Του Κώστα Β. Μάρκου,
βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Τα λατομεία Αράξου επισκέφτηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αχαΐας Κώστας Μάρκου συναντώντας το φιλικό κλίμα των εκπροσώπων της Θανόπουλος Α.Ε.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και η διαπίστωση εκ του σύνεγγυς της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της μειωμένης επιβάρυνσης της ευρύτερης περιοχής.
Σε ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή αναφέρονται τα παρακάτω:
«Είναι αναντίρρητο ότι τα λατομεία αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας του ανθρώπου, ήδη από τα πολύ παλιά χρόνια. Τα προϊόντα των εξορύξεων χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την παραγωγική συγκρότηση της ευρύτερης περιοχής που εδράζονται.
Από την άποψη της συνολικής αξίας τόσο της παραγωγής όσο και των εξαγωγών, το μάρμαρο συναγωνίζεται τις κυριότερες ορυκτές ύλες που παράγονται στην Ελλάδα, όπως είναι ο βωξίτης, τα νικελιούχα μεταλλεύματα, ο λευκόλιθος, ο χρωμίτης.
Ωστόσο, σκοπός του κλάδου δεν είναι μόνο η απόσπαση του πετρώματος από τη φυσική του θέση, αλλά και η εύρεση τρόπων και νέων μεθόδων, έτσι ώστε αυτό να γίνεται με τον οικονομικότερο, αποδοτικότερο και ασφαλέστερο δυνατό τρόπο, τόσο για το προσωπικό όσο και για το περιβάλλον.
Πρόσφατα ο κ. Μάρκου παρενέβη κοινοβουλευτικά, αλλά και στο δημόσιο λόγο για την αποτροπή της λειτουργίας Λατομείου στο δάσος του Χελμού, στην περιοχή των Καλαβρύτων, της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Το σημείο που ζητείται η εξόρυξη από το παγκόσμιας πολιτισμικής αξίας Σπήλαιο των Λιμνών, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού, το χιονοδρομικό κέντρο, το παγκόσμιας σημασίας τηλεσκόπιο Αρίσταρχος που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού του Χελμού, βεβαίως τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή των Λουσών, ενώ για να λειτουργήσει το λατομείο θα χρειαστεί να αποψιλωθεί ένα μεγάλο μέρος ενός από τα πιο πυκνά δάση της Αχαΐας».
ΠΕΡΙ ΑΡΑΞΟΥ ΚΑΙ ΧΕΛΜΟΥ
Στη συνάντηση που είχε ο κ. Μάρκου στον Άραξο διαπίστωσε την διαφορά που υπάρχει με τα προτεινόμενα λατομεία στον Χελμό που θα μπορούσαν να είναι υπόγεια, σημειώνοντας τα ακόλουθα:
«Στον Άραξο, σε αντιδιαστολή με την περιοχή των Καλαβρύτων, η δραστηριότητα των λατομείων δεν βρίσκεται κοντά σε ανθρώπινη δραστηριότητα, υπάρχει μέριμνα στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και προϋποθέσεων, ενώ μειώνεται δραστικά η ανεργία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν το καθιστούν ως ένα από τα πλέον σύγχρονα λατομεία της Ελλάδας. Η λειτουργία του λαμβάνει χώρα χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον και αντικαθιστά το πρότερο φυσικό τοπίο.
Με άλλα λόγια, δεν συνιστά μια έντονη και επιβαρυντική για το περιβάλλον και το τοπίο ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά προωθεί την λεγόμενη «αειφόρο ανάπτυξη» του τόπου, με την οποία συγκεράζεται η υγιής επιχειρηματικότητα, κάτω από κανόνες και αρχές χωρίς όμως να διακόπτεται η φυσική παραγωγή των αγαθών του περιβάλλοντος σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον.
Τα προϊόντα των εξορύξεων χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την παραγωγική συγκρότηση της ευρύτερης περιοχής, ενώ στις δραστηριότητες του λατομείου Αράξου συμμετέχουν μια πληθώρα ντόπιων εργαζομένων με προηγμένη εξειδίκευση.
Η αυξημένη τεχνογνωσία των εγχώριων εργαζομένων αποτελεί εξάλλου, ένα συντελεστή που δημιουργεί ανταγωνιστικό όφελος εντός μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Είναι μια ακόμα παράμετρος που εντάσσεται στις προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ και διαφοροποιείται από την «ιερή αγελάδα» του νεοφιλελευθερισμού, της μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας.
Τέλος, είναι ανάγκη η υγιής αυτή λειτουργία του λατομείου της περιοχής μας, να επικοινωνηθεί και να καταστεί καθολικό παράδειγμα προς μίμηση σε όλη τη χώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς