία για τη Ρήξη. Κατερίνα Μπρέγιαννη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς