Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Επιστροφή του Βέλους στα πάτρια νερά του Φαλήρου!


Τη μεθόρμιση του πλοίου αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ «Συμβόλου του Αντιδικτατορικού Αγώνα» στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου για να εορταστούν 50 χρόνια από το Κίνημα του Ναυτικού και την Ανταρσία επί του πλοίου, τον Μάιο του 1973, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, αλλά και σε όλους τους Αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

Όπως αναφέρει «Με Υπουργική απόφαση καθορίστηκε η θέση του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου, καθώς επίσης και ο ετήσιος εορτασμός του Κινήματος του Ναυτικού επί του "ΜΑΑ Βέλος". 

Μετά τον θάνατο του αείμνηστου καπετάνιου του Νίκου Παπά, το πλοίο - μουσείο εξακολουθεί, με διάφορες προφάσεις, να μην είναι στην προκαθορισμένη του θέση αλλά άλλοτε στον Ναύσταθμο δήθεν για επισκευές και τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια στην Θεσσαλονίκη, εκτεθειμένο στον Βαρδάρη, όπου κινδυνεύει να «καταστραφεί», βρίσκεται μακρά της θέσεώς του.

Το αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ / D-16  τύπου ‘FLETCHER’, ήταν πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο το 1973 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στο Φιουμιτσίνο της Ιταλάις, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου κινήματος του Ναυτικού. 

Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς (1929 - 2013) που το 2006 έδωσε παρών στην αντιδικτατορική έκθεση ντοκουμέντων που συνδιοργάνωσαν η Νομαρχία Αχαΐας με την  ΕΣΔΙΑ στον κτίριο του πρώην Αρσακείου. 

Ο Νίκος Παππάς,  μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στην χούντα των συνταγματαρχών. 

 Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο, το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης εκτεθειμένο στον ανελέητο Βαρδάρη, εδώ και τρεισήμισι χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς